19 Nisan 2024 Cuma

Artık Karar Aşamasındayız

Isparta'da, 2007 yılında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan, 18 kişinin yargılandığı uçak kazasına ilişkin davanın 27'nci duruşmasında erteleme kararı çıktı.

Isparta

Isparta'da, 2007 yılında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan, 18kişinin yargılandığı uçak kazasına ilişkin davanın 27'nci duruşmasında ertelemekararı çıktı. Davada artık karar aşamasına gelindiğini söyleyen Mahkeme BaşkanıSuat Yürekli, ek savunmaların gelecek celseye kadar tamamlanmasını istedi.

30 Kasım 2007 günü Atlasjet'in İstanbul- Isparta seferiniyapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'nainişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'simürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılandava ile kamu davasının birleştirildiği davanın 27'nci duruşması, Isparta1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz 18 sanıktan MehmetŞerif Erbilgin ile Fikri Zafer Dinçer katıldı.

DOSYA GELDİ SAVUNMA BEKLENECEK

Yargıtay'ın dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduruile Yardımcısı Oktay Erdağı hakkında 'Görevi kötüye kullanma' suçundanAnkara'da açtığı dava dosyası, Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.Ancak birleştirilen dosyada adı geçen 2 sanığın ek savunmalarının alınmasıamacıyla çıkarılan talimat yazısına yanıt gelmediği için bu cevabınbeklenmesine karar verildi.

BAŞKAN AVUKATLARI UYARDI: YENİ SÜRE YOK

Mahkeme heyeti, önceki duruşmalarda davanın diğer sanıklarıiçin taksir ve olası kast halinden de ek savunma verilmesini isterken, sanıkavukatları ikinci kez süre talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, bukonuda yeni süre verilmeyeceğini belirterek, sanık avukatlarına, "Bunedenle ek savunmalar gelecek celseye kadar tamamlansın. Artık kararaşamasındayız" uyarısında bulundu.

YALANCI TANIKLIK SUÇLAMASI DA BİRLEŞTİRİLDİ

Bugünkü duruşmada birleştirilen ikinci dosya ise talimatlaifadeleri alınan 2 tanık pilotla ilgiliydi. Tanık pilotlar Vedat Örs ile RecepDeğirmencioğlu hakkında 'yalancı tanıklık'tan suç duyurusunda bulunan müştekiavukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer'in pilotların uçağın eksiklerini bildiklerihalde not etmedikleri, ancak ifadelerinde farklı konuştukları yönündekiiddiasına ilişkin dosya da Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

ATLAS JET'TEN SÜRPRİZ KATILMA TALEBİ

Diğer yandan, bugünkü duruşmada sürpriz bir talep gündemegeldi. Atlas Jet Havacılık, davaya katılım talebinde bulundu. Atlas Jet adınaavukat Menent Çelikkol, mahkemeye katılım dilekçesi verdi. Mahkeme Başkanı SuatYürekli'nin niçin böyle bir talepte bulunduklarını sorduğu Avukat Çelikkol,"Şirket burada ikinci derecede tali mağdur durumdadır. Tazminatşirketlerine milyonlarca dolar ödeme yapıldı. Kazadan sonra yolcu taşımaoranları yüzde 40 oranında düştü. Bankalarda benzeri şekilde ticari sorunlaryaşanmakta. Bu nedenlerle davaya katılım talebinde bulunuyoruz" dedi.Mahkeme Başkanı Yürekli, hangi sanıklar yönünden böyle bir taleptebulunulduğuyla ilgili cevap alamayınca katılım talebini değerlendirmeaşamasında tuttu.

DURUŞMA ARALIK AYINA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, birleştirilen 2 dosyayla ilgili sanıklardanek savunma alınması amacıyla çıkarılan talimatlara cevap gelmesi ve diğersanıklar için de bilinçli taksir ve olası kast halinden verilecek eksavunmaların tamamlanması amacıyla duruşmayı 18 Aralık tarihine erteledi.

Isparta'da 5 yıldır süren uçak kazası davasında Savcı MuratKılıç, daha önceki duruşmalarda verdiği mütalada sanıklar Aydın Kızıltan,İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Oktay Erdağı, Ali Arıduruve Yavuz Çizmeci'nin ayrı ayrı cezalandırılmasını, diğer sanıkların iseberaatını istemişti.

18 SANIK YARGILANIYOR

Uçak kazası davasında dönemin Sivil Havacılık Genel MüdürüAli Arıduru, kaza tarihinde genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı, WorldFocus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar,İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük,Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu BaşkanıMurat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin, YavuzÇizmeci, Zeynel Gündoğ ve kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafikkontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen sanık olarak 'taksirle birden fazlakişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 2- 15 yıl hapis cezası istemiyleyargılanıyordu. Mahkeme heyeti, taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyetverme suçundan yargılanan sanıklar için 'Bilinçli taksir ve olası kast' halininde uygulanmasına karar verince sanıkların 3 ila 20 yıl arasında hapis cezasıistemiyle yargılanmasının önü açılmış oldu. Böylelikle alt limit 2 yıldan 3yıla, üst limit ise 15 yıldan 20 yıla çıkabiliyor. 2 yıldan az cezalarertelenebiliyor, ancak 3 yıl ve üzerindeki cezaların ertelenmesi söz konusudeğil.,,

DHA: MEHMET ERÇAKIR 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

bojuware 201

22 Ekim 2014 Çarşamba 13:49

Bu olayı şöyle paralele yıksak nasıl olur. Bak fırsatı kaçırmayın Ak şeytanlar paralele karşı.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR