28 Mart 2024 Perşembe

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI TÖRENLE BAŞLADI

13’ncü yüzyıldan bu yana Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini anlamak, yaşamak, yaşatmak, geliştirmek, yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen Ahilik Haftası, bu yıl da Isparta’da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Isparta

Kutlamaların ilk durağı Hükümet Meydanı oldu. Esnaf ve sanatkarların piri olarak tanınan Ahi Evran'ın kültürünü yaşatmak ve sürdürmek amacıyla her yıl geleneksel olarak kutlanan Ahilik Haftası,Isparta'da kutlanmaya başladı. Kutlamalar,Hükümet Meydanında çelenk sunumuyla start aldı. Ahilik çelengini Atatürk anıtına Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural sundu.

Çelenk sunma törenine Vali Yardımcısı Fatih Aksoy, Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları ve esnaflar katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, yaptı, ahilik kültürünün önemine değindi.

Tural,“Ahilik zenginliğe karşı değil, şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Yani maddi zenginlik manevi zenginlik ile birlikte olmalıdır. Bu duygunun pekişmesi sonucunda zenginler halkın ihtiyacı olan bazı tesisleri,yol, köprü, vakıf ve konuk evleri kuruyor, kazancının büyük bir bölümünü buyolda harcıyorlardır. Toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulunduranlar ondan herhangi bir çıkar beklemeyenler halk yanında değil, kıskançlık büyük saygı görüyor zenginliği ile doğal karşılanıyordu. Ahi kendi kendine yeterli insan olmalıdır. Kimseye yük olmayacak kendi ekmeği ile ayakta kalacak, bununla da kalmayacak ekmeğini herkesle paylaşabilecektir. Ahilik halkın sırtından geçinenlere, haksız kazanca, hileli işlere karşı çıkmış onlarla mücadele etmiştir.Ahilik düzeninde iş ve meslek ahlakına mecbur kılan kuralla getirmiştir.Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak hak ettiğinden fazlasını istememek kanaat ve tavazzuh ölçüleri içerisinde hırs ve bencillikten uzak durmak kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak sanatını mutlaka birpirden, üstattan öğrenmek ve birliğin beraberliğin korunması için herkese saygı sevgi göstermek ahiliğin mutlaka uyulması gerekli görülen ahlak ve görgü kurallarını oluşturmaktadır” dedi. 

Isparta Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger ise, ahiliğin eskimez bir sistem olduğuna dikkat çekti.

Ülger,“İnsanlığın her zaman zeminine hitap edecek malzemeye sahip olan çağlar üstü bir değerler sisteminin adıdır ahilik. Ahiliği sadece geçmişteki görevini tamamlamış ve yine geçmişin karanlıkların gömülmüş bir teşkilat olarak görmek büyük bir hata olur. Bu nedenle ahilik çağ yenileşip modernleştikçe daha iyi anlaşılmaya başlanan insanlığın önüne yeni akımlar sunan eskimez bir sistemdir”şeklinde konuştu.

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR