29 Mart 2024 Cuma

ASANSÖRDE KIRMIZI ALARM

ASANSÖRDE KIRMIZI ALARM

Isparta

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, binalardaki her asansörün yılda 1 kez muayeneden geçirilmesini zorunlu tutuyor. Isparta Belediyesi'nin yetkilendirdiği akrediteli şirketin yaptığı kontrollerde sorunsuz asansör sistemiyle karşılaşmak mümkün olmuyor.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çıkarılan yasa doğrultusunda asansörlerin bakanlıkça akredite edilmiş şirketler tarafından yılda 1 kez muayeneden geçirilmesi zorunlu tutuluyor. Isparta Belediyesi, Bakanlığın emrettiği uygulama için İstanbul merkezli Szutest firmasını yetkilendirdi. Firma bünyesindeki makine mühendisleri 1 yıl içinde Isparta'daki tüm asansörleri muayeneden geçirecek. Can ve mal güvenliği açısından tehlike arzeden asansörlere kırmızı etiket, eksikleri olan asansörlere sarı etiket, sorunsuz asansörlere de yeşil etiket yapıştırılıyor.Ancak şu ana kadar yapılan muayenelerde asansörlerin neredeyse tamamına kırmızı etiket yapıştırıldı. 

Szutest makine mühendislerinin asansör muayene işlemlerine Akdeniz muhabiri de tanıklık etti. Asansörlerde geniş çaplı bakım ve muayene çalışması yürüten makine mühendisleri, can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurları dikkat ediyor.

KIRMIZI VE SARIETİKEDE DİKKAT!         

Szutest Makine Mühendisi Hasan Cebe, şu bilgilendirmeyi yaptı:       

"Isparta'daki asansörlerde daha çok karşılaştığımız hatalar kontak devreleri, elektrik tesisatı ile alakalı sorunlar. Gerekli olan sigortaların olmaması. İnsan sağlığı için önemli olan korkuluklar ya da kabinle ilgili eksiklikler görülüyor. Makine dairesinde de gerekli güvenlik önlemleri alınmış mı gibi konulara bakıyoruz.  Asansörü kontrol ettikten etiketleme yapıyoruz. Asansör insanın can ve mal güvenliğine zarar verecek durumda ise kırmızı etiket yapıştırıyoruz. Eksiklikler var ancak dikkat edilmesi gerekiyorsa sarı etiket yapıştırıyoruz. Tam güvenli, sorunsuz ise yeşil etiket yapıştırıyoruz. Sarı ve kırmızı etiketlerin yeşil etikede çevrilme süresi 4 ay.Bu sürede revize yapılmasını istiyoruz.  Vatandaşlarımızın bulundukları asansörün kontrolünün yapılıp yapılmadığını öğrenmelerinde fayda var.Yapılmadıysa bina yöneticileri ile irtibata geçilmeli. Kontrol yapılmış kırmızıya da sarı etiket yapıştırılmışsa  eksiklerin giderilip giderilmediğini yöneticilerden öğrensinler."          

Makine Mühendisi Merve Senbani de yapılan kontrol çalışmalarında "Kabin üzerinde bakım kumandasının çalışıp çalışmadığı,durdurma botunu çalışıp çalışmadığına bakıyoruz. Kapı kontaklarımızı kontrol ediyoruz" dedi.

YILLIK MUAYENE FAYDALI           

Öte yandan yetkili firmanın muayene işlemleri sırasında bina asansöründen sorumlu firma yetkilisi de hazır bulunuyor. Zirve Asansör yetkilisi Yasin Gültekin, yapılan çalışmanın faydalı olduğunu belirterek "Bu kontroller bize destek sağlıyor. Asansörden kaynaklı küçük bir problem önemsenmiyor. 'alışıyorsa sağlamdır' gibi bir anlayış var. Bu şekilde daha düzgün ve güvenilir çalışması sağlanıyor" dedi.

HAVASIZ KALMAZSINIZ      

Asansörde kalma olaylarında yaşanan paniğe de dikkat çeken Gültekin, "Elektrik kesintisinden dolayı kabin içinde mahsur kalmak. Kabin içinde havasız kalabilirim' diye korkuluyor. Bu durumda yapılacak tek şey alarm butonuna basarak, bina içindeki insanlara haber vermek. Kesinlikle havasız kalma durumu olmaz. Asansör içinde kurtarılmayı beklemekten başka yapılabilecek bir şey yok" diye sözlerini tamamladı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR