19 Nisan 2024 Cuma

BİZ KADINIZ, GÜCÜMÜZÜN FARKINDAYIZ

AK Parti Milletvekili Aday Adayı Dr. Elif Adanır, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Isparta

Ak Parti Milletvekili Aday Adayı Dr. Elif Adanır, 8 Martdünya kadınlar günü ile ilgili bir mesaj yayınladı.

8 Mart Birleşmiş Milletler tarafından, insan haklarıtemelinde kadınların ekonomik, siyasi, sosyal alanlarda haklarınınbilinçlendirilmesi amacıyla belirlenen bir gün olduğuna dikkat çeken Ak PartiMilletvekili Aday Adayı Dr. Elif Adanır “ Aynı zamanda 1857 yılında 40 binPetrogradlı dokuma işçisi kadının ateşlediği Şubat Devrimi anısına bu gün DünyaEmekçi Kadınlar günü olarakda bilinmektedir” dedi.

Adanır “Temel olarak bu gün, kadın-erkek eşitliğini heralanda sağlamak adına kutlanmaktadır. Daha önce iki defa uluslararası kadınkonferansı düzenlenmesine rağmen 1921 de Moskova’da yapılan üçüncü konferanstaDünya Kadınlar gününün her yıl 8 Martta kutlanmasına karar verilmiştir.

Bu süreç kadınların kendilerini 2. Sınıf hissetmelerininveya onlara 2. Sınıf hissettirilmek istenmesinin tarihi bir isyanıdır aslında.İlk olarak 40 bin Petrogradlı kadının başlattığı isyanda 129 kadının yanarakcan vermesiyle başlayan bu isyan neticesinde, kadınların kararlı mücadeleleri sayesinde birçok haklar ardı arkasınaelde edilmiştir. Kadınlar bu kararlılıkları sayesinde seçme seçilme hakkını veinsanca çalışma şartlarının sağlanması gibi hakları elde etmişlerdir.

Toplumun yarısını oluşturan kesimin, kendini diğer yarısıylaeşit olduğunu ispatlama çalışması, isyan etmesi, meydanlarda gösteri yapması nekadar ilginç değil mi? Aslında diğer yarının siz bizimle aynı şartlarasahipsiniz demesi gerekirken bu sürecin 1920 lere kadar sürmesi aslında diğerdominant yarının bunu çok gönülden istemediğini düşündürüyor bana. Fiziksel zayıflıklarımızyüzünden herhalde tarihte kadınlar haklarını aramak için bu kadar çabaladı diyedüşünüyorum. Oysa mental olarak çok güçlüyüz. Tarihi yazan kadınları ve tarihinyazdığı kadınları unutmayalım. Cleopatra , Hz Asiye , Hz Meryem, Hz Hatice,Jeanne d’Arc, Hürrem Sultan, Kösem Sultan , Büyük Katerina, Marie Curie, MataHari ve daha onlarcası.   İngiltere’yeAltın Çağı yaşatan Elizabeth ‘Farkındayım zayıf ve kırılgan bir kadınınbedenini taşıyorum ama bir kralın kalbine ve cesaretine sahibim’ diyerek bugerçeği haykırmıyor mu sizce.

Bir kadın olarak kendi kendimizin değerini bilmiyoruz sanki.Allah bize  o kadar güzel meziyetlervermiş ki bunları ancak şöyle azıcık düşününce biraz farkediyoruz . Bizimbeynimiz o kadar kompleks ki aynı anda bir çok organizyon yapabilirizmesela.  Düşünsenize sabah kalktınızmesaiye gidene kadar hangi işleri hallettiniz bir hatırlayın. Kahvaltıyıhazırladınız, evi toparladınız çocukları kaldırdınız, ola ki yataklarınıtoplamadılarsa onları topladınız, yerde atılmış eşyaları yerleştirdiniz, osırada ütülenmiş olan ancak  tekrar ütüsübozuk olan formaları ütülediniz, bulaşık makinası boşaltıldı, kahvaltıbulaşıkları yerleştirildi. Kendiniz hazırlandınız ve evden ayrıldınız. Bu aradada akşam yemeği için ne yapacağınızı planladınız.

İşimizde de hep en iyisini yapmaya çalıştık.  Ama bizlerin taktir edilmesi için erkekpartnerimizden daha fazla çalışmamız gerekti hep. Bizlerin amir olabilmesi içindaha fazla efor göstermemiz gerekti. Oysa eşitiz her alanda . Analık ve evde harcadığımız eforlar bizlere hiçdokunmaz . Rabbim anaç halimizi zaten bize bol bol bahşetmiş. Cennetiayaklarımız altına verdikten , cennet kapılarının ortasına bizi oturttuktansonra ben kendi adıma  evime ,çocuklarıma  köle olurum. (Anne cennetkapılarının ortasındadır (İbn Hanbel,V,198), Cennet annelerin ayaklarıaltındadır(Nesai, Cihad,6)).

Neyse şu an gayet eşit hatta pozitif ayrımcılığın olduğu birdevirde yaşıyoruz .Çok şükür.

Mesaimizi de hakkıyla yaparız analığımızı da hakkıyla yerine getiririz .

8 Mart Dünya Kadınlar günü tüm hemcinslerime kutlu olsun”dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

dısardan

09 Mart 2015 Pazartesi 11:34

örnek verdiğin insanlara bak hürrem kösem sultan ... yahu bunlar osmanlının çöküş zamanında osmanlıyı bitrmiş hile entrika ile anılmış kadınlar :)

bir bilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor

09 Mart 2015 Pazartesi 07:19

AKP nin genel başkanlığını yapmış birisi ''Kadının sokakta işi ne, otursun evinde'' demişti. Dr Pınar Taner Topsakal ve Avukat Ayşegül Ecevit seçilemeyecek sıraya konulup aday gösterilmişlerdi. Hatırlatır, haybiye çalışmalarınızda başarılar dilerim. Bilal oğlanın arkadaşı Suat Nalıkırık daha üst sıradan aday ****erilecek.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR