25 Nisan 2024 Perşembe

716 YILLIK MEDRESEYE PLASTİK BOYALI RESTORASYON

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan tarihi Dündar Bey Medresesi’nde Haziran 2016’da başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Isparta

Ancak 1301 yılında Hamitoğulları Beyliği döneminde yapılan tarihi medresenin restorasyonu görenleri şaşırttı. Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından özel bir firmaya yaptırılan restorasyonda, 716 yıllık tarihi medresenin odaları ve eyvan kısmı sarı renkli plastik boya ile boyandı, odaların duvarlarına ise plastik aplikler ile elektrik panoları konuldu. Restorasyonu tamamlanan Dündar Bey Medresesi’nin kullanımı için Eğirdir Belediyesi ile ilçe müftülüğünün talebi olduğu belirtiliyor. Eğirdir halkı ise tarihi yapının kent belleği müzesi olmasını istiyor.

TARİHİ YAPI YILLARDIR ÇARŞI OLARAK KULLANILIYORDU

Isparta’nın Eğirdir ilçesinin simgelerinden biri olan tarihi Dündar Bey Medresesi, 1301 yılında Hamitoğlulları Beyliği’nin kurucusu olan Dündar Bey tarafından yaptırıldı. Tek eyvanlı ve açık avlulu olarak inşa edilen medresede 12 oda bulunuyor. Anadolu Selçuklu döneminin devamı niteliğinde olan medrese, taş süslemeleriyle dikkat çekiyor. Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan tarihi yapı, uzun yıllardır çarşı olarak kullanılıyordu. Bu dönemdeki kötü kullanımın bir hayliyıprattığı medrese, Haziran 2016’da restorasyona alındı.

EYVAN VE ODALAR SARIYA BOYANDI, PLASTİK APLİKLER TAKILDI

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Ankara merkezli özel bir firmaya ihale edilen restorasyon çalışmaları, geçtiğimiz Ağustos ayında tamamlandı. Tarihi mekanla ilgili çevre düzenlemesi ise Eğirdir Belediyesi tarafından yapıldı. Ancak Hamitoğulları Beyliği’nin merkezi olan Eğirdir’in simge yapılarından biri olan Dündar Bey Medresesi’nin restorasyonu görenleri şaşırttı. 716 yıllık tarihi yapının eyvanı ve 12 odasının iç kısımlar sarı renkli plastik boya ile boyandığı ortaya çıkarken, odalarda aydınlatma aracı olarak plastik apliklerin kullanılması dikkat çekiyor. Elektrik prizleri ve panoları yerleştirilen medrese odaları adeta yeniden inşa edilmiş bir mekan görünümü verirken, tarihi mekanın avlusuna mermer ve lmyra taşından bir süs havuzu yapıldı.

YUSUF YAVUZ

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

erhan3234

28 Ekim 2017 Cumartesi 17:44

Plastik boya ve plastik aplikler restorasyona renk katmıştır artık.

AYŞEGÜL

27 Ekim 2017 Cuma 08:50

HABERİ OKUYUNCA TARİH AŞIĞI BİRİ OLARAK ADETA İÇİMİNDE O SARI PLASTİK BOYANIN ALTINDA EZİLDİĞİNİ HİSSETTİM.EĞİRDİRİN EN GÖRKEMLİ TARİHİ DEĞERİNİN ESKİ HALİNE BİR AN EVVEL DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN YETKİLİLERDEN GEREKLİ İŞLEMLERİN YAPILMASINI ARZ EDERİM.

Betoncu

26 Ekim 2017 Perşembe 17:03

Tertemiz olmuş elinize sağlık. Eskimiş medrese ne işe yarar. Hatta yakıp yıkmak gerek. Yerine Avm yapılsın. Bir Eğirdir kalmıştı girilmedik az kaldı burasıda beton olup tarihe gömülecek.

Eray

26 Ekim 2017 Perşembe 17:01

Ülkeyi..... Tarihi şetmişler çokmu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR