27 Nisan 2024 Cumartesi

3 il arasında su savaşı başladı

3 il arasında su savaşı başladı

Isparta

Kurak bir yazı geride bırakan Türkiye’de barajlardaki suoranları son yılların en düşük seviyesine inerken ülkenin en önemli tatlı sukaynaklarını barındıran Göller Bölgesi’nde adeta ‘su savaşı’ yaşanıyor.Isparta, Burdur ve Antalya arasındaki su savaşının odağındaki kaynak ise 1993yılında Uzan ailesine ait Kepez Elektrik tarafından işletmeye alınan KaracaörenBarajına ait göl. Baraj gölündeki balık çiftlikleri ve Isparta’dan kaynaklısanayi atıklarıyla 21 yılda giderek kirlenen ve yüksek oranda bakteri barındırdığıöne sürülen Karacaören geçen yıllarda toplu balık ölümleriyle gündeme gelmişti.Antalya’ya içme suyu olarak akıtılması planlanan Karacaören’in suları şimdi deüç il arasında bitmeyen bir tartışmanın da odağında.

İNSAN ELİYLE 21 YILDA FOSEPTİĞE DÖNDÜ

Isparta ve Burdur illerinin sınırında bulunan Karacaören II.Barajı'ndan Antalya'ya içme suyu temin edecek proje için geçtiğimiz yıl DSİtarafından yapılan ihaleyi Ecetaş adında özel bir firma kazandı. 2013Haziran'ında inşaat çalışmalarına başlanan ve yaklaşık 150 milyon liraya malolması beklenen projenin 2015 yılı ortalarında tamamlanması hedeflenirkenAntalya'nın içme suyunun önemli bölümü Karacaören Baraj gölünden sağlanacak.Ancak 1989 yılında yapımına başlanan, 1993 yılında ise Uzan ailesine ait KepezElektrik bünyesinde işletmeye alınan Karacaören Barajı’nın rezervuar alanı,aradan geçen 21 yılda adeta foseptiğe döndü. Baraj gölündeki balıkçiftliklerinin hızla çoğalması ve Isparta Çayı ile Kovada kanalı vasıtasıylagöle ulaşan kirlilik, Karacaören’de her yıl toplu balık ölümlerini de gündemegetiriyor.

YARD. DOÇ. DR. KESİCİ: ‘TAHLİLE GEREK YOK, MANZARA ORTADA!’

Isparta’daki deri sanayi ve çeşitli mermer fabrikalarınınatıklarının Isparta Çayı aracılığıyla Karacaören Barajına ulaşmasıyla ilgilisorun yıllardır bir türlü çözüme kavuşturulamazken, konuyla ilgili sorularımızıyanıtlayan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fak. Öğr.Üy. Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, “Karacaören için tahlil yapmaya gerek yok.Manzara ortada. Konuyla ilgili uyarılarımıza rağmen alınan bir önlem de yok”dedi.

‘BALIKLARI ÖLDÜREN SUYU İNSANLARA İÇİRECEKLER’

Balıkları öldüren bir suyun insanlara içirilmeyehazırlanıldığını öne süren Kesici, baraj gölünün dibinde kafes balıkçılığındakullanılan yemlerden kaynaklanan kirliliğin ileri düzeyde olduğuna dikkatçekerek, “şu haliyle Karacaören’in suyu tarımsal amaçla bile kullanılamaz.Geçtiğimiz yıl baraj gölünde ölen balıkların kediye, köpeğe bile verilmemesikonusunda yörede yaşayanları uyardık. Çünkü balıkları öldüren suda çok sayıdabakteri var. Sorun da belli çözümü de. Özel hükümler dünyayı yenidenkeşfettirmeyecek. Eğer daha önce yasalar uygulansaydı zaten bu hükümlere gerekkalmayacaktı” diye konuştu.

PROF. DR. DİLER: ‘ 400 MİLYON EURO’LUK PROJE ATIL DURUMDA’

SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler ise, atıksuların karıştığı Karacaören Barajı’nın sularının arıtılsa dahi içme suyuolarak kullanılmasının yönetmeliğe aykırı bir durum olduğunu kaydetti. Antalya’nıniçme suyu temini konusunda Manavgat Oymapınar gibi kirlilik etkisi olmayan biralternatifi bulunduğuna dikkati çeken Diler, 1990’lı yıllarda Manavgat’tabaşlatılan yaklaşık 400 milyon Euro’luk yatırımın atıl durumda bekletildiğinisöyledi.

‘ŞEHİR ŞEBEKESİNDE YÜZDE ELLİ KAYIP KAÇAK VAR’

Karacaören’in Antalya’ya yakınlığı nedeniyle tercihedildiğini de vurgulayan Diler, “Karacaören’in suları kullanma suyu olabilirbelki ama içme suyu olarak kullanılmamalı. Antalya’daki şehir şebekesinde yüzde50 ila 55 oranında kayıp kaçak bulunuyor. Bu oran gelişmiş ülkelerdeki yüzde 5ila 10 oranlarına çekilerek su kaynaklarının daha sürdürülebilir kullanılmasıtemin edilmeli” görüşünü dile getirdi.

 

İMO BAŞKANI OĞUZ: ‘YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ’

 

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı CemOğuz da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla Karacaören tartışmasına müdahiloldu. Konu hakkında bilgi kirliliği bulunduğuna dikkat çeken Oğuz, konuylailgili basında yer alan haberlerle proje değişikliğinin gündeme geleceğialgısının yaratıldığını belirterek şunları söyledi: “Karacaören II Barajındansu temini için şu ana kadar ne kadar kamu parasının harcandığını ve olasıManavgat Barajından su temininin maliyetleri ve bu maliyetlerin kamuya ve tüketiciyemaliyetinin ne olacağı konusu bilinmemektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı,DSİ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Su ve Kanalizasyon İdaresi(ASAT)`ın, içme suyu gibi hayati öneme sahip bir konuda ileride telafisi güçzararlara neden olabilecek, kamu kaynaklarının hoyratça israf edilebileceğiyanlış bir projeye başlamış olabileceklerine inanmıyoruz. Karacaören IIBarajından içme suyu temini projesinin kirlilik nedeniyle kamuoyunda tartışılırhale getirilerek engellenmesi çabalarının önüne geçilebilmesi ve kamuoyunundoğru bilgilendirilmesi için, proje ile ilgili ayrıntılı bir açıklamayapmalarını bekliyoruz.”

 


ISPARTA KAMUOYU ÖZEL HÜKÜMLERE TEPKİLİ

Isparta ve Burdur sınırlarında yer alan Karacaören Barajgölünün sularının kirli olmasına rağmen Antalya’ya verilecek olması üç ilarasında tartışma konusu oldu. Baraj Gölü’nü besleyen kaynaklardan biri olanIsparta-Eğirdir’de bulunan Kovada kanalının da içinde yer aldığı meyve üretimhavzası Boğazova’nın su rezervi olarak özel hükümlerle koruma altına alınacakolması yöre halkının tepkisini çekiyor. Karacaören I-II Baraj Gölleri ÖzelHükümlerinin, Isparta’da sanayi, tarım, turizm, hayvancılık, balıkçılık,madencilik ve ulaşım sektörlerinin mevcut faaliyetlerini ve gelecektekidurumlarını olumsuz etkileyeceğini düşünen ilin yöneticileri, konuyla ilgiliçekince ve önerilerini Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel MüdürüProf. Dr. Cumali Kınacı’ya yazılı olarak ilettiler. Isparta kamuoyununçekincelerinin başında, Dereboğazı yolu başta olmak üzere ulaşım, ekoturizm vetarım alanlarının kısıtlanması gelirken, baraj gölünün bir bölümüne evsahipliği yapan Burdur’un Bucak ilçesinde de Karacaören’in sularının Antalya’yaverilmesi konusunda tepkiler yükseliyor.

ASAT YETKİLİLERİ ‘KONUNUN MUHATTABI DSİ’ DİYOR

Karacaören Barajı’ndan su teminiyle ilgili görüşlerinebaşvurduğumuz ASAT yetkilileri, DSİ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ninprojeyle ilgili bir protokol imzaladığını belirterek konunun muhattabının ASATdeğil, DSİ olduğunu belirttiler. Geçmişte enerji üretmek amacıyla planlanan veyöredeki çok sayıdaki insanı yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakan barajgölünün, kullanılamaz hale getirildikten sonra içme suyu rezervinedönüştürülmesi tepki çekerken, Antalya, Isparta ve Burdur kamuoyu yetkililerdenherkesi rahatlatacak bir açıklama bekliyor.

 

Yusuf Yavuz Odatv.com



YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR