18 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de Depremi Önceden Bildiler!

ABD'nin San Francisco kentinde yaşanan 6.1 büyüklüğündeki depremi Kaliforniya Üniversitesi'ndeki erken uyarı sistemi 10 saniye önceden haber verdi.

Isparta

ABD'nin Kaliforniya eyaleti San Francisco kenti Napa Vadisi merkezli pazar günü meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremi erken uyarısistemi, 10 saniye önceden bildi. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarının üzerinde çalıştığı 'shakealert' isimli erken uyarı sistemi dün San Francisco civarını sarsan 6 büyüklüğündeki depremi 10 saniye önceden haber verdi. 10 saniye kimilerine göre kısa bir süre olabilir. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCL) yer alan erken uyarı sistemi, ülke çapındatam olarak faaliyete geçerse süre içerisinde trenler ve asansörler otomatik olarak duracak, böylelikle olası kazaların önüne geçilecek.

 

Ses-ışık hızı farkı

 

Çok basit bir prensiple çalışan sistem, ses hızıyla hareketeden depremin merkez üssünden aldığı uyarıyı ışık hızıyla deprem şehirlere ulaşmadan 10 saniye önce bildirecek. LA Times gazetesinin iddiasına göre,önümüzdeki birkaç sene içerisinde erken uyarı sisteminin ABD çapında kullanıma girmesi bekleniyor.

 

Maliyeti 1 milyar dolar

 

Yerel saatle 03.20'de gerçekleşen ve 200 kilometre uzaktan dahi hissedilen son 25 yılın en şiddetli sarsıntısının yaralarını sarmak 1milyar dolara mal olacak. Yaralanan 120 kişiden 3'ünün durumunun ağır olduğu bildirilirken emniyet güçleri ve itfaiye ekipleri Napa'da çok sayıda gaz kaçağına müdahale etti. Güvenlik ve arızalar nedeniyle 10 bin kişi elektriksiz kaldı. 600 eve ise su verilemiyor. Şarap üretimiyle meşhur Napa Vadisi'nde,değerli şarapların bulunduğu mahzenlerde önemli miktarda maddi zarar tespit edildi. Napa'da yaşayan restoran sahibi Türk vatandaşı Rodi Yıldız,"Duvarlar çökecek diye bekliyordum o an. Daha sonra iş yerine geldik.Binanın bazı yerlerinde hasar gördük. Can kaybı olmadığı için de çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.

 

Peru 6.9 ile sarsıldı

 

Peru'nun orta kesimlerindeki Ayacucho bölgesinde 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, merkez üssü başkent Lima'nın 467 kilometre güneydoğusundaki Ayacucho bölgesi olan depremin 101 kilometre derinlikte kaydedildiğini açıkladı. Yetkililer, depremin can ya da mal kaybına yol açmadığını belirtti. Bölgede bol miktarda bulunan bakır, altın ve Gümüş madenlerinde de endişe verici bir durum olmadığı tespitedildi. Depremin başkent Lima'nın yanı sıra ülkenin güneydoğusundaki Cuzco ve Arequipa'da da hissedildiği ifade edildi.

 

Akdeniz'de deprem paniği

 

Burdur'un Ağlasun ilçesinde önceki gün saat 22.43'te 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 7 kilometre derinlikte meydana gelen veYumrutaş köyü merkezli deprem Burdur, Isparta ve Antalya'da hissedilirken 7artçı deprem de meydana geldi. Depremi hisseden vatandaşlar panik ve korku içinde sokağa dökülürken bazı vatandaşlar ise ilçe merkezindeki kıraathanelerde toplandı. Kimileri evlerine girmeye korkarak geceyi sokakta geçirdi. Ağlasun'un çeşitli mahallelerindeki bazı kerpiç ve eski evlerde çatlak ve göçükler meydana gelirken bazı evlerin de bacalarının yıkıldığı görüldü. Ağlasun Belediye Başkanı Aydın Kaplan ilçede "Can ve mal kaybımız yok. 7 vatandaşımız panikyaşadığı için yüksekten atlayıp hafif yaralandı. 5 evde küçük çaplı hasarmevcut" dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

çok

27 Ağustos 2014 Çarşamba 19:01

abd için 10sn çok ayıp 1-3 dk önceden bilsinlerki halk ona göre tedbir aldsın 10sn önce olcağını kaç kişiye haber verbilcekler 1-3dk bile az en az 10dk

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR