23 Nisan 2024 Salı

ATATÜRK'E MİNNET BORCUNUN PEŞİNDEN GİTTİK

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de inşa edilen ve 50 yıllık siyasi hayatına dair her şeyin bulunduğu Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi'nin açılışına katılmak için, yurtdışı ve Türkiye'den çok sayıda konuk geldi.

Isparta

Süleyman Demirel açılış için dün saat 14.55'te özel biruçakla Isparta'ya geldi ve geceyi kardeşi işadamı Şevket Demirel'in evinegeçirdi. Yine açılış törenine katılmak üzere Kosova eski Devlet Başkanı FatmirSejdiu ile Romanya eski Devlet Başkanı Emil Constantinescu da dün Türk HavaYoları'na ait tarifeli uçakla Isparta'ya geldi.

 

BUGÜN GELENLER

 

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na bugün 5 özel uçak, 2de Türk Hava Yolları'na ait yolcu uçağıyla siyaset, iş ve sanat dünyasından çoksayıda isim geldi. Açılış töreni için gelenler arasında TBMM Başkanı CemilÇiçek, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, Ürdün Prensi El Hasan Bin Tallal, CHPİzmir Milletvekili Mustafa Balbay, eski bakanlar Cavit Çağlar, Hüsnü Doğan,işadamı İnan Kıraç, Gaziantep eski belediye başkanı Celal Doğan, SümerologMuazzez İlmiye Çığ gibi isimler yer aldı.

 

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, yoğun günlerindenbirini yaşadı.

 

 

 DEMİREL'İN AÇILIŞTAKİ KONUŞMASI

 

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in adını taşıyanDemokrasi ve Kalkınma Müzesi, memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlıİslamköy'de açıldı. Süleyman Demirel açılışta yaptığı konuşmada, bugünün vegeleceğin idarecilerine “Yola devam" diye seslendi, "Demokrasisayesinde yapacaksınız. Demokrasi seyisinde eksik kalan hizmetler tamamlanır,yenileri yapılır. Bütün bu hizmetler yapılırken dikkat ettiğimiz şey demokrasive Türkiye'nin birliği ve beraberliğinin zedelenmemesidir" dedi.

 

Demirel'in 50 yıllık siyasi yolculuğunun, memleketiİslamköy'den Çankaya'ya olan serüveninin bilgi ve belgeleriyle yer aldığıSüleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, çok sayıda davetlininkatılımıyla açıldı. 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, törende konuşmaküzere platforma yürüyerek çıktı ve iki elini havaya kaldırarak katılımcılarıselamladı. Sonrasında konuşma yapacağı yere oturan Demirel, his dolu olduğunubelirterek, “50 senelik devlet hizmetinde bu kadar güzel şanlı, bu kadarhislendirici çok vaka olmamıştır. Burada bu topluluğu, bu topluluğun banagöstermiş bulunduğu büyük muhabbeti bana bir Cumhuriyet Bayramı armağanı olaraksayıyorum" diye konuştu.

 

Dün trafik kazasında yaşamını yitiren Süleyman DemirelÜniversitesi öğrencilerine de Allah'tan rahmet dileklerini ileten Demirel,Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91'inci yılının kısa bir süre sonrakutlanacağını hatırlatarak, "Bu 91 yıl zarfında Türkiye Cumhuriyeti, büyükAtatürk'ün gösterdiği yönde önemli gelişmeler sağlamıştır. 91 yıl zarfındabüyük bir değişim ve dönüşüm yer almıştır. Gazi Mustafa Kemal'i saygıyla,minnet ve şükranla anıyoruz. O'na minnet ve şükran borçluyuz. Bu ebedidir veher gün söylesek yine de fazla bir şey yapmış olmayız" dedi.

 

"ATATÜRK'E MİNNET BORCUNUN PEŞİNDEN GİTTİK"

 

50 yıl bu minnet borcunun peşinden gittiklerini belirtenSüleyman Demirel, bugün 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim olarak milletinkarşısında olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığını zorla birisininelinden almış değilim. Huzurunuzda 12 seneyi aşan başbakanlık yapmış biriolarak yer alıyorum. Başbakanlığı da kimsenin elinden almış değilim. 22 seneparti başkanlığı, 5 sene muhalefet liderliği, 10 sene yüksek memuriyet yaptım.50 yılı geçen bir süre. 50 yıl içinde Türkiye ne kazanmış bu hususu milletimizearz etmek istedik. Bu müzeyle dikkatinize getiriyoruz" diye konuştu.

 

'VİCDANIM RAHATTIR'

 

Bugün, kendi adına devletin okullarında okuyarak yetişmişbir Demirel olarak borcu ödediğine inandığını belirten Süleyman Demirel,"Tümüyle ödenmiş midir, onu millet yapar muhasebeyi. Bizim vicdanımızrahattır. Ömrümüzün tümünü milletin ve devletin hizmetine verdik. Ne yaptıkderseniz bu ülkeyi karanlıktan kurtaralım dedik. Türkiye'nin en ücra köylerineışık götürdük. Gaz lambası yerine elektrik lambası götürdük. Traktörle, karakağnı ve kara öküzün kavgasını kazandık" diye konuştu.

 

YENİ BİR TÜRKİYE

 

Türkiye'nin 1950 yılından 2000 yılına değiştiğini,transforme olduğunu kaydeden Demirel, “Yeni bir Türkiye vardır orta yerde. Buyeni Türkiye daha da ileriye gitmeli daha da çok şey kazanmalıdır" dedi.

 

Türkiye'nin 50 yıllık zaman zarfı içinde kendisinin deiktidarda bulunduğu hükümetler döneminde çok şeyler kazandığını aktaranDemirel, askeri darbeler yaşanmasa bu sürecin daha da ileriye taşınabileceğinisöyledi. Fakat bu kesintilerden çok dikkatle çıkmayı başardıklarını kaydedenDemirel, şunları söyledi:

 

"Bizden sonra gelen hükümetler mümkün olduğu kadar onuhalkın halletmesi yoluna gitti. Halkın sabrıyla yeniden halka hallettirdi. Bumüzenin kapısında bir sandık görürsünüz. Müzenin adı Demokrasi ve KalkınmaMüzesi'dir. Neyi kastediyorsunuz demokrasiyle? Ülkenin yönetimini yapacakiktidarlar seçimle gelip seçimle gitmelidir. Kansız, kavgasız eldeğiştirmelidir. Milletin iradesini, halkın reyiyle gelen heyetler yapmalıdır.Halkın reyi dediğimiz olay halkın milli egemenliğidir. Milli egemenliğin üstünolmasını istiyorsak buna müdahale edilmemelidir. Birinci derecede önemsediğimizistikrardır. Yani halkın hakimiyetinin sağlanmasıdır. Bu da sandıktır."

 

MÜZEDE ZİYARETÇİLERİ SANDIK KARŞILIYOR

 

Konuşmasına okunan ezan nedeniyle ara veren Demirel,ardından sözlerini sürdürürken seçim sandığının Demokrasi ve KalkınmaMüzesi'nin hemen girişine yerleştirildiğini söyledi. Ondan bir adım ötede seçimmeydanlarının, halk coşkusunun, meydanların herkesin istediğini söylediğimitinglerin geldiğini belirten Demirel, "O meydanların çıkardığıparlamentoları görürsünüz. Onların çıkardığı hükümetleri görürsünüz. Kurumları,kavramları, kuralları ile münhasıran bir milletin hür iradesiyleyönlendirilmesini görürsünüz" dedi.

 

"CANLI ÖRNEĞİ BENİM"

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin daha iyi olması için herkese fırsatsunduğunu, bunun en canlı örneğinin de kendisi olduğunu belirten Demirel, şöylekonuştu:

 

"Bizim yaptığımız en büyük hizmet İslamköy'den birçocuk çıkıyor, okuyabiliyor. Ben diyorum ki, 'Vatandaşım sen nerelisin?'.'Çemişgezek'in şu köyündenim.' 'Senin köyünden, senin çocuğundan da çıkar okurve mühendis olur. Onunla kalmaz milletvekili olur, bakan olur, başbakan olur,cumhurbaşkanı olur.' Ben bunu gösteriyorum. Bu cumhuriyet herkese eşitfırsatlar tanır. İşte Demirel'e tanımış. Bir köylü çocuğu.'Herkese fırsattanınıyor bu fırsatları kullanın' diyoruz. Bana açık olan her şey sizinçocuklarınıza da açık. Ben bunu söylemeye geldim size. Çocuklarınız ülkenizhizmetinde rol alsınlar. Önleri açıktır, misali benim."

 

"YÜZÜMÜZ AÇIK"

 

Süleyman Demirel, geride bıraktıkları hizmetlerle halkınönünde yüzlerinin açık olduğunu söyledi. Teyit için salona “Öyle değilmidir" diye soran Demirel, aldığı büyük alkışın ardından yoksulluk,fukaralık, haksızlıkla ve zulümle mücadelenin hep defterlerinde olageldiğinisöyledi.

 

9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel, konuşmasının sonundaTürkiye'nin bugünkü ve gelecekteki idarecilerine seslendi. "Yoladevam" diyen Demirel, Türkiye'nin kalkınmasının ancak demokrasi içindegerçekleşirse anlamlı olacağını söyledi. Aksi takdirde bir değeri olmayacağınısöyleyen Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Demokrasi sayesinde yapacaksınız. Demokrasi sayesindeeksik kalan hizmetler tamamlanır, yenileri yapılır. Bütün bu hizmetleryapılırken dikkat ettiğimiz şey demokrasi ve Türkiye'nin birliği veberaberliğinin zedelenmemesidir. Kardeşliğin korunması, kalkınma ancakdemokrasi sayesinde olabilir. Hep beraber geleceğin iyi günlerine katkıdabulunalım. Türkiye'nin önünde sıkıntılar vardır. Ama Türkiye'nin önü parlaktır.Hiçbir şekilde kötümserliğe kapılmayalım ve ülkemizin parlak geleceği içinaydınlık yollarda yürümeye devam edelim."

 

"MÜZENİN TEK SAHİBİ MİLLETTİR"

 

Ev sahibi sıfatıyla törenin ilk konuşmacısı Demirel VakfıBaşkanı Şevket Demirel, protokolü tek tek selamlarken ağabeyine, "9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel" dedi, sonrasında "Pardon" diyedüzelterek "Ağam" diye seslendi.

 

CHP ve MHP'nin genel başkan düzeyinde temsil edildiğiaçılışta bugün siyasi liderlerin elinde kılıç değil 'dostluk kırbacı'bulunduğunu belirten Şevket Demirel, "Bugün bu kılıçlar dostluğadönecektir. Şunu iyi bilin ki bu bir miting değildir. Parti mitingi, kongresiyapmıyoruz. Yaptığımız Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin açılışıdırve buna her gönüllü iştirak etmektedir. Tamamen politik amaçtan uzak olan birtoplantı" diye konuştu.

 

Hiçbir siyasi amacı olmayan bu açılışın ülke tarihinde belkibir ilk olacağını belirten Şevket Demirel, "Süleyman Demirel'i karşınızdagördüğünüz İslamköy'den alıp, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olduktansonra Çankaya'ya kadar yükselten demokrasidir" diye konuştu. Müzeninmilletin malı olduğunu ve tek sahibinin de Türk milleti olduğunu kaydedenŞevket Demirel, şöyle konuştu:

 

"Müze 6 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 17 binmetrekare alana oturtulmuştur. Külliye olarak 1 milyon metrekaredir. Arkadagördüğünüz Çalça Tepe, 20 senede Şevket Demirel tarafından ağaçlandırılarak birorman haline getirilmiştir. Bu tepede resmi olarak kabul edilen bir anıt mezararazisi, Milli Emlak'tan tasdik edilip, imar planına işlenmiştir. Müzeyapılırken müze alanına dahil edilen hiçbir köy evi yıkılmamış, restoreedilerek muhafaza edilmiştir. 10 ev müzeye katılmıştır. Sahiplerine de yeni evlerverilmiştir."

 

TÖRENDEN NOTLAR

 

* Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ninIsparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de gerçekleşen açılışı, müze vekülliyenin karşısında açık bir alanda yapıldı. Meteorolojinin yağmur uyarısınedeniyle açılış için alana büyük bir çadır kuruldu. Fakat çadır, töreniizlemek isteyenlere yetmedi. Yüzlerce kişi ayakta kaldı, girişlerden töreniizlemeye çalıştı.

 

* Açılış töreni aynı zamanda dev ekrandan çadırın dışında dayayınlandı. Demirel'in çok sayıda hemşerisi töreni bu ekrandan takip etti.Açılışa gelenlere Demirel ailesi kavurmalı nohutlu pilav, helva ikram etti.

 

* 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, daha önceaçıklandığı gibi saat 12.00'de tören alanına geldi. Demirel'in korumalarındesteğiyle ayakta alana girişi sırasında izdiham yaşandı. Tören izdihamnedeniyle uzun süre başlatılamadı. Kürsüden çok sayıda anons peşi sırayapılarak, hem basın mensuplarının platformu boşaltması, vatandaşların isekoridorlardan arka sıralara doğru ilerlemesi istendi.

 

"SEVGİLİ EFE'M"

 

* Açılışa CHP Muğla Milletvekili, sanatçı Tolga Çandar isetürküleriyle katıldı. Çandar, "Bu ülke için kişisel çıkarlarını düşünmedenbu ülke için çok şey yapmış kişilere Ege'de 'Efe' diyoruz. Bir dediği ikidediğini tutmayan, bir yerde başka öteki yerde başka konuşanlara 'efe'demiyoruz. Sevgili Efe'm, sizi saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

 

DEMİREL İÇİN 'JE T'AİME'

 

* Açılışta mini bir konser veren keman sanatçısı CananAnderson ise sahneye çıkmadan önce kendisine Süleyman Demirel'in Türkçesi 'Seniseviyorum' demek olan Fransızca Lara Fabian'ın 'Je T'aime' parçasını çoksevdiğini söylediklerini belirterek şarkıyı onun için çaldı.

 

* Açılışta 1 Kasım'da doğum gününü kutlayacak 9'uncuCumhurbaşkanı Demirel'e erken doğum günü kutlaması yapıldı. Törene katılanherkes alkışlayarak Süleyman Demirel'in doğum gününü kutladı.

 

* Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin açılıştöreninin kapanışı da izdihama sahne oldu. Süleyman Demirel ve kardeşi ŞevketDemirel'in açılış kurdelesini platformdan birlikte keserken yoğun ilginedeniyle platform için 'çökme tehlikesi' uyarısı yapıldı. Platformda AnkaraKulübü ve Demokrat Parti'nin şapka hediyelerini de kabul eden SüleymanDemirel'i sahnede kutlayan ilk isim ise MHP Genel Başkanı Bahçeli oldu.

 

* Sanatçı İbrahim Tatlıses ve Ergenekon davasının sanığıİstek Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan törene çelenk gönderdi. 11'inciCumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açılışakutlama mesajı gönderdi.

 

MÜZEDE NELER VAR?

 

Açılışı yapılan Süleyman Demirel Demokrasi Kalkınma Müzesi,17 bin metrekarelik alana kuruldu. Müze içinde Demirel'in devlet memurluğunabaşladığı 1949 yılından bu güne toplanan 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi,126 bin fotoğraf ve Demirel'in yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde hediye edileneşyalar sergileniyor. Külliye içinde yer alan Müze Ev'de ise Demirel veailesinin 1920'den bu yana kullandığı eşyalar yer alıyor.

 

KİMLER KATILDI?

 

Açılışa TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı KemalKılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ürdün Prensi El-Hassan BinTalal, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı temsilcisi Ali Hasanoğlu, Romanya eskiDevlet Başkanı Emil Constantinescu, Kosova eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu,Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, CHP milletvekilleri Engin Altay, AkifHamzaçebi, Mustafa Balbay, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, MHPMilletvekili Tuğrul Türkeş, eski başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan, eskibakanlar İsmet Sezgin, Hüsamettin Cindoruk, Esat Kıratlıoğlu, Cavit Çağlar,Murat Karayalçın, Hikmet Çetin, İstemihan Talay, Doğan Holding Onursal BaşkanıAydın Doğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbulÜniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı,Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Gaziantep eskiBüyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Adana Büyükşehir Belediyesi eskiBaşkanı Aytaç Durak, işadamları İnan Kıraç, Taylan Bilgen, Demirel dönemininenerji bakanı merhum Ersin Faralyalı'nın oğlu işadamı Serdar Faralyalı dakatıldı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

sıpartalı

28 Ekim 2014 Salı 09:19

Evet Cumhurbaşkanımızdır ancak çok da abartmaya gerek yok Kardeşine zarar gelmesin diye bu memlekete yatırım yaptırmadığı herkez tarafından bilinmekte ısparta da ki işsizlik yatırımsızlık bunların tek sorumlusudur.Bakınız ÖZAL ın malatyasına dev bakınız Konya ya Dev bakınız Kayseri dev Isparta ya bakınız kira geliri ile geçinen bir toplum hiç bir yatırım yok

bojuware 201

26 Ekim 2014 Pazar 21:56

Birileri umarım bir efsanenin ışığından feyz alır ki meydana çıkan kimi hırsız kimi yalancı kimi beyhudeyi alkışlamaktan vaz geçer. Bu ülke bir torba makarna kömürle irade teşkil etmekten vazgeçer. Millet vatan bu kadar ucuz olmamalı. Yaşarken kıymetini bilip verebileceği çok şeyi almasını bilelim.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR