26 Nisan 2024 Cuma

Batı Akdeniz'de Büyük Risk

Batı Akdeniz'de Büyük Risk

Isparta

Muğla'nın Ula İlçesi Akyaka Mahallesi'nde denizin yaklaşık30 metre çekilmesi ve Akdeniz'de meydana gelen depremler tedirginlik yarattı.Denizin çekilmesinin deprem habercisi olmadığını belirten Jeofizik MühendisiProf.Dr. Övgün Ahmet Ercan, ancak yakın gelecekte Akdeniz'de 7 ve hatta dahabüyük deprem beklediğini söyledi.

Akdeniz'de Cuma ve Cumartesi günleri, aralıklarla meydanagelen deprem ve artçı sarsıntılar ile birlikte 2 günden bu yana Akyaka'dakidenizin çekilmesi tedirginliğe neden oldu. Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. ÖvgünAhmet Ercan, yaptığı açıklamada deniz çekilmesinin genellikle dağdaki esintiyönünün değişmesine neden olduğunu söyleyerek "Karadan denize vuranesintiler denizin çekilmesine sebep olabiliyor. Bu tür olaylar bu mevsimdeAkdeniz ve Marmara Denizi'nde sıkça görülür. Bunun depremle bir ilgisi yok.Fakat yakın bir gelecekte Akdeniz'de büyük bir deprem bekliyorum" diyekonuştu.

 

DEPREME KARŞI UYARI

Akdeniz'deki Girit- Rodos ve Fethiye fayının son 6 yıldırçok etkin olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Ercan, bu bölgenin, daha büyük birdepremin hazırlığı içerisinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu 5.4 veya 5.3'lük depremler daha sonra gelecek dahabüyük bir depremin belirtileri. Bu büyük deprem yaklaşık 25-30 kilometrederinlikte yaşanacak. Şiddeti de 7 ve hatta daha üzeri bile olabilir. Çünkü obölgedeki 5 civarındaki depremler bunun habercisi. Son 5 yıldır Afrika'nınAnadolu altına ve Ege Denizi, İyon Denizi altına dalması yılda 3.5santimetreydi. Bu rakam şimdi 5 santimetreye kadar hızlandı. Bunun yüzer yuvardediğimiz sığ magmadaki çevrim akımlarındaki değişim ve basınçtaki değişimlerdenkaynaklandığını sanıyoruz."

 

 

 

DOÇ. DR. KANBUR DA UYARMIŞTI

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Deprem ve JeoteknikAraştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur geçtiğimiz aylardayaptığı açıklamada, 1’inci derecede deprem kuşağında yer alan Batı Akdeniz içinuyarıda bulunmuştu.

Antalya, Isparta ve Burdur üçgeninde yaşanabilecekdepremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kanbur, en tehlikelibeklentinin ise Burdur fay sistemi olduğunu açıkladı.

Burdur’da 1914 yılında meydana gelen 7.1 büyüklüğündekidepremin üzerinden tam bir asır geçtiğini belirten Doç. Dr. Kanbur,"Burada geçmişte olduğu gibi büyük bir deprem bekliyoruz. Burdur veIsparta’yı etkileyen bir deprem olacak. Richter ölçeğine göre 6-7 arasındakibir büyüklüğünde olabilir" dedi. 100 yıldır fay hattı üzerinde bir baskıoluştuğunu aktaran Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, "Oraya sürekli enerjibirikiyor. Kırılmadığı için de sürekli baskı oluşuyor. Tarih vermek mümkündeğil ama güneyde olacak depremden daha yakın zamanda olabilme ihtimali yüksek.Burdur fayının kırılması halinde Isparta da zarar görür. Çünkü aradaki mesafe20 kilometre yok. 1914 depreminde de Isparta kayıplar vermişti" diyekonuştu.

 

Batı Akdeniz’in ciddi bir deprem riski altında olduğunuvurgulayan ve Antalya, Isparta, Burdur üçgeninin her zaman depremleyüzleşebileceğini aktaran Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur şöyle konuştu:

"Ağlasun ilçesinde 4.2 büyüklüğündeki son depremgüneyde başlayan yeni bir etkinliğin habercisi. Burada Aksu fayı var ve sürekligeriliyor. Ama bir gün kırılacak. Kırıldığı an Antalya’da büyük tehlikealtında. Bu fay Kuzey Kıbrıs’tan gelen bir yapı. Antalya’dan kuzeye doğru dönüpIsparta’ya doğru uzanıyor. Son kısmı Eğirdir Gölü’nde bitiyor. Orada hiçbiretkinlik yok iken Ağlasun fayının hareketiyle bir etkinlik başladı ve devamediyor. Dolayısıyla Antalya- Eğirdir arasında başka depremlerde olabilir. Çünküburası gerilmenin olduğu bir yer. Sürekli itiliyor, bir noktada da kırılacak.Bu parça ne kadar uzunsa o kadar büyük bir deprem olacak. Aksu fayı hareketegeçerse Antalya, Isparta’dan daha büyük tehlike altında. Çünkü Antalya’nındeniz tarafındaki kısmında zaten deprem oluyor. Kara tarafında deprem olmuyor.İlk kez güney bölüm de Ağlasun depremi ile etkinlik başlattı. Dolayısıyla busistem harekete geçmiş ise Antalya’da deprem açısından önemli bir yer halinegeliyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR