28 Mart 2024 Perşembe

AK PARTİ ISPARTA MİLLETVEKİLİ SÜREYYA SADİ BİLGİÇ AÇIKLADI 2017 DE ...

AK PARTİ ISPARTA MİLLETVEKİLİ SÜREYYA SADİ BİLGİÇ AÇIKLADI 2017 DE ...

Isparta

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, dünyada ve bölgede yaşanan tüm sorunlara rağmen Türkiye'nin son 14 yılda çok iyi bir ekonomik performans sergilemeyi başardığını söyledi.

 

TBMM Genel Kurulunda, 2017 yılı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına konuşan Bilgiç, PKK, FETÖ, DEAŞ'ın birbirlerinden farkı olmaksızın Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı ve birliğine kastettiğini belirtti.

 

Taşeron terör örgütleri ve onları destekleyenlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin çıktığı kutlu yolun önünü kesemeyeceğini, milletin kazanımlarına, refah ve mutluluğu için gayretlere sekte vuramayacağını dile getiren Bilgiç, "Bu süreçte bizlere düşen her zamankinden daha çok bir ve beraber olmak, kenetlenmek ve kardeşliğimizi 15 Temmuz gecesinde olduğu gibidosta düşmana göstermektir. Terör gibi toplumsal ve milli meselelerde ortak duruş sergileyip ortak mücadele kararlılığımızı bir kez daha en güçlü şekliyle göstermeliyiz." diye konuştu.

 

Suriye'de 5 yıldır yaşanan dehşetin yerini soykırıma terkettiğini, milyonlarca insanın yurtlarından, yuvalarından edildiğini anlatan Bilgiç, Türkiye'nin milyonlarca kardeşine kucak açtığı ve bağrına bastığını kaydetti.

 

Bilgiç, "Halep'te yaşanan büyük insanlık dramı ve zor kış şartlarında göçe zorlanan kadın, çocuk, yaşlı, hasta on binlerce mazlum...Allah yardımcıları olsun. Ama Esed rejimi, tahliye edilen o mazlum kardeşlerimize bir kez daha acımasızca saldırmıştır, dünyayı, insanlığı hiçe sayarak mazlumları katletmiş, yaralamış, rehin almıştır." dedi.

 

Tüm dünyanın Esed rejimine "dur" deme zamanının geldiğine işaret eden Bilgiç, "Esed rejimi bilmelidir ki mazlumun ahıtahtından indirir şahı. Türkiye, bir kez daha insani politikaların sadece sözünün değil, uygulamasının da nasıl olması gerektiğini dünyaya göstermeye devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'yi daha ileriye taşımak için daha fazla çalışıp,üreterek yollarına devam edeceklerini vurgulayan Bilgiç, kendisinden önce konuşan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'nin konuşmasına değindi."Ben mazide kazı yapmak da istemiyorum, bize devredilen enkazdan da bahsetmek istemiyorum." diyen Bilgiç, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nda 13,5 katrilyon, Konut Edindirme Yardımında 4,5 katrilyon vatandaşına borçlu, 21 bankası batırılmış, kamu bankalarının milyarlarca zarar yazdığı bir dönemden söz etmek istemediğini bildirdi.

 

Kesici'nin, 12 Aralık 1992'de ODTÜ'de yaptığı konuşmada"Enflasyon sorununa çözüm bulmak zor, hatta imkânsız." dediğini aktaran Bilgiç, 2015 yılı enflasyonunun 8,8 olduğunu, 2018 yılı için ise yüzde5 olarak hedeflendiğine dikkati çekti.

 

Bilgiç, 2003 yılında 40 kilometre tüneli olan bir yol aldıklarını anımsatarak, "Bugün baktığınızda 314 kilometre tüneleulaşmışız. Şöyle geçmişe dönüp baktığımda, Bolu Tüneli'nin bir ucundan girmişiz, 30 sene tünelin öbür ucunda ışığı görmek bu millete nasip olmamış.Ama bugün öyle değil. Bütçe görüşmelerine komisyonda başladığımız günden buyana bölünmüş yol olarak Ulaştırma Bakanlığımızın ilave yaptığı yol 165 kilometredir. Bugün itibarıyla Türkiye'de 2 bin 68 adet, 198 kilometre de köprü, viyadük yapmışız." şeklinde konuştu.

 

"İç talepteki canlılık devam etmektedir"

 

AK Parti hükümetlerinin 15. bütçesinin görüşüldüğünühatırlatan Bilgiç, şöyle devam etti:

 

"AK Parti iktidarının bu başarıları yakalamasının ve küresel dalgalanmalara karşı ekonomimizin dirençli olmasının temelinde, hesap verebilirlik ve şeffaflıkla ilgili uygulamaya koyduğu reformlar, mali disiplin,bütçe disiplininden ve sürdürülebilir bir borçlanma politikasından asla taviz vermemesi yatmaktadır. Dünyada ve bölgemizde yaşanan tüm sorunlara rağmen ülkemiz, son 14 yılda çok iyi bir ekonomik performans sergilemeyi başarmıştır.14 yıllık dönemde siyasi ve ekonomik istikrardan alınan güçle, kamu mali dengeleri dirençli hale getirilmiştir. Mali disiplini sağlayacak tedbirler kararlılıkla uygulanmıştır.

 

Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede büyüme dalgalı seyrederken Türkiye, 27 çeyrek kesintisiz büyüyerek diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmaya devam etmiştir. 28. çeyrekte yaşanan sınırlı daralmaya rağmen 29. çeyrekte sanayi ve hizmetler sektöründe katma değerin ivme kazanmasıyla birlikte Türkiye'nin 2016 yıl sonunda da büyümesini sürdürmesi beklenmektedir. Türkiye'nin, 2016 yılının ilk yarısında yakaladığı yüzde3,9'luk büyümeyle Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 2,5 katıhızla büyüdüğünü de unutmayalım. Türkiye bu büyüme performansını, ticaret ortaklarındaki durgunluğa, jeopolitik gerginliklere ve azalan turizm gelirlerine rağmen elde etmiştir.

 

Küresel ekonomideki sorunlar, Ortadoğu'da yaşanan iç savaş,7 Haziran seçimleri sonrasında yaşanan kısa süreli siyasi belirsizlik, yurtiçinde meydana gelen terör saldırıları ve 15 Temmuz'da yaşadığımız hain darbe girişimine karşın iç talepteki canlılık devam etmektedir. Nitekim yurt içitalep yılın ilk yarısında büyümeye 5,7 puan katkıda bulunmuştur."

 

Türk lirası cinsi borçlanma

 

Enflasyonla mücadelenin, AK Parti'nin göreve geldiği günden bu yana her zaman üzerinde hassasiyet gösterdiği ve başarı sağladığı konulardan biri olduğunu belirten Bilgiç, bunun bir başarı hikayesi olduğu ve kronik bir sorun olmaktan çıkarıldığını vurguladı.

 

Kamu maliyesinin, uygulanan borçlanma politikaları sonucu düşük bütçe açığı ve borç yüküyle Türkiye ekonomisinin sağlam temellerini oluşturduğuna işaret eden Bilgiç, AB ülkelerine kıyasla çok düşük bütçe açığıve kamu borç yüküne sahip olduğunu söyledi.

 

Bilgiç, son dönemde kurdaki hareketliliğin borçlanma üzerindeki etkisine dikkati çekerek, 2003 yılından bu yana uygulanan ölçüt borçlanma politikaları kapsamında Türk Lirası cinsi borçlanmaya ağırlık verilerek, borç stokunun kur değişimlerine duyarlılığının önemli ölçüde azaltıldığını anlattı. Bilgiç, "2001 yılındaki stok yapısı sürdürülüyor olsaydı Türk lirasının yüzde 10 değer kaybı, borç stokunun 4,4 puan artmasına sebep olacakken, 2015 yılındaki stok yapısında bu artış yalnızca 1,2puandır." değerlendirmesinde bulundu.

 

Son dönemde döviz kurlarında yaşanan gelişmelerin borçstokuna etkisinin son derece sınırlı olduğunu ifade eden Bilgiç,"Gelişmelerin faiz ödenekleri üzerindeki etkisi, borç stokunun vadeyapısının uzaması sebebiyle son derece sınırlı kalmıştır. Bu çerçevede gerekiçinde bulunduğumuz yıl gerekse 2017 yılı için bütçede öngörülen faizödeneklerinin yeterli olacağı değerlendirilmektedir." dedi.

 

Yapısal reformlar sayesinde rekabet gücü, yatırım ortamı ve kurumsal altyapıya ilişkin uluslararası göstergelerde de önemli iyileşmeler sağlandığını kaydeden Bilgiç, 2017 yılında özel sektör yatırımlarına kaldıraç etkisi sağlayacak temel kamu yatırımlarına önemli miktarda kaynak ayrıldığını bildirdi.

 

Bilgiç, AK Parti iktidarlarının kuruluşundan bu yana gerçekleştirilen reformlarla halkın refah ve mutluluğunu artırmaya yönelik düzenlemeler hakkında bilgi vererek, "Anayasa değişiklik teklifiyle bugüne kadar yapmış olduğumuz reformları taçlandırmış olacağız." ifadesini kullandı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR