20 Nisan 2024 Cumartesi

ARMUDUN İYİSİNE TÜKETİCİ KARAR VERECEK

ARMUDUN İYİSİNE TÜKETİCİ KARAR VERECEK

Isparta

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve MAREM koordinatörlüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) işbirliği ile 2018 yılında başlayan “Tüketici Beğenisini Oluşturan Armut Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi” isimli projenin ikinci aşama çalışmalarına geçildi.

Proje kapsamında, tüketici tercihlerinin belirlenmesine yönelik 4 farklı armut çeşidi için 1000 adet anket yapılması planlanmaktadır. Bu doğrultuda, proje ekibi tarafından Antalya’da düzenlenen YÖREX fuarında, Eğirdir Belediyesi ve Isparta Ticaret Borsası’nın tanıtım stantlarında 2 gün süre ile ilk tüketici tadım testleri yapıldı. Eğirdir Belediye Başkanı Sayın Ömer ŞENGÖL’den ve Isparta Ticaret Borsası nezdinde Ali KOYAK‘dan misafirperverlikleri ve bilime katkıları nedeni ile teşekkürlerimizi kabul etmelerini dileriz.

Geçtiğimiz hafta, Ayşegül SARISU, Dilek KARAMÜRSEL, Dr. Emel KAÇAL, Fatma Pınar ÖZTÜRK, Dr. Gökhan ÖZTÜRK, Dr. İbrahim GÜR, İrfan NAZLI, Hakkı KOÇAL, Kemal YILMAZ, Melih AYDINLI, Mesut ALTINDAL ve Ömer Faruk KARAMÜRSEL’in içinde yer aldığı MAREM proje ekibi tarafından, çalışmanın ana örnek kitlesini oluşturan İstanbul’da, tüketici tadım testleri ve laboratuvar çalışmaları gerçekleştirildi. Projeyi destekleyen kuruluşlardan birisi olan Carrefour Market Zinciri, İstanbul’daki üç farklı müşteri profilindeki şubelerinin kapılarını MAREM proje ekibine açtı. Yine bu ekip, “sokaktaki insanların da fikri alınmalı” düşüncesinden hareketle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zabıta Müdürlüğü’nün de izni ile Beşiktaş semtinde kurduğu stantlarda da tüketicilere ulaştı. İşbirlikçi yaklaşımları ile projeye verdikleri katkı için Carrefour Market Zinciri nezdinde Tuncay ODABAŞ ve mağaza müdürleri Esat Tonguç ASLAN, Buğra ÖZLOK, Oktay URGAN’a ve Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.

Proje ekibi, saha çalışmalarının yanında, İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü laboratuvarında, Doç. Dr. Esra Çapanoğlu ev sahipliğinde, tüketicilere tattırılan armut örneklerinin duyusal ve enstrümantal analizlerini gerçekleştirdi.

Elde edilecek veriler, “Ateş Yanıklığı Hastalığına (Erwinia amylovora) Toleranslı Armut Çeşit Islah” projesinden elde edilen yeni çeşit adaylarının, tüketici beğenisi doğrultusunda seçilmesine imkan sağlayacak.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Esnaf

21 Kasım 2018 Çarşamba 20:01

Armudun iyisini dayılar irisini ayılar yermiş doğru mu?

Beleşci

21 Kasım 2018 Çarşamba 12:19

Doldurun bakalım bana bi kasa tadalım evde

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR