19 Nisan 2024 Cuma

Şimdi ne olacak?

Şimdi ne olacak?

Isparta

Aynı Mahkeme'den aynı konuda iki ayrı karar çıktı: Şimdi ne olacak?

Hava kirliliğinin önlenmesi için kömür kullanımını yasaklayan Mahalli ÇevreKurulu'nun bu kararının iptali için mahkemeye başvuran kömürcülerin bu talebiniuygun bularak yürütmeyi durdurma kararı veren Antalya Bölge İdare Mahkemesi,Emekliler Derneği’nin bu yöndeki talebini ise reddetti.
 
KÖMÜR YAKILACAK MI? YAKILAMAYACAK MI?

•    Yaklaşan kış öncesi Isparta’da kömür yakılıpyakılamayacağı hala belirsizliğini koruyor.
•    Mahalli Çevre Kurulu'nun kömür yasağına ilişkin kararınakarşı yapılan iki ayrı başvuruya Antalya Bölge İdare Mahkemesi'nden iki farklıkarar çıkması kafaları karıştırdı.
•    Mahalli Çevre Kurulu'nun önümüzdeki günlerde toplanıp yargıkararları doğrultusunda yeni kararlar alması bekleniyor.     

KÖMÜRCÜLERİN HUKUK ZAFERİ KISA SÜRDÜ!

Isparta’da kömür yakımının yasaklanmasıyla ilgili gelişmeler tüm hızıyla devamediyor. Bilindiği gibi; Kömürcüler, 21 Nisan tarihinde Mahalli Çevre Kurulu'nun1 Ekim'den itibaren kömür tüketiminin yasaklanmasına ilişkin kararını mahkemeye taşımış ancak, Mahalli Çevre Kurulu'nun kararını yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya taşıyan kömürcü esnafının bu talebine İdare Mahkemesinden olumsuz cevap gelmiş, fakat Isparta İdare Mahkemesi'nin 'ret' kararına Antalya Bölge İd are Mahkemesi nezdinde yapılan itiraz jet hızıyla sonuçlandırılarak Yerel Mahkemenin kararı bozulup MÇK'nın kömürü yasaklayan kararı iptal edilmişti.

EMEKLİLER DERNEĞİ DE YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİNDE BULUNDU

Diğer taraftan, aynı kömürcüler gibi Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi Mahalli Çevre Kurulu (MÇK)'nun 21 Nisan 2014 tarihli kararının iptali için Isparta İdare Mahkemesi'ne başvurarak söz konusu kararın yürütmesinin durdurulmasını istemişti.

AYNI MAHKEMEDEN İKİ 'AYRI' KARAR

Aynı, kömürcülerde olduğu gibi yerel mahkeme, diğer bir deyişle Isparta İdareMahkemesi yine aynı kararı yani yürütmeyi durdurma talebini reddederek bu yöndebir karar vermişti. Emekliler Derneği de aynı kömürcüler gibi konuyuAntalya'daki Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. Söz konusu mahkeme bu defa kömürcülerin itirazında verdiği kararın tam tersi bir karar vererek yürütmeyi durdurma yerine Isparta Valiliğinin kararı çerçevesinde bir karar verdi.

İŞTE ANTALYA BÖLGE İDARE MAHKEMESİNİN

O KARARI: Yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararaitiraz eden (davacı): Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi. Davalı: IspartaValiliği

İSTEMİN ÖZETİ: Davacı tarafından; Isparta Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun 21.04.2014 tarih ve 194 sayılı kararının 2 ve Isparta ilinde doğalgaz ulaşan beldelerde partikül maddenin kaynağı olan kömür, linyit ve fuel- oil’in 01.10.2014 gününden itibaren belirtilen istisnalar haricindeki ev,işyerleri ile kamu binalarında ısınmada kullanımının yasaklanmasına ilişkin 3 numaralı maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada yürütmenin durdurulması isteminin reddi yolunda verilen Isparta İdare Mahkemesinin 11/07/2014 tarihli, E:20 14/467 sayılı kararının kaldırılmasına ve yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verilmesi istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA; Hüküm veren Antalya Nöbetçi Mahkemesi'nce işingereği görüşüldü:

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre, mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığından,itiraz isteminin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27.maddesinin 7.fıkrası uyarınca REDDİNE, 14.08.2014 gününde oy birliği ile karar verildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

adalet

13 Eylül 2014 Cumartesi 02:29

AKIL FİKİR DEMİŞSİN AMA YOK VATANDASA ZAMAN KOLAYMI OKADAR DOĞALGAZA GECEMK BİR DOĞAL GAZ DMEK EN AZ 10 BİN TL VARSA VERDE GECELİM PARASI OLAN VAR OLMAYAN VAR ONA GÖRE HAREKET EDİN

fakir

12 Eylül 2014 Cuma 11:37

ya akıl var mantık var hadi durumu olan vatandaş doğalgazlı evde oturuyor saten ya olmayan ölsun o zaman adam aşevinin verdiği 3 öğun yemekle devletin verdiği kömurle ısınmaya çalışan insanlar var madem temiz hava lazım denetleyin kömurcüleri standartların altında kalan kömürü sattırmayın kısacası gene fatura vatandaşa...

sağlıkçı

11 Eylül 2014 Perşembe 22:05

hava kirliliği akciğer kanserinin en önemli sebebi.kimseye ısınmayın demiyoruz..sadece temiz yakıt kullanın diyoruz..emsal kararlar var kesinlikle doğalgaz mecburi olmalı..

gariban

12 Eylül 2014 Cuma 10:36

hava kirliliğini bahane eden vatandaşlar önce kullandığınız kimyasallardan vazgeçin parfüm deodoran gibi ev doğalgazlı diye 300 lük eve 500 isteniyor vatandaş 500 liralık kömürle kışı çıkarıyor doğalgazla 1500 lira hepsi rant bunların kendi ülkemizdeki kömürü yasaklıyoruz dışardan doğalgaz ithal ediyoruz niye zengin daha lüks yaşasın diye bırakın bu işleri...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR