19 Nisan 2024 Cuma

Isparta' da O Türbede Neler Yapıyorlarmış

Isparta' da O Türbede Neler Yapıyorlarmış

Isparta

Isparta Müftülüğü, üç aylar ve devamında Ramazan Ayı ile birlikte artan türbe ve kabirlere yönelik gözlem çalışması yaptı.

Türbelerden medet ummanın, şifa ve başka dileklerde bulunmanın islam dini ile bağdaşmadığını her fırsatta dile getiren Isparta Müftülüğü, buna rağmen ziyaretçisi hiç kesilmeyen bu yerlerle ilgili önemli tespitler ve bilgiler elde etti.

İl Müftüsü Galip Akın tarafından görevlendirilen Müftülük vaizeleri, ziyaretçi yoğunluğunun yaşandığı bazı türbelerde gözlemlerde bulundu. Yapılan tespit ve elde edilen bilgiler Müftülük makamına rapor olarak sunuldu.

Ziyaretçi yoğunluğunun fazla olduğu türbelerden birisi de Hastane Caddesi üzerindeki Tez Murat Dede Türbesi. iki Isparta İl Müftülüğü vaizesinin gözlemlediği türbeye yapılan ziyaretler ve oradaki uygulamalar hayretlere düşürücü nitelikte. Hatta bazı uygulamalar insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli.

İşte Tez Murat Dede Türbesi ve yaşananlar:

"Cuma günleri açılıyor. Hıdırellez'de açılıyor. Sorumlu teyze açıp, kapatıyor.

Her türlü sıkıntı için 5 TL karşılığında kilit açıyor. Daha sonra 'iki rekat namaz kıl, adakta bulun' diyor.

Yemek, çay, her türlü ikram orada yapılıyor.

İçeride Kur'an okunuyor, tesbih çekiliyor. Tesbihler türbenin demirine asılıyor.

Sandukanın boş tarafında küçük bir kapak var. Orayıp açıp,insanlar toprağından yiyor. Sandukanın üzerine özellikle atlet vs. konup dilekte bulunuluyor. El sürülüp, dua ediliyor.

Cuma günleri sabah namazında erkekler de gelip, sabah namazını orada kılıyorlarmış."

İl Müftüsü Galip Akın, vatandaşları türbe ve kabirlerden medet ummaları konusunda uyardı.

İslam dininin ölüler değil, diriler dini olduğunun altını çizen Akın, "nihayetinde orada yatanlar da vefat etmiş kişilerdir.Ölülerden, vefat etmiş kişilerden beklenti içerisine girmek yanlıştır,dinimizle bağdaşmaz. Ancak bu türbede yatan kişilerin geçmişteki iyi yönleri,örnek hareketleri incelenebilir, ders çıkarılabilir. Hizmetleri, eserleri yazılıp, anlatılabilir. Ama bir beklenti içerisinde olmak yanlıştır" dedi.

 İl Müftüsü Galip Akın, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda toplum içerisinde yaygınlaşan türbe ve kabir ziyaretlerinde, yapılan hurafelerin bidat olduğuna değinerek, 'Ölüm yok olmak değil, yeni bir hayata başlamaktır. Dünyaya gelen her canlı miadını tamamladıktan sonra bu dünyadan göçüp gitmektedir.

Ölenlerin arkasında yapılan her türlü hayır hasenattan ve yapılan dualardan onlar için fayda vardır. Yapılan bu kabir ve türbe ziyaretleri, büyüklerin, Allah dostlarının ve Allah için mücadele etmiş kişilerin hayat mücadelesini hatırlayıp, menkıbelerini anarak onların mücadelesinden ve yaşayışından örnek almak ve ibret almaktır. Bunu düşünerek ziyaret etmek daha anlamlı oluyor.

Dolayısıyla kabirleri ziyaret ederken türbelerde ve kabirlerde yatan kişileri beşer üstü varlıklar olarak görmek, burada yatan zatların duaları kabul ettiğine, ilahi kudret güçlerinin olduğuna inanmak, bir kısım kendi ihtiyaç ve dileklerini onlara arz etmek, kendilerinden medet ummak,yapılan bu hurafeleri İslam dininin birer vecibeleri gibi algılamak, türbeler eve kabirlere bez bağlamak, mum yakmak, onların adına kurban kesmek, türbelerin etrafını tavaf etmek, şifayı Allah'tan değil onlardan dilemek, Tevhid dini olan İslam'la bağdaşmaz. Bunlar tamamen hurafe ve bid'atlardır."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

mehmet

28 Haziran 2015 Pazar 13:25

adamlar bütün türbeleri yıkıyorlar

MÜFTÜ HOCAM

26 Haziran 2015 Cuma 11:48

allah cc sizden razı olsun. tespitiniz doğru da o makamların bakımıyla ilgileniyorum diyenlerin elinde kalacakmı ****ar. sözlerinizi kibar olarak değil doğrudan yaptığınız, allah korusun ŞİRK tir demek gerekiyor herhalde.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR