19 Mart 2024 Salı

BİLGİÇTEN AHİLİK GÜNÜ MESAJI

BİLGİÇTEN AHİLİK GÜNÜ MESAJI

Isparta

Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu' da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden Ahilik kurumudur.

Ahilik, başlangıç itibariyle yardımlaşma – dayanışma ruhunu taşıyan, bozulmuş olan Anadolu birliğini ve toplumsal yapıyı yeniden kuran yapısı ile çok fonksiyonlu bir kurumdur. Hiç şüphe yok ki; Arapça “Kardeşlik” anlamına gelen “Ahi” sözcüğünü, örgütün adı olarak kabul eden bir anlayışın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır.

Ahilik günümüzde halen geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür.İlimizin sanayi kenti olarak anılmasında, sanayide ortak kültürün gelişmesinde ve sanayileşmesinde Ahilik Kültürünün önemli katkısı bulunmaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımız, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamaya bugün de devam etmektedirler.

 

Ahilik Haftası vesilesiyle, medeniyet tarihine Türk kültürünün armağan ettiği bu güçlü mirasın gelecekte de korunmasını temenni ediyor, asırlardır barışın merkezi ve Dünyada ilk ticaretin yapıldığı yerlerden birisi olan ilimizde ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlarımızın "Ahilik Haftasını" kutluyor, çalışma hayatlarında başarılar diliyorum.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR