26 Nisan 2024 Cuma

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, Isparta’nın ihraç ettiği ürünlerin tamamına yakının kendi kaynaklarından oluştuğuna dikkat çekti.

Isparta

IspartaTicaret ve Sanayi Odası Isparta’nın sürdürülebilir kalkınmasına ekonomikgelişimine katkı sağlamaya devam ediyor. İhracat rakamlarını değerlendiren ITSOBaşkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Isparta’nın ihracatının tamamına yakınınkendi öz kaynaklarından oluştuğuna dikkat çekti. Özellikle maden, kimyevimaddeler (gül yağı lavanta yağı gibi) ile meyve sebze ihracatının tamamınınIsparta’da üretilen ve işlenen ürünlerden oluştuğunu belirten Sarıkaya, “Birçokyönüyle verimli topraklara sahip olan ilimizde ihracat potansiyeli çok yüksekürünler mevcut. Pazar payı değerlendirildiğinde öz kaynaklarımızınpazarlanmasında ve ihracatının yapılmasında hiçbir engel olmadığınıdüşünüyorum. “dedi.

            Isparta’nın ekonomisi güçlü illerarasında yerini alması için Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerine yönelikyurtdışı iş gezileri, seminerler, bilgilendirme toplantıları gibi birçokfaaliyette bulunduklarını belirten Sarıkaya, “İlimizin kalkınma sürecine katkısağlayacak kendi öz değerlerimizi daha fazla tanıtmalı ve daha fazlapazarlamalıyız. Katma değeri yüksek ürünlerimizin çoğunu hammadde olarak ihraçediyoruz. Ancak sanayicilerimiz ve firmalarımız araştırma geliştirmefaaliyetlerine önem vererek, öz değerlerimizi daha fazla katma değerlepazarlama imkânına sahipler. Bunun için küresel pazar payını artırmalı. Dahayüksek kaliteli mallar üretmeli, kalite ve teknolojiyi artırmalıyız. Ticaret veSanayi Odası olarak bu konuda gereken önemi ve desteği her zaman vermeyehazırız. “diye konuştu.

Isparta’nın ihracat rakamlarını dadeğerlendiren ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya şu bilgileri verdi:

“İlimiz 2013-2014 ve ilk 2 aylık 2015yılı ihracat rakamını değerlendirecek olursak; bildiğiniz üzere Isparta ilinin2013 yılı ihracat rakamı ciddi bir artış ile 234 Milyon Dolar olarak kapandı.En önemli sektör ise 79 Milyon dolar ile mermer sektörü idi.

            Dışticareti ülkelerin dış politikaları ve dünya siyasi konjonktürü, maalesefdoğrudan etkilemektedir.  Bu açıdan 2014yılında orta doğudaki siyasi kriz ve Çin’in ithalat politikasındakideğişiklikten dolayı ihracat rakamımızı 229 Milyon Dolar olarak kapattık.Yaşanan bu sorunlara rağmen rakamsal olarak ihracatımızın çok düşmemesinisağlayan sektörlerimiz oldu. Bunun sebebine rakamlar ile bakacak olursak, Çin’eyapılan mermer ihracatında ve Çimento ihracatında 9’ar Milyon dolarlık azalmagörülürken 2014 yılında bir önceki yıla göre: Orman Ürünleri ihracatı 9 MilyonDolardan 17 Milyon Dolara çıktı. Kimyevi Madde (Gül Yağı-Kozmetik) 20 MilyonDolardan 28 Milyon Dolara çıktı.

            İhracatımızdabir önceki yıla göre siyasi konjonktürden dolayı 9 Milyon Dolar Mermer ve yine9 Milyon Dolar Çimento ihracatında kayıp oldu.

            Ülkebazlı ihracat rakamımızda 2014 yılında ilk 4 sırada 33 Milyon Dolar ile Çin, 21Milyon Dolar ile Fransa, 19 Milyon Dolar ile Birleşik Devletler, 14 Milyon Dolarile Almaya yer aldı.

            2015yılında ise ilk 2 aylık süreçte en çok ihracat yapılan sektörler şu şekilde: 10Milyon Dolar ile mermer, 4 Milyon Dolar ile meyve sebze mamulleri, 3 MilyonDolar ile çimento, 2.5 Milyon Dolar ile tekstil ve 2 milyon Dolar ile KimyeviMadde (Kozmetik-Gül Yağı).

            Ispartaili dış ticaretinde ihracat ithalat dengesine bakacak olursak ilimiz olarakithal ikameli değil, öz üretimimizin ihracatını yapmaktayız. Bu da ilimizincari işlemlerinde pozitif yönlü hareketlilik sağlamaktadır. Rakamlarla bakacakolursak Isparta ili 2014 yılı değindiğimiz üzere 229.370.210,00 Dolar ve aynıyıl ithalat rakamı ise 48.307.207,00 Dolar ve dış ticaret fazlası farkı ise181.063.003,00 Dolardır. Bu da gösteriyor ki ilimiz olarak ülkemize de dışticaretimize oransal olarak arzu edilen katma değeri sağlamaktayız.

            Cariişlemlerdeki pozitif yönlü rakamlarımızın en büyük sebebi öz üretimimiz olantarımsal ürünler, maden, tekstil sanayi gibi ürünlerin ihracatını yapıyorolmamızdır.

            Tabibu değerlerimizi iyi şekilde değerlendirebilip değerlendiremediğimiz noktasınadeğinecek olursak: özellikle ilimizde üretip ihracatını gerçekleştirdiğimiz gülyağı ve mamulleri ve mermer üretiminde özellikle hammadde ihraç etmemizülkemize daha az katma değer sağlamaktadır. Özellikle mermeri Çin’e ihraçediyoruz ve bu ülke mermeri işleyip kendisi daha fazla katma değer eldeetmektedir. Aynı şekilde gül yağı ve mamulleriihracatımızda yaptığımız hammadde ihracatını Avrupa ülkeleri kozmetik ve ilaçsanayinde mamule çevirip yüksek katma değerler elde etmektedir.

            Görüldüğüüzere Oda olarak sadece ihracat rakamımızı artırmak için değil ülkemizin dahafazla katma değer elde etmesi için hammadde ihracı yerine mamul ya da yarımamul ürün ihracatı yapmamız önem arz etmekte ve bunun için hep birlikteçalışmak durumundayız. “

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

gül sanayıbaşkan

20 Mart 2015 Cuma 00:53

bakın ara eleman olayı nı masaya yatıran ve okulun sdü yapılacaektı ama sayınvalım sükrü başkan meten salık yatırımı beledıye ve gülsanayı uyelerı daha ne iztiyorsun teprikler

MEHMET BOYACI

20 Mart 2015 Cuma 00:49

sayın salıhbeyı teprıkler nemutlu genc işadamı yonetıcı fıkırlere acık halk ıcınden esnaf meyve veren meyve taşlanır isparta vızyonu güzelleşen oda teprıkler

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR