19 Nisan 2024 Cuma

4 ÜLKENİN KOMANDOLARI NEFES KESTİ

TÜRKİYE, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan'dan 136 komandonun Isparta'da gerçekleştirdiği tatbikat nefes kesti. Senaryo gereği Birleşmiş Milletler kontrolündeki bir havalimanını teröristlerden geri alan komandolar, tatbikat kapsamında kurbağa ve yılan yedi, sualtı labirent engelini aşıp, botlarla kıyıya çıkarma yaptı. 15 metre yüksekten suya çivileme atlayan komandolar, son olarak helikopterlerle hava operasyonu gerçekleştirdi.

Isparta

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözbebeği komandoların yetiştirildiği Isparta'nın Eğirdir İlçesi'ndeki Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan ortaklığında nefes kesen bir tatbikata ev sahipliği yaptı. Ülkelerin komando birlikleri arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek maksadıyla gerçekleştirilen tatbikata Türkiye'den 66, Azerbaycan'dan 30,Bulgaristan'dan 21, Gürcistan'dan 19 komando katıldı. 6 Haziran'da başlayan ve yarın sona erecek tatbikat Isparta ve Eğirdir'in farklı noktalarında gerçekleştirildi. Tatbikatı Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, EDOK Muharebe Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil ve tatbikata katılan ülkelerinin savunma ataşeleri de izledi.

YILANLI SUDAN ÇIKTILAR

Senaryo gereği komandolar Birleşmiş Milletler kontrolündeki havalimanının teröristlerin elinden geri alınması için operasyon başlattı.Sualtı harekatına katılan komandolar, içerisinde yılan ve kurbağaların bulunduğu sudan çıkıp kıyı şeridini teröristlerden temizledi. Sudan tam teçhizatlı olarak kıyıya ilk çıkan balık adamlar teröristleri etkisiz hale getirdikten sonra diğer birlikler botlarla çıkarma yaptı. Kıyı güvenliğinin sağlanmasının ardından ise 3 farklı noktada bulunan muhabere merkezlerinin yok edilip teröristlerden temizlenmesi sağlandı.

HELİKOPTERLERLE BATARYALARI VURDULAR

Havalimanı yakınındaki kıyı şeridi operasyonunun hemen sonrasında ise hava hücum harekatı başladı. 4 ülkenin komandoları teröristlerin elindeki havalimanını kurtarmak için Sikorsky tipi helikopterlere bindi.Helikopterler hava savunma bataryalarını yok ettikten sonra alana inen komandolar teröristleri tek tek etkisiz hale getirdi. Başarıyla icra edilen operasyonun sonunda havalimanının güvenliği sağlandı.

15 METREDEN ÇİVİLEME ATLADILAR

Tatbikat kapsamında 15 metre yüksekten içerisinde yılan ve kurbağaların bulunduğu suya çivileme atlayan komandolar, Eğirdir Karaburun mevkiinde dünyada tek olarak gösterilen çok maksatlı 78 metre yüksekliğindeki kuleye tırmanıp saniyeler içinde iniş gösterisi yaptı. Tatbikat kapsamında arazi koşullarında hayatta kalabilme adına komandolar yılan, kurbağa, yengeç ve bıldırcın da yedi.

KOMANDOLAR BURADA YETİŞİYOR

Temel hedefi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komando ihtiyacını karşılamak ve Terörizmle Mücadele Harekatı'nda görev alan personeli eğitmek olan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda yılda 18 farklı kurs düzenleniyor ve 7 bin 500 kursiyere eğitim veriliyor. 14 farklı arazi tatbikatı gerçekleştiren komutanlığın kurslarına, dost ve müttefik ülke subay ve astsubayları da katılıyor.

Parolası, 'Eğitimde merhamet, vatana ihanet' olan Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nın eğitimlerinde temel amacın kurs gören vatan evlatlarının içerisinde mevcut olan savaşçı ruhu ortaya çıkarmak olduğu kaydedildi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR