27 Nisan 2024 Cumartesi

BİR SÖZ VARDIR İYİ GÜNÜNÜN HERKES İYİDİR AMA

BİR SÖZ VARDIR İYİ GÜNÜNÜN HERKES İYİDİR AMA

Isparta

Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren ‘Evde Bakım Hizmetleri’ Ekibi her gün onlarca hasta vatandaşı evinden alıp Hastaneye ulaştırıyor. 5 Kişilik ekip, 7/24 esasına göre çalışıyor.

 

Kültürümüzde bir söz vardır ‘İyi gününün herkes iyidir.Önemli olan kötü gününde herkesin yanında olmasıdır’ diye. İşte bu söz Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren ‘Evde Bakım Hizmetleri’ Ekibinde yerini buluyor. Zira, Hastanenin Evde Bakım Hizmetleri Ekibi, ne zaman olursa olsun,saat kaç olursa olsun yapılan bir çağrıda hemen hastanın adresine giderek onun her türlü sağlık sorunuyla ilgileniyor.

 

“VATANDAŞIN BİZE MÜRACAATI YETERLİ”

 

Mesai mefhumu gözetmeden büyük bir gayretle çalışan ekibin çalışmaları hakkında bilgi veren yetkililer; “Evde sağlık hizmeti uygulanacak hasta grubu kronik hastalığı nedeniyle hastanede sürekli yatarak tedavi olması gereken, yürüyemeyen ve yatağa bağımlı olup özel ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumda olan hastalar; Alzheimer, Felç, Demans v.b. ilimizde yaşlı, yatalak ve engelli hastalar için evde sağlık hizmeti başlatılmıştı. Evde Sağlık Hizmeti Birimi sayesinde şehrimizdeki yaşlı, yatalak veya engelli hastalar ile onların ailelerinin enjeksiyon, sonda, pansuman gibi sağlık hizmetleri hastanın evine ziyaret edilerek karşılanmaktadır. Hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın, hastanemiz Başhekimliği’ne veya birime müracaat etmeleri yeterlidir.

 

“HASTALAR EVİNDE YANİ AİLE ORTAMINDA TEDAVİ EDİLİYOR”

 

Evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde veaile ortamlarında sağlanması bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi için Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumları bünyesinde evde sağlık hizmeti birimleri kurulması, bu birimlerin asgari fizik donanımı ile araç gereç ve personel standardının ve ilgili personelin görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi, iletişim uygulanacak randevu kayıt ve takip sisteminin tanımlanması ve uygulamanın denetimine ilişkin usul ve esasların belirlenerek evde sağlık hizmetlerinin devlet anlayışı ile etkin ve ulaşılabilir bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır.

 

5 KİŞİLİK EKİP GECE – GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYOR

 

Bizim buradaki amacımız; Vatandaşlarımızın günlük hayatını daha kolaylaştırarak, hastalığın ve hastane şartlarının yarattığı olumsuz etkiyi en aza indirmek ve yaşam kalitelerini önemli ölçüde yükseltmektir. Bu doğrultuda; Evde Sağlık Hizmetleri, yatağa bağımlı, yaşlı, bakıma muhtaç,özürlü, hastanede uzun süre tedavi görmüş ve tedavisinin devamının evde sürdürülmesi gereken vatandaşlarımıza, ihtiyaçları olan sağlık hizmetlerinin ev ortamlarında sunulması amacını taşır. Evde sağlık hizmetleri çalışmalarının yürütülmesi amacıyla tarafımızdan bir araç tahsis edilmiş olup 1 doktor, 1 hemşire ve 2 Sağlık Memuru ve 1 Şoförden oluşan bir ekip olarak hizmet vermektedir. Bununla beraber hastanın durumuna ve ihtiyaçlarına bağlı olarak gerektiği takdirde bu ekibe diğer sağlık personelinden de destek verilmektedir.  Bu hizmetlerimizden; Bakım ihtiyacı olan yaşlılar ve özürlüler, Nöroloji hastaları (felçli hastalara fizyoterapi uygulaması), Yatalak hastaların laboratuar hizmetleri ihtiyacı giderilmektedir.

 

HASTANIN HER SORUNUYLA YAKINDAN İLGİLENİYORLAR

 

Bize ulaşım konusunda ise; İlk etapta sağlık ocakları tarafından evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan vatandaşlarımız tespit edilerek,adres bilgileri ile beraber birimimize bildirilir. Bu tespit işleminin ardından ekibimiz hastalarımızı tek tek ziyaret ederek durum belirlemesi yapar. Evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan hastalarımızın dijital ortamda kayıtları yapılarak sağlık dosyaları oluşturulur. Bu sağlık dosyaları şimdiye kadar yaşadığı sağlık sorunları, halen devam eden hastalığının seyri, geçirdiği tedavi aşamalarından oluşur. Daha sonra, hastamızı sürekli takip eden bir hekim mevcut ise bu hekimin önerileri doğrultusunda, böyle bir hekim mevcut değil ise ekip doktorumuzun görüşleri doğrultusunda tedavi planı düzenlenir. Varsa yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların takibi yapılır ve evde tedavi edilebilecek sağlık sorunları tespit edilerek tedavi planına dahil edilir. Hastaların reçeteleri yazılarak gerekirse ilaç temini sağlanır. Ekip hemşiresi de hastanın ihtiyaçları doğrultusunda bir bakım planı hazırlar. Bu bakım planı, varsa vücutta oluşan yatak yaralarının bakımı, yüksek tansiyon,şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların takibi, sonda, kateter bakımı, ilaç uygulaması, kan alınması vb. tıbbi uygulamalarla beraber hastaya psikolojik destek sağlanmasını da içerir. Hastaya yapılması gerekli olan basit tıbbi uygulamalar konusunda hasta ve hasta yakınlarına eğitimler yapılır.

 

HASTALAR SÜREKLİ TAKİP EDİLİYOR

 

Hastalar belli periyotlarla ziyaret edilerek bakım ve tedavileri düzenli olarak yapılır. Hastanın hangi sıklıkla ziyaret edilmesi gerektiği bakım ve tedavi planı doğrultusunda hekim tarafından belirlenir.Ayrıca lüzum halinde hastaların klinik tedavileri için hastaneye nakilleri yapılır. Hastalarımızın sağlık ihtiyaçları ve hastalık halleri sona erene kadar gerekli bütün sağlık hizmetleri en iyi şekilde sağlanır” dediler.

 

Demokrat

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR