24 Nisan 2024 Çarşamba

BİLİM KURULU ÜYESİ AÇIKLADI: POZİTİF VAKA SAYISINDAN FAZLA

BİLİM KURULU ÜYESİ AÇIKLADI: POZİTİF VAKA SAYISINDAN FAZLA

Isparta

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, septom göstermeyen ya da rahatsızlandıkları halde hastaneye gitmeyerek virüsü yayan vakaların, hastaneye başvurup testleri pozitif çıkan vaka sayısından daha fazla olduğunu belirterek, "Virüsü taşıyıp bulaştıran sayısı, pozitif vaka sayısından fazla" dedi. 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgının devam ettiğine vurgu yaparak, vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı. Koronavirüsü taşıyıp bulaştıran sayısının pozitif vakalardan fazla olduğunu ifade eden Özlü, “Şu andan tedbirleri aksatmamak lazım, gevşememek lazım. Rakamlar şu anda iyi. 30 bin civarında rakamlar varken şimdi 6 binlere kadar indi. Ama dikkat ederseniz biz nisan ayında ilk vakalar yaşandığı zaman ‘pik’, yani en çok vaka sayısı 5 bindi. Bugün bakıldığı zaman ondan daha yüksek bir sayı var. Yani ciddi sayıda toplumda virüs taşıyan ve dolaşan insanlar var. Tabi ki bunlar test yaptırıp pozitif çıkanlar, bir de test yaptırmayıp pozitif olanlar var. Az semptomatik olanlar veya rahatsız olduğu halde hekime gitmeyenler, evde kalanlar var. Virüsü taşıyıp bulaştıran sayısı pozitif vaka sayısından daha fazla. Onun için dikkatli olmakta fayda var” dedi.

'KAYGI İÇİNDE YAŞIYORUM'

Vatandaşlardan Cansu Sabu ise sürekli koronavirüs hastalığına yakalanıp yakalanmadığı konusunda tereddütler yaşadığını belirterek, “Her eklem ağrısında, öksürünce ve ya burnum akınca genellikle ‘acaba’ sorusu aklıma gelir. Acaba korona mı oldum? Ben gencim. Bizde çok fazla belirti olmuyormuş. Genellikle taşıyıcı olduğumuz söyleniyor. O yüzden çevremdeki insanlar için endişeleniyorum. Sürekli kaygı içinde yaşıyorum. Şimdiye kadar hiç test yaptırmadım” diye konuştu.

Hastalığı daha önceden geçirdiğine inanan Begüm Taşdemir de, “Muhtemelen bu hastalığı geçirdim. Ama hiç belirtim olmadı. Ne kadar çok korunursan korun, mutlaka bu hastalık insanı bir şekilde buluyor. Daha önce test yaptırdım. Negatif çıktı. Kendimi kötü hissettiğimde genellikle odamdan bile dışarı çıkmamayı tercih ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘HAFİF ATLATMIŞ OLABİLİRİM’

Abdullah Erbölükbaş ise, “Genellikle vücudumdaki her türlü ağrıda, burun akıntısında korona oldum galiba diyorum. Şimdiye kadar testlerde çıkmış bir pozitifliğim yok. Ama muhtemelen bu hastalığı geçirdim. Hafif atlatmış olabilirim” diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Covid19

26 Ocak 2021 Salı 22:23

Basından beri diyoruz tutuğunu test yapacaktın mesela hastaneye gelmiş neden geldiği önemli değil test esnafa halk otobüsü şoförlerine 3 gunde bir test ama siz ne yaptınız karantinaya giren temaslilara bile test yapmadınız yok semptom göstermiyormuş şimdi ne oldu kayak merkezlerini de doldurdunuz

Esnafcık

26 Ocak 2021 Salı 22:18

Esnaf çalışamadıkca işci çalıştıramadıkca gasp hırsızlık soygun adam kaçırma organ çalma bunalımdan intehar geçinememekten boşanmalar çoğaldı bi vürüs kadar etkisi olmaz herhalde bu devlet sizin maaşlarınızıda 4te 1 e düşürsa hemen açarsınız böyle yan gelip yatmak işe gitmemek iyi dimi Allah sizi davul etsin bizde size vuralım.

Türk

26 Ocak 2021 Salı 18:05

Artık bunların dediklerine hiç inanmıyorum. Sizi tanımadığım günlere dönmek istiyorum Bill'in kurulu (!)

Uğur

26 Ocak 2021 Salı 13:00

Sus artık yeter millet canının derdinde siz felaket tellalı olup çıkıyorsunuz bu insanlar ne yiyip ne içiyor düşünmüyorsunuz çünkü tok açın halinden anlamaz

vatandas

26 Ocak 2021 Salı 11:49

ben korona gecirdim hastaneye gittim 10 gun evde suclu muamelwsi yapilliyor gunde kac kere telefonla ariyor saglikcilar yok muhtar geliyor baskalari geliyor dinlenemiyorsun bile,zaten verdikleri hapin bi tesiri yok zaten koronanin ilaci yok o hap nedir,o yuzden cogu kisi korana olsada hastaneye gitmiyor,10 gun eve kapatilip suclu muamelesi gormekten daha iyidir...anlayana

Vatandaş

26 Ocak 2021 Salı 11:39

Artık sağlık bakanlığı şu adamların açıklama yapmasına bir dur desin. Hergün onlarca bilim kurulu üyesi çıkıp birşeyler söylüyor. Birnin ak dediğine diğeri kara diyor. Ünlü olup isim yapma peşinde hepsi. Yeter artık susun ve çalışmalarınıza odaklanın. Elin adamı oturup aşı ilaç geliştiriyor bizimkiler hergün medya karşısına çıkıp röportaj veriyor. Ne meraklıymışssınız konuşmaya. Pandemi size yaradı.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR