02 Mayıs 2024 Perşembe

BARLA'DA İMAR ÇIKMAZI!

ISPARTA'nın Barla Köyü'nü inanç turizm merkezi yapmak için hazırlanan İmar Revizyon Planı'na askı sürecinde vatandaşlar mağdur edildiklerini gerekçe göstererek itiraz etti.

Isparta
Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Barla'nın inanç turizmi merkezi haline getirilmesi ve dünyaya açılması amacıyla yapılan hazırlık sürecinde 'imar planı kaosu' yaşanıyor. Isparta Valiliği tarafından 2016 yılı başında düzenlenen Kültürel Miras ve İmar Boyutuyla Isparta ve Barla'nın Geleceği Çalıştayı'ndan çıkan sonuçlar doğrultusunda İl Özel İdaresi'nin yaptığı ihale kapsamında başlatılan imar planı revizyon çalışmaları sonuçlandı. 
İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihale sonucunda ihaleyi kazanan proje müellifi detaylı bir çalışma sonucunda Barla Köyü'nde 252 hektarlık alan için yeni bir imar planı hazırladı. Kültürel Miras ve İmar Boyutuyla Isparta ve Barla'nın Geleceği Çalıştayı'ndan çıkan sonuçlar ve görüşler doğrultusunda Barla İmar Revizyon Planı'na 4 etaplı bir yaklaşım modeli izlendi. 
Birinci etaplama bölgesinde toplam 328 bin 444 metrekarelik alan, geleneksel dokunun hakim olduğu konut alanı ve mezarlık bölgesi olarak belirlendi. İkinci etaplama bölgesinde toplam 412 bin 281 metrekarelik alan için Barla Köyü'nün İnanç Turizm Merkezi olması yönünde vakıf, dernek ve sivil toplum örgütleri için ayrılmış sosyal kültürel tesis alanları ile üniversite alanı, dini tesis alanı vb… fonksiyonları kapsaması yaklaşımı ortaya kondu.
Üçüncü etaplama bölgesinde 527 bin 407 metrekarelik alan, pansiyon, sosyo kültürel tesis, ticaret, genel otopark, konut ve rekreasyon alanları vb… fonksiyonların yapılabileceği yaklaşımı gösterildi. Dördüncü etaplama bölgesinde toplam 527 bin 407 metrekarelik alana sahip konut alanları ve bu konut alanlarına hizmet edecek alt merkez fonksiyonları öngörüldü. 
İl Genel Meclisi'nin onayından geçen İmar Revizyon Planı, 1 aylık askı sürecinde köydeki mülkiyet sahipleri, sivil toplum kuruluşları ve Barla Köyü Muhtarlığı, 252 hektarlık alanı ilgilendiren İmar Planı'nın geneline vatandaşların mağdur olduğu gerekçesiyle itirazda bulundu. 
KOMİSYON 208'İNİ REDDETTİ
İl Genel Meclisi'nin haziran ayı toplantısında 301 itiraz değerlendirildi. İtirazları tek tek değerlendiren Meclis İmar ve Bayındırlık Komisyonu, raporunu meclis onayına sundu. Komisyon, toplamda 301 itirazın 208'i reddedilirken, 93 itiraz ya tamamen ya da kısmen kabul edildi. Komisyon tarafından değerlendirilmesi kabul edilen itirazlar müellif tarafından çalışıldıktan sonra yeniden meclis gündemine gelecek.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

DURALİ

14 Haziran 2016 Salı 11:28

Üçyüz kişi itiraz ediyor beylerden ses yok. ya yarın seçimlerde barlalı ne der diyen yokmu ? Barlayı bilmiyen barlada yaşamıyan tarafından proje çalışması yapılırsa olacağı bu olur. Dikkat! üçyüş kişi azdeğil barlanın nufusu kaç kişiki!

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR