24 Nisan 2024 Çarşamba

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer kanser hastalığına dikkat çekmek adına Isparta’da bir takım etkiler düzenleniyor.

Isparta

1-7 Nisan Kanser haftası etkileri kapsamında merkeze bağlı  Büyük Hacılar köyünde vatandaşların bilinçlendirmesi adına program düzenlendi. Programda tam donanımlı mobil kanser tarama araçları ile de köyde vatandaşlara hizmet verildi.


İl sağlık Müdürlüğü ve Kısa adı KETEM  olan Kanser Erken,Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi tarafından organize edilen programa  Vali Vahdettin Özkan ve Eşi Dr.Ruhan Özkan,İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Büyük Hacılar Köyü halkı yoğun katılım gösterdi.


Programda konuşan Isparta Valisi Vahdetin Özkan Sağlıkta Türkiye Birincisi olan ilimizde öncelikli olarak hizmet alanının kırsal olduğunu belirterek özellikle kanser konunda hizmetin vatandaşın ayağına götürmenin son derece önemli olduğunu belirtti.


SAĞLIKTA ÖNCELİKLİ HİZMET ALANIMIZ KIRSAL

Vali Özkan;“Sağlıkta öncelikli hizmet alanımız kırsal kesim. Fırsat eşitliği bakımından böyle bir hizmeti kırsalda vatandaşlarımızın ayağına kadar götürmek son derece önemli. Hükumetimiz ve  sivil toplum kuruluşları olarak kırsalda önemli hizmetlere imza atmaktayız. 


HİZMET VATANDAŞIMIZIN AYAĞINDA SUNULUYOR

Eğitim ve sağlık belli bir kitleye değil bütün   insanlığa yapılan hizmetlerdir.  Bu hizmete erişimi sağlamak ise yine çok önemli. 20 yıl önce kırsalda doktora ulaşım çok zordu. Hastanelerimiz tıbbi teknoloji olarak yeterli değildi, ama şu anda köyde olsun şehirde olsun bütün insanların sağlık hizmetleri ayağına gelmektedir. İstediğimiz hastanelerde uzman hekime yada aile hekimimize ulaşmak artık çok kolay. Bu konuda bakanlıklarımız ve Hükumetimiz vatandaş ne istiyorsa fazlası sunuyor.


KANSER HASTALIĞINDA ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Kanser hastalığı   günümüzde artık çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Kedimizin yada ailede birimizin bu hastalığa yakalanma ihtimali var.  Hastalık başlamadan yada erken evrelerinde bunu tespit etmek çok önemli. Önleyici tedbirler dediğimiz bilgileri bilmek bu hastalığın riskini azaltmaktadır. KETEM merkezimiz bütün köylerimizde tarama faaliyetlerine başladı. Bunla ilgili bütün sağlık birimlerimiz fedakarca çalışıyorlar. Burada bulunan vatandaşlarımız yapılan bilgilendirmeyi dikkatli bir şekilde dinleyerek etrafınızdakilere aktarması  çok önemli. Çünkü Kanser hastalığında erken teşhis hayati önem taşımaktadır.

 

ISPARTA KETEM TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisi ile ilgili Isparta’da çok önemli bir merkez var. (KETEM)personeline bir kez daha çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.  Sağlık bakanlığı verilerine göre İlimiz KETEM tarama faaliyetleri ve Kanserle mücadele çalışmalarında Türkiye birincisi oldu. Bu personelimizin fedakarca çalışması sonucu ortaya çıktı. Hiçbir sağlık personelimiz yerinde oturmuyor. Bu sonuç personelimizin köy köy gezerek yaptığı tarama faaliyetleri sonrası ortaya çıktı kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.


HASTA  YAKINLARININ KALABİLECEĞİ  MİSAFİRHANE MÜJDESİ

Kanser hastalığı sonucu merkezlerde uzun süreli tedavi gören insanlarımız var. Bunlarla birlikte aileleri de maddi manevi büyük sıkıntılara maruz kalıyorlar. Şehrimizde kendileri yada ailelerinde bu hastalığa maruz kalan aileler tarafından kurulan bir derneğimiz var.  (KANSEV Derneği Isparta Şubesi) Kanser hastalarına karşı maddi manevi destek veriyorlar kendilerine de teşekkür ediyorum. Özellikle il dışından gelen hastalarımızın yakınlarının kalabileceği ve misafir edebileceğimiz bir misafirhane projemiz var. Bu çalışmayı dernek yöneticilerimizle birlikte yürüyoruz ve yakında faaliyete geçecek” dedi.


Vali Özkan Büyük Hacılar köyü sakinleri ilde bir araya gelerek vatandaşların ve köyün sorunlarını dinleyerek çözümü konusunda ilgili birimlerin araştırma yapması talimatını verdi. 


YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR