28 Mart 2024 Perşembe

165 OLAYDA, 24 MİLYON DEĞERİNDE KAÇAK EŞYA ELE GEÇİRİLDİ

165 OLAYDA, 24 MİLYON DEĞERİNDE KAÇAK EŞYA ELE GEÇİRİLDİ

Isparta

Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ragibe Coşkun, Antalya, Isparta, Muğla ve Burdur'un Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü olarak 2016'da sorumluluk alanlarındaki 165 olayda, 24 milyon 844 bin lira değerinde kaçak eşyanın ele geçirildiği bildirdi.

Coşkun ayrıca, geçen yıl kaçakçılıkla mücadele çalışmalarında önemli başarılar elde ettiklerini vurguladı.

Bölgede ithalat, ihracat, transit, posta, yolcu, yat turizmi gibi gümrük hizmetlerinin yürütüldüğünü ifade eden Coşkun, 2016 yılında gelen ve giden toplam 16 milyon yolcuya hizmet verildiğini vurguladı. Yine 2016 yılında bölgede 3 milyar 828 milyon dolarlık dış ticaret hacmi gerçekleştirildiğine dikkati çeken Coşkun, "Uluslararası ticaret ve muamelelerden 508 milyon 5 bin lira tutarında vergi tahsilatı yapılmıştır. Bu çerçevede ülke ekonomisine katkı sağlayarak dış ticaretimizde etkin rol üstlenilmektedir." dedi.

"2016 yılında 165 olay"

Çoşkun, bölge müdürlüğü sorumluluk bölgesinde, yasa dışı eşya trafiği ve kaçakçılıkla mücadele kapsamında önemli başarılar elde ettiklerine değinerek, şöyle devam etti:

"2016 yılında 165 olayda 24 milyon 844 bin lira değerinde kaçak eşya ele geçirildi. Ayrıca bakanlığımızın elektronik ihale uygulamasının hayata geçirmesiyle bölgemizde elektronik ihale yoluyla 2014 yılında araç, 23 Haziran 2016 tarihinden itibaren ise eşya satışları bu sistem üzerinden yürütülmektedir. E-ihale yöntemi ile yapılan satışlar hem katılımcıların hem biz çalışanların işini kolaylaştırmıştır. Tasfiye İşletme Müdürlüğümüzce 2016 yılında 114 araç, 179 grup eşya satılarak 3 milyon 964 bin 194 lira gelir elde edilmiştir. Yine 2016 yılında bin 351 tır muhteviyatı eşyaya işlem yapılarak terminal hizmet geliri olarak 119 bin 224 lira, ardiye geliri olarak 65 bin 825 lira tahsil edilmiştir."

Coşkun, Akdeniz'in önemli bir turizm merkezi olduğunu, bu nedenle dış ticaretin değişimine paralel olarak sürekli kendini geliştiren, şeffaf ve hesap verilebilir yönetim anlayışı ile etkin bir gümrük hizmeti sunmayı amaç edindiklerini belirtti.

Gümrük idarelerinin son yıllarda önemli bir dönüşüm geçirdiğine dikkati çeken Coşkun, "Dijital gümrükler, sınır güvenliği,ticaret istatistiklerinin oluşturulması, ticaretin kolaylaştırılması ve gelir tahsilatı gibi birçok ekonomik etkinliğe önemli katkı sağlamıştır." dedi.

Coşkun, Antalya Port Akdeniz Limanı'nda 5 metre yüksekliğinde x-ray cihazı bulunduğunu, bununla tır ve otobüs gibi yüksek tonajlı araçların ülkeye giriş ve çıkışında tarama işlemlerinin yapıldığını anlattı.

Bölge İstihbarat ve Kaçakçılık Müdürlüğünün kullanımında bulunan 3 bottan 2'sinin devriye botu, birinin de yüzde 100 yerli yapım olan 414 Hasan Tahsin Ani Müdahale botu olduğunu belirten Coşkun, bu botların kaçakçılığı önlemede büyük katkı sağladığını kaydetti.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR