26 Nisan 2024 Cuma

Aksakal Yoğun Bakımda

Aksakal Yoğun Bakımda

Isparta

Isparta'nın Halıcılıktaki Markası Aksakal Hoca yoğun bakımda. Edinilen bilgiye göre 4 gündür beyin damarlarındaki tıkanma sonucu yoğun bakımda tutulan Ahmet Aksakal yaşam savaşı veriyor.


AKSAKAL KİMDİR?

(özgeçmişi)

Kendi ağzından Ahmet Aksakal

1934 yılında Isparta İli Keçiborlu İlçesi'nin Senir Köyü'ndedoğmuşum... İlkokulu Senir'de okudum. İlkokulu bitirdikten 4 yıl sonra, 1950 yılında Gönen Köy Enstitüsü'ne

girdim. Veli değişikliğinden, Hasanoğlan Köy Enstitüsü'negittim. Köy enstitüleri kapanınca okulun adı Atatürk İlköğretmen Okulu oldu ve 1957 yılında mezun oldum. İki yıl Eğirdir Ağıl Köyü'nde öğretmenlik yaptım.Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Edebiyat Bölümünü kazandım. Mezuniyetten sonra; KonyaSarayönü Ortaokulu'nda bir yıl çalıştım. İsparta Lisesi'nde dört yıl, KeçiborluLisesi'nde üç yıl Otuz yıldır halıcılık yapmaktayım. Alışılmış halılarındışında modern halılar ve "portre halıcılığı" yapıyorum. Bugüne kadaryurdumuzdan ve yurtdışından birçok ünlünün halı portrelerini dokuduk vedokumaktayız. Çanakkale Savaşı’ndan tarihi sahneler dokuduk. Önümüzdekiyıllarda Kurtuluş Savaşı'nı dokumayı planladık. Şu günlerde Sivas Kongresi'nidokumaktayız. Evrensel bir projemiz var. "Dünyamızı Güzelleştiren BilimAdamları" projesi... Bu projede 60 bilim adamının portrelerini el işiolarak halıya dokuduk. Süleyman Demirel Üniversitesi bu 60 bilim adamını satınaldı. 60 bilim adamının arasında Albert Einstein (Fizik), Marconi (Telgraf),Fleming (Penisinlin), Timothy Berners Lee (İnternet), James Watt (Elektrik),Gutenberg (Matbaa)... Gibi pek çok bilim adamı bulunmaktadır. Tüm insanların bubilim adamlarına minnet borcu vardır.

 

Mesleğimde rakip tanımam fakat eksiğim çok...

 

Aksakal, Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü mezunu. 12yıl Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde öğretmenlik yapan Aksakal, 1961’de mesleğe başladı. Portre, modern halı ve saray halısı alanlarında üretim yapan Aksakal,portrede 60’a 60 hereke yün ya da 100’e 100 hereke ipek, modern halıda 30’a 30ve saray halılarında büyüklüğüne göre, 50’ye 50 veya 60’a 60 çalıştığını söylüyor. Bugüne kadar çok sayıda siyasi ve ünlüyü halıya dokuduğunu söyleyenAksakal, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın çok özel bir insan olduğunu vurguluyor.Aksakal, Özal’ın isteği üzerine çok sayıda devlet adamını halıya dokuduğunu aktarıyor. Aksakal, fotoğrafları halıya dökmeden önce siyah beyaz filmleriniçekerek istenilen büyüklükte çıktısını alıyor. Daha sonra çıktıyı her kareye bir ilmek düşecek şekilde bölüyor. Ardından renklendirerek, halıya dokuyor. Birportre üzerinde 100’den fazla değişik renkte iplik kullanılıyor. Halı bir sanatürünüdür Kartvizitine "Halı Sanatçısı Öğretmen" diye yazmış AhmetAksakal. Kişiye özel portre halı dokuyor. Orta büyüklükte bir halıyı iki kişi10-14 ayda ancak tamamlıyor. İpin rengi, boyası ve kalitesi hepsi birincisınıf. İpek üzerine ince yün ip dokunan bir insan portresinde 25'den fazla renkkullanılıyormuş. "35 yıldır bu işin içindeyim" dedi Köy Enstitüsümezunu Ahmet Aksakal. Öğretmenlik yıllarında 'solcu'

olduğu için sık sık sürgün edilmiş. "Artık bıktımsürgün edilmekten, ayrıldım öğretmenlikten ve bu işlere girdim." diye anlattı geçmişini.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR