19 Nisan 2024 Cuma

Adına yakışır Köy

Baba ve oğul birbirine selam vermiyor diye 40 yıldır bu kahvehanede oyun oynatılmıyor.

Isparta

Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı GÜLKÖY Köy’ü Kahvehanesi’nde hiçbir şekilde oyun oynatılmıyor. Bu kahvehanede diğerlerinden farklı olarak müşteriler sohbet etmeye teşvik ediliyor. Yasağının en büyük sebebi ise baba ve oğulun oyuna konsantre olup birbirine selam vermemesi olarak gösteriliyor.

Eskiden kitap okunan, sohbet edilen kahvehanelerin yerini günümüzde yalnızca oyun oynanan ve TV izlenen mekanlar aldı. Ancak Keçiborlu’ya bağlı Gülköy Köy’ünde bulunan kahvehane de alışılagelmişin dışında bir uygulama göze çarpıyor. Köy Kahvehanesinde oyun yasağının yanı sıra hakaret ve küfüretmekte yasak. Gülleriyle meşhur olan bu köyde ki uygulama dışarıdan gelenmisafirlerinde dikkatini çekiyor. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Gülköy Köyü Muhtarı Rıza Kaya, şu bilgileri verdi; Köyümüzde oyun oynanması yerine kitap okunup sohbet edilmesini teşvik edip bu kültürü yeniden ayağa kaldırmayı amaçlıyoruz. Atalarımız zamanında bu uygulamayı başlatmış. Bizlerde onların torunları olarak bu uygulamayı 40 yıldır devam ettiriyoruz. Bu kapsamda Kahvehanede oyun oynanmasına izin vermiyoruz. Uygulamadan köylülerimiz vedışarıdan gelen misafirlerimiz de memnun oluyorlar. Kahvemize yediden yetmişebirçok kişi geliyor, sohbetini yapıyor, çayını, kahvesini içiyor, çok güzel birortam oluşuyor. Bu uygulamamızın bütün Isparta’ya örnek olmasını istiyoruz.Oyun oynamak isteyenleri ilçeye yönlendiriyoruz. Dedelerimiz zamanında hayatageçirilen bu uygulamada hedef şu; oğul yada baba oyun oynarken kendinikaptırıyor. Ne verilen selamı duyuyor, nede birbirine saygısı kalıyor. Oğularkadaşlarıyla oyuna daldığı zaman babasını, dedesini, amcasını, dayısını farketmiyor. Bu bizim için büyük bir saygısızlık. Aynı şekilde babalar yada diğerbüyükler oyuna başladığı zaman oğullarını, yeğenlerini fark etmiyor. Biz busaygısızlığın yaşanmaması hakaret ve küfürlerin edilmemesi için özen gösteriyor ve oyun oynatmıyoruz. Dışarıdan gelen misafirlerimiz bizlere teşekkür ederek köyümüzden ayrılıyor” dedi. 

MİSAFİRLER ÇOK MEMNUN

Öte yandan oyun oynanmayan kahvehanenin müşterileri de uygulamadan memnun. Müşteriler, diğer kahvehanelerde oyun oynanması ve gürültüden dolayı sohbet etme imkanı bulamadıklarını dile getiriyor. Kurban Bayramı nedeniyle köyüne giden genç nesilden Uğur Koyuncu’da uygulamanınTürkiye çapında birçok kahvehaneye örnek olmasını temenni etti. Koyuncu,"Diğer kahvehanelerde birçok masada oyun oynanması nedeniyle ister istemez büyük gürültü oluşuyor. Burada tanıdıklarımızla sohbet edebiliyoruz" dedi.

MUHTARIN VEKÖYLÜLERİN BİRDE İSTEĞİ VAR!

Gülköy Köyü Muhtarı Rıza Kaya ve köyün ileri gelenleri Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Isparta Milletvekilleri Recep Özel, Süreyya Sadi Bilgiç ve İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat’dan, yerleşim alanlarına toplantı ve düğün salonu tarzında büyük bir tesisin yapılmasını istediler. Kendilerinefırsat verildiği takdirde bütün Isparta’ya örnek olacak uygulamalaryapabileceklerini dile getiren Köy Muhtarı Kaya ve beraberindekiler şuaçıklamayı yaptılar: “Bizler vatanını milletini seven insanlarız. Ülkemizde şuanda en çok lazım olan birliktelik bizim köyümüzde mevcut. Bizim köyümüz şehirmerkezine ve ilçeye biraz uzakta kalıyor. Devletimizin imkanlarıyla buraya yapılacak olan toplantı ve düğün salonunda büyük işler çıkartabiliriz. Bizimprojemiz dahi hazır. Gerekli girişimlerimiz sürüyor. Devlet erkanımızı köyümüzde misafir etmeye hazırız. Gelip köyümüzün güzelliklerini görebilirler”dediler.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

savlı

09 Ekim 2014 Perşembe 20:52

sav da aynı

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR