24 Nisan 2024 Çarşamba

17 BİN LİRA CEZA

Isparta 1. Asliye Mahkemesi, aracının kilometresini 189 binden 89 bine düşürerek satan Z.C. isimli şahsı 5 bin 300 lira tazminata mahkum etti. Z.C. bunun yanında yargılama giderleri ve harçlarla birlikte genel toplamda 17 bin lira ceza ödeyecek.

Isparta

Haziran 2013’te galerici Yalçın Baysan Isparta’da 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nebaşvurarak kendisine kilometresi düşürülmüş araç satan Z.C.’yi dava etti. 1yılı aşkın süredir devam eden dava 2 Aralık 2014 günü Yalçın Baysan’ın  lehine sonuçlandı. Mahkeme heyeti ikinci elaraç satımlarında Türkiye’ye emsal olabilecek bir kararın altına imza atarakZ.C.’ye 5 bin 300 lira tazminata, yargılama giderleri ve mahkeme harçlarıylabirlikte 17 bin liralık cezaya mahkum etti. Böylelikle Z.C., galerici YalçınBaysan’a 26 bin 500 liraya sattığı aracı mahkeme kararıyla geri aldı ve 17 binlira ceza ödemeye mahkum oldu.

BEN GALERİCİLİK YAPTIĞIM HALDE MAĞDUR DURUMA DÜŞTÜM

Isparta 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği bu kararTürkiye’de emsal olacak. İkinci el araç satışlarında yaşanan kilometre düşürmeolayı sadece satıcıyı değil derinleştirilmiş davalarda kilometreyi düşüreni devuracak. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı YalçınBaysan, “Ben galericilik yaptığım halde böyle bir olayda mağdur duruma düştüm.İnsanlara güveniyorsunuz kötü niyetli olabileceklerini düşünmeden araçlarınısatın alıyorsunuz. Kamuoyunda hep galericiler suçlanır, galericilerin imajsorunu var. Oysa bakın bu durumda bir galerici mağdur durumda. MASFED olarakgalericilerin imaj sorununu ortadan kaldırmaya yönelik çalışma başlattık. Oysagalericiler kötü niyetli insanlar değildir. Araç alım-satımlarında adresleribellidir. Galericilerin adı bu işi ek iş olarak yapan kötü niyetli kişileryüzünden kirlenmiştir” dedi.

MAĞDUR TARAF MUTLAKA HAKKINI ARASIN

Başınıza gelen düşürülmüş kilometreli araç alımı olayınınTürkiye’nin birçok yerinde karşılaşılabilecek hadise olduğunu belirten Baysan,“Böyle bir durumda mağdur taraf mutlaka hakkını arasın. Mahkeme kilometreyleoynayana gerekli cezayı veriyor. Kesinlikle bu tür olayda aracı kabullenipsatmaya kalkmayın. Yoksa sattığınız kişi sizin yapmadığınızı yapar konuyuyargıya taşır ve suçsuz iken suçlu olursunuz” diye sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

blue

02 Ocak 2015 Cuma 01:22

şöyle yorumlara baktım.4 yorumdan 3 ünü hep 2 beğenmeyen var. muhtemelen beğenmeyenlerde galericiler

can

01 Ocak 2015 Perşembe 11:26

Bir esnaf olarak örnek bir davranış tüketiciyi korumak ve şu ayakcı takımını ortadan kaldırılsın.Kazalı aracları alıp toplayıp vatandaşa satanları kaldırın.

fatih soytürk

01 Ocak 2015 Perşembe 09:35

2006 da 2005 skoda octavia aldım aldıgımda 4000 deydi 2012 de vizeye girdigimde aracın vizesini yapan oradaki arkadaş sisteme 20000 yazacagına bir sıfır fazla yazmış yani benim araç ikiyiuz kusur bin görüküyor bu sorgulamada 2012 vizesinde bu da sistemde malesef düzelmiyor evrakmı ne gelcekmiş yani şu an bende madurum geçen hafta arabamı satacaktım bu yüzden satamadım bu yüzden kimse işini düzgün yapmıyor malesef türkiyede

Ali Topuz

01 Ocak 2015 Perşembe 01:52

Bu işi en çok yapan araç alıp satanlar, galericiler. Çok dürüst görünürler , yemin ederler ama her türlü hileyi yaparlar.

VATANDAŞ

31 Aralık 2014 Çarşamba 16:30

emsal bir karar ama bu işten ençok ısparta lı galericiler zarar görecek bakında görün

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR