23 Nisan 2024 Salı

ANITKABİR'DEN SONRA EN BÜYÜK MEZAR ISPARTA'DA OLACAK

ANITKABİR'DEN SONRA EN BÜYÜK MEZAR ISPARTA'DA OLACAK

Isparta

ISPARTA'nın Atabey İlçesi'nde, 9'uncu Cumhurbaşkanı 90 yaşındaki Süleyman Demirel için anıt mezar yapılıyor. 58 bin metrekare alanüzerine konuşlandırılan, Anıtkabir'den sonra Türkiye'nin en büyük anıt mezarının arazisinde, Demirel'in Türkiye'nin 9'uncu Cumhurbaşkanı olmasınısimgeleyen 9 gölet yer alıyor. 1965- 1993 yılları arasında 7 farklı hükümette toplam 10 yıl5 ay başbakanlık, 1993-2000 yıllarında ise 7 yıl süreyle cumhur başkanlığı yaparak Türk siyasi tarihine damga vuran Süleyman Demirel için doğduğu topraklar İslam köy'de anıt mezar inşa ettiriliyor. 2000 yılında kardeşi inşaat yüksek mühendisi Şevket Demirel tarafından Çalca Tepe'ye çam ağaçları dikilerek58 bin metrekare alan üzerine yapımına başlanılan, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin en büyük anıt mezarının, yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. 12 metre yüksekliğinde olacak anıt mezarın havzasına,dünyanın dört bir yanından getirilen bölge iklimine uygun farklı türde ağaçlar dikildi.

 

9 SUNİ GÖLET BULUNUYOR

Büyüklüğü yanında mimarisiyle de dikkati çeken anıt mezar havzasında, 9 ayrı suni gölet bulunuyor. 9 gölet, Demirel'in TürkiyeCumhuriyeti'nin 9'uncu cumhurbaşkanı olmasını simgeliyor. Şu anda 8 sunigöletin yapımı tamamlandı, son göletin yapımı ise sürüyor. Bir yandan da anıtmezarın inşaası devam ediyor.

 



DÜNYA ORMANI

 

Anıt mezarda bir de dünya ormanı oluşturuldu. Bir zamanlarkayalıklar ve kıraç topraktan ibaret olan Çalca Tepe'de şu an dünyanın dört biryanında getirilen bölge iklimine uygun farklı türden ağaç ve fidanlar dikilerekorman oluşturuldu. 'Dünya Ormanı' adı verilen orman, Demirel'in yarım yüzyıldan fazla siyaset ve dünya liderliği iddiasını simgeliyor.

 

ISPARTA'YI KUŞBAKIŞI GÖRÜYOR

 

Çalca Tepe'de yapımı devam eden anıt mezar, Demire lKülliyesi'ni çaprazdan görüyor. Atabey ve İslam köy Ovası'na hakim mevkideki anıt mezar, Isparta'yı da kuş bakışı görüyor. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel'in ataları, eşi Nazmiye Demirel ve diğer hemşerilerinin bulunduğu mezarlığı da görüyor.

 

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin de görüş açısında yer alan anıt mezarın Isparta'yı kuş bakışı görmesi, Demirel'in Isparta özlemini simgeliyor.

 

DEMİREL'İN YORUMU

 

Isparta'ya daha önceki gelişinde anıt mezar alanınıin celeyen Süleyman Demirel, şunları söyledi:

 

"Bu proje dünyada bir numunedir. Çalca Tepe geçmiştekayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alandı. Kardeşim önderliğindeyürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi. Buradaki çamlar dünyanın enşanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket Bey'ineseridir. Benim hemşerilerim de kendisine kucak açmıştır. Hep yardımcıolmuşlardır. Kıraç tepe, bugün Türkiye'nin yeşil envanterine girmiştir. Bu birülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir."

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) -

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ismail yıldıray örmeci

23 Temmuz 2014 Çarşamba 23:16

58 bin metrekare değil 158 bin metre kare de yapsanız gireveği yer 1 metrekare....

en büyük mezar?

23 Temmuz 2014 Çarşamba 11:39

en büyük mezar dünyanın kendisidir. bu insanlık savaşlar ve doğal afetlerle sona doğru gidiyor. apo ile komşuyuz. imralı canisi de sona doğru gidiyor. tahminimce türkiye de bazı çılgınlar bunu yapacaklar.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR