20 Nisan 2024 Cumartesi

BİR VALİ VE BİR EMNİYET MÜDÜRÜ YASADIŞI İŞLERE KARIŞMIŞ

Dinlemeleri bir dönem Isparta'da Emniyet Müdürlüğü yapan A.Zeki Gürkan'ın yaptırdığı ortaya çıktı. Isparta'da görev yaptığı sürede ismi gündemden düşmeyen Gürkan, Adana Emniyetinde görev yaptıktan sonra merkeze alınmıştı. Gürkan'ın Isparta'da bir çok kişiyi yasa dışı dinlettiği iddia ediliyordu. Fakat Gürkan Adana'da patladı.

Isparta

Valilik dışı faaliyetleriyle Türkiye gündemine giren Vali Hüseyin Avni Coş, Adana Medya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Taner Talaş’ı şikâyet ederken suçüstü yakalandı.

Sakarya’ya atanan eski Adana Valisi H. Avni Coş’un,  Adana Medya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Taner Talaş hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu bir şikâyet, büyük skandalı ortaya çıkarttı. Vali Coş söz konusu şikâyet dilekçesi ekinde yasadışı olarak ele geçirildiği anlaşılan Taner Talaş’a ait telefon kayıtlarını delil diyerek savcılık dilekçesine ekledi.

KAYITLARIN İMHA EDİLMESİ GEREKİYORDU

Vali Coş, Taner Talaş hakkında hakaret davası açtı. Bunun üzerine Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne ifade için giden Taner Talaş’ı gördüğü bir evrak dehşete düşürdü. Coş’un avukatının şikâyet dilekçesine eklediği telefon kaydı hiçbir mahkeme dosyasında yoktu. İmha edilmesi gereken bu kayıtların Vali Coş’un eline kim ya da kimler tarafından ulaştırıldığı ise evrakların incelenmesi neticesinde ortaya çıktı.

HALİL DAĞ YÖNETİMİNDEKİ ADANA KOM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ANTETLİ KAĞITLA VALİYE VERMİŞ

Telefon kaydında Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü antetli bir kağıt olması Taner Talaş’ın da dikkatini çekti. Vali Coş bu kaydı KOM Şube Müdürlüğü’nden almıştı. Hiçbir mahkeme kaydında ya da resmi belgede yer almayan telefon kaydının Coş’un şikâyet dilekçesinde yer alması Adana’da yasadışı dinlemelerin kimlerin eliyle yapıldığını da gözler önüne serdi.

TEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN BASKININDA VALİ COŞ’UN ELİNDEKİ YASADIŞI KAYITLAR ORTAYA ÇIKTI

Skandal bununla da bitmedi. Daha sonra TEM (Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü) Taner Talaş’ı müşteki sıfatıyla Adana Emniyet Müdürlüğüne davet etti. Burada Vali Coş’un dilekçesinde yer alan ve yasadışı olarak ele geçirilen Taner Talaş’a ait kayıtlar; TEM Şube Müdürlüğü tarafından, Adana 2.Sulh Ceza Mahkemesinin 15.04.2014 tarih ve 2014/698 D.İş sayılı arama kararına istinaden Adana Emniyet Müdürlüğü Fatih Polis Merkez Amirliği 2. Katında KOM Şube Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve Arşiv Büro Amirliğinde yapılan aramalarda ele geçirildi. Taner Talaş’ın dışında başka vatandaşlara ait yasadışı yollardan ele geçirildiği anlaşılan telefon kayıtları ve görüntülerin ele geçirilmesiyle soruşturma genişledi. Suç unsuru olmayan söz konusu telefon kayıtlarının imha edilmeyip neden arşivlendiği birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

DİKKATLER YİNE VALİ COŞ’A ÇEVRİLDİ

Ele geçirilen kayıtlar arasında Vali Coş’un şikâyet dilekçesinde yer alan Taner Talaş’a ait telefon kayıtları da yer alıyordu. Talaş bu konuyla ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığına gerekli suç duyurusunda bulunurken TEM Şube Müdürlüğünde de şikâyetçi oldu. Vali Coş’un şikâyet dilekçesine konu ettiği kayıtların TEM tarafından yapılan baskında bulunması dikkatlerin bir kez daha eski valinin üzerine çevrilmesine yol açtı.

COŞ “DİNLENİYORUM” DİYEREK CAMBAZA BAK OYUNU MU OYNADI?

İşin ilginç yanı, hiçbir resmi belgede yer almayan Taner Talaş’ın telefon kayıtlarına da şikâyet dilekçesinde yer veren Vali Coş, 17 Aralık sonrası “Beni de dinlemişler” yakınmasında bulunmuştu. Vali Coş’un “Paralel yapı tarafından dinlendim” feryatlarının, kendi talimatlarıyla yapılan dinlemeleri örtmek amacı taşıdığı iddia ediliyor.

SAKALLI’NIN TEHDİTLERİ BASINDA YER ALDI

Ayrıca Vali COŞ’un Özel Kalem Müdürü Vahdettin Sakallı tarafından gazeteciler Yüksel Evsen ve Taner Talaş’ın tehdit edilmeleri de işin bir başka vahim boyutu. Sakallı’nın “Arkamdaki dolapta gazetecilerin kayıtları var” ifadesi o dönemde birçok yaygın ve yerel basın organında yer almıştı.

Taner Talaş, Sakallı hakkında şikâyette bulundu. Birçok Adanalı gazeteci ifade vererek olayı doğruladı, ancak Vali Coş, emrindeki memurun yargılanmasına izin vermedi. Yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili olarak tüm dikkatler Vali Coş ile birlikte dönemin Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ve KOM Şube Müdürü Halil Dağ’ın üzerine yoğunlaştı.

SOSYAL MEDYADA YENİ ŞOK İDDİALAR

TİVİT ADANA’DAN YENİ İDDİALAR

Yasadışı dinleme iddiaları sosyal medyada da güncelliğini koruyor. Tivitadana adlı twitter hesabı çok ilginç iddialar gündeme getirdi. Gazeteciler Hakan Bülent Yardımcı, Rifat Söylemez, Yüksel Evsen ve Taner Talaş’ın dinlendiğini öne süren tivitadana, bütün bu dinlemelerin Vali COŞ’un talimatıyla yapıldığını öne sürdü.

KAYITLAR SEYHAN NEHRİNE Mİ ATILDI?

Fatih Polis Merkezinde TEM Şubenin baskınıyla ele geçirilen yasadışı dinleme kayıtlarının bir örneğinin Vali COŞ’un eski Özel Kalem Müdürü Vahdettin Sakallı’da olduğu, Sakallı’nın evinde arama yapılacak endişesiyle bu kayıtları Bestami ve Ahmet Can adlı memurlar eliyle Seyhan Nehri’ne attırarak imha ettirdiği de tivitadana isimli twitter hesabı tarafından iddia edildi. Sosyal medyada adı geçen Bestami’nin Valilik’te görevli Vali Coş’a sosyal medyadaki hayranlığı ile tanınan Bestami Öztürk, Ahmet Can’ın da daha önce yine savcılığa yapılan bir şikayette adı geçen Ahmet Can Karaca olduğu sanılıyor.

ANER TALAŞ’A HER ZAMAN KİN BESLEDİ

Her şey Adana eski Valisi Hüseyin Avni Coş’la ilgili milletvekillerine yollanan isimsiz mektupla başladı. Bunu fırsat bilen Vali Coş bu olay üzerinden Adana Medya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Taner Talaş’a hasım gibi davranmaya başladı. Bunu yaparken de devlet imkânlarını kullanmaktan çekinmedi.

Ele geçirilen yasadışı kayıtlarından sonra kamuoyuna mektup davası olarak geçen ve Taner Talaş ile ilgili tek bir delili olmayan davayla ilgili olarak, dönemin KOM Şube Müdürlüğünde görevli 3 polis amiri hapis cezası, soruşturmayı başlatan Cumhuriyet Savcısının da HSYK’dan ceza aldığı davanın Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden ele alınması bekleniyor ve konuyla ilgili gerekli müracaatlar yapıldı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Cevat kelle

03 Mayıs 2016 Salı 19:39

Bu adam kadar itici antipatik birini görmedim.

Selim

11 Şubat 2016 Perşembe 15:39

Güvenlik Dairesinde az ah almadın, saltanatın hep sürecek sandın, hepsi aheste aheste çıkıyor

Isparta

15 Kasım 2015 Pazar 23:57

Ahmet Zeki Gürkan senin yatacak yerin yok. O kadar memurun bedduasını aldıktan sonra İflah olacağınımı zannettin.Beter ol.

Özgür GÜVEN

15 Temmuz 2014 Salı 16:00

Her zamanki gibi ahmet zeki gürkan tüm ıspartada önemli mevkide bulunan insanları dinledi ve tehdit etti.Kom şube personelini özelliklede komiser Hasan Esat yardım etti kendine .Bence iyi araştırma yapılmalı

ıspartalı

13 Temmuz 2014 Pazar 00:27

zeki gürkan ve ekibi iyi incelenmeli bu ıspartadan çoookk suistimaller çıkar intihar eden emniyet müdür yardımcısı neden intihar etti belediye operasyonunda kaçakcılık sube müdürü iken o sabah neden görevden alındı bunlar acilen aydınlatılmalı yeni müdürümüze başarılar dileriz.

vatandas

08 Temmuz 2014 Salı 07:07

Ispartada daha genis bir kadro var.yeni emniyet muduru haric bazi daire mudurleri ve bazi siyasetci ve mulki amirler organize yapiyorlar bu isi.bu olayi sizde biliyorsunuz Tarkan Bey...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR