19 Mart 2024 Salı

BAKAN’DAN MÜCADELE ÇAĞRISI

BAKAN’DAN MÜCADELE ÇAĞRISI

Isparta

SDÜ Lütfi Çakmakçı Kültür Merkezinde düzenlenen açılış programında konuşan Bakan Müezzinoğlu, üniversite gençliğine seslendi. "Dürüst, güvenilir, çalışkan, olmazsanız adam olamazsanız" diyen Bakan Müezzinoğlu, "Çünkü bu okullar bu sıralar makamlar imkanlar verecektir ama en önemlisi adam olmaktır. Rabbim sizlere bu memleketin adam gibi adamları olmayı nasip etsin. Önemliyle değerli arasındaki farkı yakalayıp bunu hayat felsefenize yerleştirmek önemlidir. Makam sahibi olmak önemli ama ikinci ayağı değerli olmaktır. Tarih, önemlileri bu salonda alkışlar değerleri yazar. Biz dünyaya medeniyet zenginliği sunduk. Biz kendi değerlerimizin ne olduğu bilen ve önemliyle değerliyi birlikte götüren bir milletin mensupları olduğumuzu unutmayalım. Bir Mimar Sinan, döneminde önemliydi bugün ise değerli" dedi.

ÖĞRENCİLERE TAVSİYE

AK Parti iktidarı olarak ağırlığı üniversitelere eğitimine verdiklerini kaydeden Müezzinoğlu, "Bizim özdeğerimiz, tarihimiz, kültürümüz, vatanımız, bayrağımız bizim özdeğerlerimizdir. İkinci kelime öz saygıdır. Kendinize olan saygınızı merkeze alın. Üçüncü kelimede özgüvendir. Şayet dürüst çalışkan, güvenilirseniz, dünyanın neresinde olursanız olun başınız dik alnınız açık geleceğe yürüyün. Çok önemli kişi olmasanız bile değerli ve saygın olarak hayatınızı başarılı şekilde sürdürebileceksiniz" diye konuştu.

"KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN MALİYETİ 65 MİLYAR TL "

1 puanlık kayıt dışılığı kayıt içine alabilmenin Türk ekonomisine katkısının yaklaşık 2 milyar TL olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, "Biz kayıtdışı istihdamı yüzde 52'lerden yüzde 34'lere indirmişiz. Türkiye ekonomisinin 3'te biri kayıt dışı. 1 puanı 2 milyar TL ise her yıl 65 milyar gibi bir rakam kayıt dışılıktan birilerinin haksız kazanç sağlamasına, birilerini mağdur olmasına vesile oluyor. O zaman biz adaletli bir toplum olmadan dünyada yarışta var olabilir miyiz? Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilir miyiz? Bu iddiaları sürdürebilir miyiz? Her yıl 60 milyar gibi bir rakamın birilerine gittiğini ve bunun reel ekonomiye hakkaniyete dönüştüremediğiniz bir yapıda bu mümkün olabilir mi? O halde dinamiklerimizi kamu olarak güçlü hale getirmek zorundayız. Bu sadece denetimle değil hakkını arayabilen toplum, haksızlığa karşı duran bir toplum ve hani medeniyetimizin değerleriyle haramla helalin ne olduğunu ölçebilen bir iş dünyası. Bir taraftan kayıt dışılıktan haksız kazanç elde ediyorsun diğer yandan öbür tarafın rekabet gücünü zayıflatacak farklı imkanları o hakkaniyetsiz fotoğraftan elde ediyorsun. O halde bizler kayıt dışı ile mücadelemizi vicdani boyuta taşımak zorundayız. Sadece denetlemeyle gidersek şu başarıları elde ettik diye övünür ama asıl mesafeyi kat edememiş oluruz" açıklamasında bulundu.


"AKIL TERİ DAHA KUTSALDIR"

 

Gençlere kendilerini merkeze alma önerisinde bulunan Bakan Müezzinoğlu, "Vicdanlarınızı öz değerle öz saygıyla besleyin güçlendirin. Önünüze engeller sıkıntılar çıkabilir. En çok neyi seviyorsanız diye sorsanız çektiğim sıkıntıları derim. Çünkü onları yenmesini onları aşabilme özgüvenini öğrendim. Her şeyi hazır bularak başarılı olamazsınız. Her şeyle mücadele ederek başarılı olmak sizler için kaçınılmazdır. Akıl teri de kutsaldır. Bizim inancımızda akıl teri alın terinden de kutsaldır. Bugün çektiğimiz sıkıntını temelinde bizim adımıza düşünenler var. Bizim adımıza düşünenler bizim alın terimizi sömürüyorlar. Yeniden dünyada yarışta var olacaksak, bu milletin medeniyet değerleri dünyanın yeniden ihtiyacı olan huzuru adaleti sunacaksa bizim yeniden akleden düşünen, akletmeyi, düşünmeyi aklın ürettikleri katma değere dönüştüren bir yolcuğu vicdanımıza yerleştirebilirsek üzerimize düşeni yapmış oluruz" dedi.

"SADECE CEZA VE DENETLEMEYLE KAYIT DIŞI İSTİHDAM AZALTILMAZ"

MAKÜ Rektörü Adem Korkmaz da proje hakkında bilgi vererek, "Ekonomik gelişmeler, sosyal gelişmelerle ve sosyal kesimlere paylaşılmadıkça güçlü potansiyel bünyeler ortaya koyamazsınız. Türkiye son yıllarda aralık vermeden yıllık büyümeler gerçekleşti. Bu büyümeyle ilgili toplumun değişik kesimleriyle bunlar paylaşıldı. Gelişmeler sosyal bünyenin diğer unsurlarıyla sağlıklı şekilde paylaşılamazsa bunu kendi geleceğimize taşımak uygun olmayabilir. Son bir yılda yaşananlar Türkiye'nin sosyal bünyesinin oldukça güçlü olduğunu göstermektedir. Türkiye'de soysal politikalar sizi devrim şeklinde kendisini gerçekleştiriyor. İki temel nokta var. Sosyal bakımdan dezavantajlı grupların devlet şemsiyesi altında varlığını bulması. Kapsam dışında kalan kimse yok. ABD Başkanı Obama'nın bile başaramadığı bir sistem. Ülkemize yolu düşen ve sağlık bakımından muhtaç olan herkes 5510 sayılı kanun kapsamında. Asgari ücret konusunda da tartışmamızı yaptık. Dünyada yapılan alan araştırmaların incelediğimde makul düzeyde yapılan asgari ücret artılarını ekonominin dengesini bozmadığını tam tersine olumu etkiler yaptığı tezine ulaşmıştım. Nitelikli istihdam bakımından ikinci mesele işgüvenliği. İşgüvenliği konusunda istediğimiz yerde değiliz. Halen iş kazalarında ön sıralarda yer alıyoruz. İnşallah gelecekte de iş güvenliği bakımdan önemli sonuçlar elde edeceğiz., Güçlü bir sosyal devlet bakımından üçüncü konu kayıtlı istihdam. Bu sosyal güvenlik bakımından güçlü bir devleti ortaya koyması bakımından önemli. Türkiye'de kayıt dışı oranlara bakıldığında rakamlar düşüyor. Ama sadece cezai önlemlerle ve denetlemeyle bunun önlenmesi mümkün değil. Biz kayıtdışı istihdam gerçeği işdünyası ile kafa kafaya vererek bu meselenin önemini kendi üyeleri ve toplumla paylaşarak bir bilinç farkındalık oluşturma arzusundayız. İşdünyası açısında da bu kendilerine bir meydan okumadır. Kendi gerçeğimizle yüzleşmedikçe gelişmeyi sağlama imkanımız yok. Biz de iş dünyası ile böyle bir projeye kalkıştık" ifadelerini kaydetti.

"ÖNCE ÇUVALDIZI KENDİMİZE BATIRMAK ZORUNDAYIZ"

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen de "Hep konuşulan üniversite iş dünyasının ayrı çalışmasıdır. Biz bunları aşmış bir il olarak bu projeyi yaptık. İş dünyasından eleştiri alabiliriz ama biz bu ülkede yaşıyorsak hep beraber bu sorunu çözmek zorundayız. Bu ülkenin 2023 hedefleri var. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak. 17'nci güçlü ekonomi, Türkiye'yi ilk 10'a sokmak. Milli gelirimizin 20 bin dolara çıkması. Bu hedeflere ulaşmak için önce çuvaldızı kendimize batırmak zorundayız" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de üniversite şehir işbirliğinin önemli örneklerinden biri olduğunu söyleyerek projenin hayırlı olmasını istedi.

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Türkiye'nin 15 yılda başarılara imza attığını belirterek "Bunun kalıcı olması için yapısal reformlara devam edilmeli. Gerek üretim gerek ihracat anlamında başarıları sürdürülebilir kılmak için kayıt dışılıkla mücadele devam etmeli. Kayıtdışılık haksız rekabet ve kul hakkının ihlalidir. Bu konuda yapılacak çalışmalar ekonomimize katık sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Mehmet

10 Aralık 2016 Cumartesi 11:36

Sayın Bakanım, ağzınıza yüreğinize sağlık, AKP ye oy vermeyen biri olarak bu sözlerinizi yürekten desteklerim, keşke sizin gibi düşünen düşündüğünü de uygulayabilen devlet adamları olsa,ama maalesef sizden sonrakiler ıvırı zıvırı

Çuvaldız

10 Aralık 2016 Cumartesi 09:36

Sağlık ıhraclarda adalet nasıl. Tek kriter ve aynı. Biri ihraç. Biri göreve iade. Biri açıpa alınmıyo

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR