16 Nisan 2024 Salı

Avrupa’nın En Büyüğü

Avrupa’nın En Büyüğü

Isparta

2.5 milyon lira harcanarak Avrupa’nın ve Ülkemizin En büyük kapalı devre Kerevit araştırma merkezi ve kerevit kuluçkahanesi Eğirdir ilçesinde düzenlenen bir tören ile hizmete girdi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’in büyük önem ve destek verdiği projenin açılışına başta Isparta Vali Vahdettin Özkan olmak üzere, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları, kaymakamlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

 

1980’li yıllarda 8500 tona kadar çıkan kerevit son yıllarda 500 ton civarına düşmesi ile birlikte stoklarımızın bitme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir dönemde açılan kerevit araştırma istasyonunda yılda yaklaşık 50 bin sağlıklı yavru yetiştirilerek iç sulara bırakılacak.

 

Vali Özkan ve beraberindeki heyet ile Kerevit araştırma istasyonun bölümlerini gezerek görevlilerden çalışmalarla ilgili bilgi aldılar.

 

Ayrıca Eğirdir ilçesinde yıllık yaklaşık 2500 çiftçinin eğitim aldığı Meyvecilik Araştırma istasyonu Müdürlüğü bünyesinde 1500 metrekare kapalı alana sahip ve 4 adet büyük toplantı salonunun bulunduğu eğitim merkezinin temeli Vali Vahdettin Özkan ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak’ın katılımı ile atıldı.

 

Vali Özkan ve beraberindeki heyet burada ar-ge çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan ve 12 ay süreyle meyve/sebzeleri taze tutabilen soğuk hava depolarında incelemelerde bulunarak yetkilerden bilgi aldı.

 

Katılımcılar Meyvecilik Araştırma istasyonu Müdürlüğü’nde Vali Özkan’ın geçtiğimiz aylarda, üzerinde çalışma yapılması konusunda talimat verdiği ıtri ve tıbbı bitkilerin üretilmeye başlandığı ve fideleme işlemleri biten lavanta seralarında incelemede bulundular.

 

Meyvecilik ve su ürünlerinin ülkemizde için önemli olduğunu belirten Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak,iki tesisinde hem üniversiteler hem de özel sektöre açık olduğunu ve ortaklaşa projelere imza atılacağını belirtti.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçilere hizmet verebilmek amacıyla adeta seferber olduğunu kaydeden Vali Özkan ise Meyvecilik Araştırma İstasyonunun çevreci bir tesis olduğunu belirterek çiftçi ile iç içe çalışan bir sistem icra edeceklerini söyledi.


YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR