26 Nisan 2024 Cuma

Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi Açıldı

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını anlatan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışı başladı.

Isparta

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını anlatanSüleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışı başladı.

 

Açılış için Isparta'ya gelen Türkiye Büyük Millet MeclisiBaşkanı Cemil Çiçek, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrat Parti GenelBaşkanı Gültekin Uysal, Hüsamettin Cindoruk, Barolar Birliği Başkanı MetinFevzioğlu, Sanatçı Fikret Otyam ve eşi Filiz Otyam, Doğan Holding YönetimKurulu Başkanı Ardın Doğan, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, ÜrdünPrensi ElHasan Bin Tallal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, eski bakanlar CavitÇağlar, Hüsnü Doğan, işadamı İnan Kıraç, Gaziantep eski belediye başkanı CelalDoğan, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Kosova eski Devlet Başkanı Fatmir Sejdiuile Romanya eski Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Arnavutluk eskiCumhurbaşkanı, Bangladeş Başkonsolosu, Gagauz Cumhurbaşkanı, AzerbaycanCumhurbaşkanı temsilcisi ve çok sayıda davetli açılışın yapılacağı İslamköy'egitti.

 

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hayatınınanlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışının yapılacağı alana geldi.

 

Açılış programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızınokunmasının ardından başladı.

 

Programda Süleyman Demirel'in hayatından kesitleranlatılıyor.

 

Türk Halk Müziği sanatçısı Tolga Çandar, DokuzuncuCumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in en çok sevdiği türküleri seslendirdi.

 

1 Kasım 1924 doğumlu olan Dokuzuncu Cumhurbaşkanı SüleymanDemirel'in doğum günü kutlandı.

 

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi katılımcılaratanıtılıyor.

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev'in mektubu okunuyor.

 

11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mektubu okunuyor.

 

Atlantik'ten Hazar'a Kadar Olan Saha Bugün Burada

Müzenin açılışında konuşan İşadamı Şevket Demirel,"Şuana kadar bugünün manasını aksettirecek olan genel meselere baktık.Fakat bugünün manasını, ülkenin manasını, külliyenin manasını anlatankonuşmalar yapılmadı. Müzenin yapılışını, yapılmasına karşı olan itirazları,teşvikleri yapılan bu işi önceden izah etmiş oluyorum. Atlantik'ten Hazar'akadar olan saha bugün burada. Hepsine teşekkür ediyorum. Burada bir partimitingi, parti kongresi yapmıyoruz. Süleyman Demirel Demokrasi ve KalkınmaMüzesinin açılışını yapıyoruz. Yani tamamen politikadan uzak olan bir toplantı.Bugün buraya Demokrasi sevgisinden, Demirel sevgisi hasretini gidermeyegelmediniz. Demokraside olan kankınmayı göremeye geldiniz"

 

Ülke Tarihinde Bir İlk

Bu açılış belki de ülke tarihinde bir ilek olacaktır. HalenTürkiye Cumhuriyeti devletinde Çankaya'ya kadar uzanan yolda belgeleri muhafazaetmiş ve müze kurmuş, müzeyi de milletine bağışlayan bir başka ismekarşılaşmayacakcınız. Süleyman Demirel'i Çankaya'ya kadar uzatan unsardemokrasidir. Bu müzeden tarihçiler daha kolay bilgi edinip yazılarını gerçekciyazacaklardır. Buradaki tablo Türkiye Cumhuriye'tinin tarihidir. Müzehalkımızın Cumhuriyet döneminde demokrasiden neler kazanacağını da öğrenmiştir.Demokrasi kalkınmanın anayasasıdır. Kalkınmasız demokrasiye demokrasi denmez.Bundan dolayı bu müzenin ismine Demokrasi ve Kalkınma Müzesi dedi. Müzemilletin malıdır. tek sahibi millettir. Bu müzenin yapılmasındaki fikir nasıloluştu, nasıl yapıldı anlatmak istiyorum. Süleyman Demirel uzun devlet hizmetlerinde yaşamının her anınısaklıyordu. Sonunda saklayacak yer kalmadı. Bunları yerinde takip ettiğim içinbu sorumluluğu üstlenmeyi düşündüm. Bu kıymetli eşyalar, belgeler bir bodrumdaçürüyüp gidecekti. Halbuki bu belgeler Türkiye Cumhuriyetinin tarihini ifadeediyor. Bu noktadan çıkarak bir külliye projesi hazırlayıp Çankaya'ya götürdüm1993'te. Süleyman Demirel kabul etti projeyi ve mutlu oldu. Böylece bu projeninyapılmasında ben sorumlu oldum ve bugüne kadar bu müzenin yapılmasındauğraştım. Bu ziyaret sonucu hepinizin yürekleri dolu, beyinleri hafızalarıtazenlenmiş yarına güvenle bakan insanlar olarak ayrılacaksınız kanaatindeyim.Müze 20 senede yapıldı. Bu toprakları Bizans İmparatorluğundan alan Selçukluhanedanlığından Ertokuş Paşa'nın müzesi 24 senede yapıldı. Açacağımız müzede 20senede yapıldı. Yani müze işi kolay bi iş değil. Uzun zaman alacak bir iş. Bumüzenin orman haline gelmesi için 20 senedir ağaçlandırma yapıyoruz. Resmiolarak kabul edilen bir anıt mezar arazizi imar planına işlenmiştir. Aganınrızası olmadan. Müze yapılırken müze planına dahil olan hiçbir köy eviyıkılmadı restore edilerek muhafaza edildi. Ana planım ilerde bu köyün tamamınabir tarihi köy olarak bu müzeye dahil etmek. 10 ev hali hazırda müzeniniçindedir. Sahiplerine de yeni evler verilmiştir. Müzenin projesinin alanprojesi Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, taktik projesi ise bana aittir".

 

Müzemiz Meraklılara Her Zaman Açıktır

Vakfımız bugüne kadar devletten özel tüzel ve şahsikişilerden bağış almamıştır. İslamköy'de olmasının nedeni ise İslamköy'ünruhudur. Aga müsada ederse açılıştan sonra bağış metodlarını kullanabiliriz.Müzenin gezilmesi gürülmesi 10 saatte bin kişidir. Meraklılara müzemiz herzaman açıktır" dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ali sütcü

26 Ekim 2014 Pazar 17:25

TÜRKİYEDE hizmet denince akla ilk gelen isim DEMİRELDİR gerisi faso fiso dur hele tansu çiller zurnanın son deliğidir ve bir nankördür DEMİREL çiller hanıma altın tepsi içinde türkiyenin en büyük partisinin genel başkanlığını ve başbakanlığını hediye etmiştir çiller hanımda miras yiyen hayırsız evlatlar gibi 3 dönemde partiyi beceriksizliği ve kaprisleri yüzünden baraj altı koyup kaçmış ve suçuda DEMİRELİN üzerine atıp kaybolmuştur şimdi tayyip beyle beraber mutluluk

ogzhan

26 Ekim 2014 Pazar 15:36

Tansu çiller neden gelmemiş merak ettim.Babamızın o kadar ekmeğini yedi.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR