29 Mart 2024 Cuma

19 Ekim'de Açılıyor

19 Ekim'de Açılıyor

Isparta

Türkiye'nin 55 yıllık siyasi tarihine damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaşamını anlatan, 6 milyon belge ve eşyanın bulunduğu Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi 19 Ekim'de resmen açılıyor. Yapımına 1994 yılında başlanan müzeye bugüne kadar 40 milyon lira harcandı.

 

Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de bulunan'Demirel Külliyesi' olarak da adlandırılan 'Süleyman Demirel Demokrasi veKalkınma Müzesi', 16 bin metrekarelik arazi üzerine tasarlandı. Bazı evlerin satın alınarak restore edilmesi ile başlayan yatırım süreci müze binasının inşasıyla devam etti. Deneyimli mimarlar tarafından çizilen proje kapsamında gerçekleştirilen uygulamada müze birçok kez şekil değiştirdi. Müzenin koruma sisteminden iç ve dış tasarımına kadar her şey en iyi malzemelerden oluşturuldu.Müze içerisindeki eserler özel alarmlı sistemlerle korunurken, müzede özeltaşlar kullanıldı. Külliyede, müze dışında camii, namazgah, gasilhane, morg,vakıf merkezi, kafeterya da bulunuyor.

 Türkiye'nin 55 yıllık siyasi tarihine damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaşamını anlatan, 6 milyon belge ve eşyanın bulunduğu Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi 19 Ekim'de resmen açılıyor.

BÖYLE MÜZE YOK

Müzede, 46 bin kitap, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp-videokaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete- dergi, 500 giysi koleksiyonu ile 6milyon belge bulunuyor. Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi'ne ait izleri detaşıyan müzede, Demirel'in Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerindekendisine verilen hediyeler ve kıyafetler de sergileniyor.

 

BEŞİĞİ BİLE DURUYOR

Süleyman Demirel Külliyesi içerisinde yer alan müze sahasına Demirel'in doğup büyüdüğü ev de dahil edildi. Demirel'in annesi Ümmühan, babasıHacı Yahya Demirel'in yaşamına dair fotoğraf ve çeşitli bilgilerin yer aldığıbu evde,Süleyman Demirel'in beşiği de yer alıyor. Köy yaşamını yansıtan evin daha önce ahır olarak kullanılan bölümü de restore edilerek, fotoğrafların sergilendiği bir alana dönüştürüldü.

 

7 BAŞBAKANLIK, 1 CUMHURBAŞKANLIĞI

Demirel'in doğduğu İslamköy'de oluşturulan ve Türkiye'ninsiyasi tarihine ışık tutan müze binası, üzerindeki kubbeler ile dikkat çekiyor.Kubbelerden büyük olanı Demirel'in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7kubbe başbakanlık dönemlerini simgeliyor. Külliye içerisinde yer alan kütüphane binasında Demirel'in yazdığı kitaplar ile kendisini anlatan 46 bin eser ve 32 bin gazete- dergi arşivi bulunuyor.

 

40 MİLYON LİRA HARCANDI

Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni yaptıran 9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel, açılışın 19 Ekim'de yapılması beklenirken Şevket Demirel, önceki açıklamalarında yeni bilgiler ve belgelere ulaştıkça müzenin açılışının geciktiğini söylemişti. Yapımına 1994yılında başlanan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ne şu ana kadar40 milyon lira harcandığı belirtildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

BABACIĞIM DEDE OLMUŞ

18 Eylül 2014 Perşembe 22:39

Abdullah Gül, 11 Ağustos’ta gazetecilere ‘‘Görevim bittikten sonra partime döneceğim’’ demiş ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra, AKP, olağanüstü kongrenin 27 Ağustos’ta yapılması kararı almıştı. Görev süresi 28 Ağustos’ta sona erecek olan Gül’e yönelik ‘‘rest’’ yorumlarına yol açan bu karar, AKP’deki Gül’e yakın isimlerde rahatsızlık yaratmıştı. AKP kulislerine göre, partinin kapılarının artık kendisine kapandığını ve partide kendisine karşı çok sayıda ismin olduğu GÖRÜLDÜ

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR