26 Nisan 2024 Cuma

BİLGİÇ 3. DÖNEME TAKILMIYOR

AK Parti, üç dönem kuralını kaldırmayı düşünmüyor. Koalisyon kurulamaz ve Türkiye erken seçime giderse, 25. Dönem parlamentosunu pas geçmeyi planlıyor. Bu durumda erken seçim halinde üç dönem kuralına takılacak olan Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç aday listesinde yer alabilecek.

Isparta

AK Parti'de öncelikli olarak koalisyon hesapları yapılırken,erken seçim ihtimali de göz ardı edilmiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, yakın ekibiyle olası erken seçime yönelik stratejileri belirliyor.

 

YİNE ADAY OLAMAYACAKLAR

 Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre erken seçim olursa, 25. Dönem parlamentosuna giremeyen 3 dönemlik milletvekilleriyle ilgili izlenecek yol da masaya yatırılıyor. AK Parti, bu kapsamda üç dönem kuralını kaldırmayı düşünmüyor. Koalisyon kurulamaz ve Türkiye erken seçime giderse, 25.Dönem parlamentosunu pas geçmeyi planlıyor. Yani, 7 Haziran'da üç dönem kuralına takılan vekiller yine aday olamayacak.

 

7 Haziran sonrasında üçüncü döneme geçen isimler ise olası erken seçimde yeniden aday olabilecek.

 

Bu konunun AK Parti'nin eylülde yapılması planlanan kongresinde de gündeme gelmesi bekleniyor. Parti tüzüğünde, tekrar seçime gidilmesi halinde üç dönem kuralının uygulanmaması yönünde değişiklik yapılabileceği belirtiliyor. 258 kişilik AK Parti grubunun 145'ini ilk kez parlamentoya giren isimler oluşturuyor.

 

ERKEN SEÇİMDE KÜÇÜK ÇAPLI REVİZYON

 

Olası erken seçimde, AK Parti listelerinde küçük çaplı bir revizyon bekleniyor. Listede yapılacak değişiklikte teşkilatın görüşünün deönemli olacağı ifade ediliyor. Erken seçim yapılması durumunda üç dönem kuralına takılacak olan Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 25. dönemin pas geçilmesi halimde yeni aday listesinde de yer alabilecek ve seçilmesi halimde dört dönem milletvekilliği yapış olacak.

Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç,Grup Başkan vekilliği için en güçlü aday görülüyor. Meclis başkan vekilliği sayısı 2 den 1'e düşen AK Parti'de bu koltuk için Ayşenur Bahçekapılı ve Emrullah İşledin ismi geçiyor. İdare amilleri Uslu ile Öz'ün ise bu dönemde devam edeceği belirtiliyor. AK Parti bu hafta yapacağı kapalı grup toplantısında Meclis Başkanlık Divanı üyelerini belirleyecek. Sandalye sayısı 300'ün altına düştüğü için Başkan vekili sayısı 2den 1'e inen AK Parti'de bu koltuk için geçen dönem de Başkan vekili dan Ayşenur Bahçekapılı ve Ankara milletvekili Emrullah İşlerin ismi geçiyor. Mecliste Başkanlık Divanı üyelerinin belirlenmesinde yaşanan kriz sürerken AK Parti'de Başkanlık Divanımda hangi isimlerin yer alacağı kulisleri hareketlendirdi. Geçen dönemdeiki Meclis Başkanvekili ile temsil edilen AK Parti, bu dönem milletvekili sayısı düştüğü için tek Meclis Başkan vekilliği ile temsil edilecek. Bu koltukiçin iki isim öne çıkıyor. Geçen dönem de Meclis Başkanvekili görevini yapanİstanbul milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ile bir dönem Başbakan Yardımcılığıda görevinde bulunan Ankara milletvekili Emrullah İşler en güçlü adaylar arasında yer alıyor.

 GRUP BAŞKAN VEKİLLİĞİ İÇİN BİLGİÇ EN GÜÇLÜ ADAY...

AK Parti'de geçen dönem iki olan Meclis İdare Amirliği sayısında bir değişiklik olmayacak. Geçen dönemde idare amirleri olan Çorum milletvekili Salim Uslu ile Malatya milletvekili Ömer Faruk Öz'ün bu dönemde devam edeceği konuşuluyor. AK Parti'nin katip üyeliklerini ise genç vekiller arasında seçeceği konuşuluyor. AK Parti grup yönetiminde ise zorunlu değişiklik yaşanacak. Geçen dönem grupta olan ancak bu dönem ya aday gösterilmeyen yada seçilemeyen isimlerin yerine yeni isimler gelecek. Yine milletvekilliği sayısının düşmesi nedeniyle 5 olan grup başkan vekilliği sayısı 4'e inen AKParti'de grup başkan vekillerinin yeni yasama döneminde değişeceği belirtiliyor.Yeni grup başkan vekilleri için Isparta milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Bartın milletvekili Yılmaz Tunç ve İstanbul milletvekili Doğan Kubat, Çanakkale milletvekili Bülent Turan'ın ismi geçiyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ak genç

09 Temmuz 2015 Perşembe 13:43

hani bakandı ne oldu ki anlaşılan yine gönüllerin bakanı olacaklar

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR