26 Nisan 2024 Cuma

Asansör Kullananlar Dikkat! Şok Rapor!

Asansör Kullananlar Dikkat! Şok Rapor!

Isparta

Isparta'da Kontrol Edilen 554 Asansörden Sadece 9'u SağlamÇıktı. Isparta’da yapılan asansör denetimleri, acı bir gerçeğigözler önüne serdiğini belirten Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı HasanAkıllı “bugüne kadar denetimleri yapılan asansörlerin %90’ının kullanılamazolduğu ortaya çıktı” dedi. Günümüzde çok katlı binaların sayısı arttıkça, dikey yolculuk amacıylakullanmakta olduğumuz asansörler, hayatımıza kolaylık getirmekle birlikte,dikkatli olunmazsa ve gerekli özen gösterilmezse üzücü kazalara yolaçabilmektedir. Bu nedenle de Türkiye genelinde başlatılan asansör denetimleriIsparta’da da gerçekleştiriliyor. Asansör denetimlerinde; tespit edileneksiklikler, asansör bakım servisine ve apartman yöneticisine rapor halindeverilerek, yeni bir denetim için ikinci bir tarih belirleniyor. Bu sürezarfında eksiklikler giderilmezse eğer kırmızı mühür vurularak asansör devredışı bırakılıyor. Isparta'da asansör denetimlerinin hızla devam ettiğinibelirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, “Bugüne kadaryaptığımız denetimlerde asansörlerin yüzde 90’ı kullanılamaz halde. Isparta’dabu durumun değişmesi için çalışıyoruz.” dedi.

 

SAKARYADAKİ ASANSÖR FACİASI   

 

Sakarya’nın Gebze ilçesinde daha bu yıl yapılan İmam HatipLisesi’nde asansör teneffüste yere çakıldı, içindeki yedi öğrenci ağıryaralandı. Sakarya’da yaşanan kazanın ardından görüşlerini aldığımız IspartaMakine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı “Asansörler inmiyor, düşüyor”dedi. Sakarya’nın Geyve ilçesinde Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğrencileriniçinde bulunduğu asansör, halatının bağlı olduğu makaranın kopması sonucuikinci kattan zemine çakıldı. Kazada 7 öğrenci yaralandı. İtfaiye ekiplerincekurtarılan öğrencilerden ikisinin kafa travması olduğu öğrenildi.

 

EKİP SAYISI ARTIYOR

Şehir merkezinde bulunan yaklaşık 2300 asansöründenetimlerinin hızla devam ettiğini ifade eden Akıllı, “Kendi odamıza ait birekip ve Antalya’dan gelen 4 ekiple birlikte çalışmalar devam ediyor”dedi.Çalışmalarına titizlikle devam ettiklerini belirten Akıllı, asansörlerin insan yaşamıiçin büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

 

EKSİKLİKLER GİDERİLENE KADAR DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR

Denetimleri yapılan ve eksiklikleri apartman yöneticisinebildirilen asansörlerin eksikleri giderilmezse asansörün devre dışıbırakıldığını belirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, “Binadabulunan kullanılamaz asansörler için eksikleri ve hataları giderilinceye kadar;kırmızı mühür vuruyoruz. Kullanılabilir durumdaki asansörler için de ivedilikleeksik ve hataların giderilmesi için sarı "uyarı" etiketi, eksik vehatası bulunmayan asansörler için de yeşil "kontrol edilmiştir" ya da"güvenlidir" etiketi yapıştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

YÖNETİCİLERE UYARI!

Isparta’da yaptıkları denetim sonucunda asansörlerin%90’ının kullanılamaz halde olduğunu aktaran Akıllı, bu nedenle de apartmanyöneticilerine büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Apartman ve siteyöneticilerine asansör bakımlarını yaptırmaları konusunda uyarıda bulunanAkıllı, “Buradan apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz. Asansör kazalarınınönüne geçmek, can ye mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizinbakımlarını ihmal etmeyelim. Konut yöneticilerinin göstereceği gayretlersayesinde kazaların önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Site ve apartmanyöneticilerinden bu konuda Isparta’mıza yakışır bir duyarlılık bekliyoruz.”dedi.

 

554 ASANSÖRDEN 9'U SAĞLAM ÇIKTI

Çok katlı binaların sayısı arttıkça dikey yolculuktakullanılan asansörlerinde öneminin giderek arttığına değinen Başkan Akıllı,"Dikkatli olunmaz ve gerekli özenler gösterilmez ise çok üzücü olaylaryaşanabilir." dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde Sakarya’da yaşanan asansör kazasına dadeğinen Akıllı, "Bunun birçok örneğini günbegün yaşamaktayız. Isparta'da 2bin 400 asansör bulunduğunu belirten MMO Başkanı Akıllı, "Isparta merkezde2400 civarında asansör mevcuttur. Bu asansörler sanayi ve TİCARET bakanlığının5 Kasım 20li tarihinde 28106 sayıda resmi gazetede yayınlanan “Asansör bakım veişletme yönetmeliğine göre insanların ve yüklerin taşınmasında kullanılanasansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlıkve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarım sağlamak üzere;işletilmesi, bakımı, yıllık kontrolü, bakım ve servis hizmetlerinin denetimiile garanti ve satış hizmetleri için uyulması gereken kurallar belirlenmiştir.Yine bu yönetmeliğin 9. maddesine göre "Bina sorumlusu; asansörün buyönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamakamacı ile ayda bir defa düzenli olarak bakımını yapmaktan ve kullanıcıların canve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarındangerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi içinilk yıllık kontrolünün, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarı ile ilkyılın sonundan itibaren ilk defa devamında ise yılda en az bir kereyaptırmaktan sorumludur" şeklinde konuştu.

 

Isparta Belediyesi ile yapılan protokol gereği şehirdeki tümasansörlerin denetimini yaptıklarını ifade eden akıllı, "Isparta il içindebulunan 2400 civarındaki asansörlerin 2013 yılı içerisinde odamıza bakımı içinmüracaat eden 554 asansör yetkilisinin belirlediği adreslere ilgili asansöraylık bakımcı kuruluş yetkilisi, bina yöneticisi ve odamız makine mühendisitarafından tek tek incelenmiş maalesef ilk kontrollerde sadece 9 adedi yeşiletiket alarak 544 adedi kırmızı etikete maruz kalmıştır. Kırmızı etiketlilerin230 adedi sonradan eksikliklerini tamamlayarak yeşil etiket basılmış 314 adediise kırmızıda durmaktadır." diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR