28 Mart 2024 Perşembe

ATABEYDE BABAYA REKOR

ATABEYDE BABAYA REKOR

Isparta

ISPARTA'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de kurulan,9'uncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel'in hayatının anlatıldığı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni 15 ayda 111 bin kişi ziyaret etti.

 

Türkiye'nin siyasi geçmişinin 50 yılına damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel tarafından İslamköy'de yaptırılan müze ziyaretçi akınına uğruyor. Açıldığı 26 Ekim 2014'ten, Süleyman Demirel'in vefat ettiği geçen yıl 17 Haziran'a kadar yaklaşık 32 bin ziyaretçiyi ağırlayan müze, Demirel'in vefatından sonra da Çalca Tepe'deki anıt mezarla birlikte 79 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

 

1 SAATLİK GEZİ YETMİYOR

 

Müze müdürü Osman Siviloğlu, müzenin iki önemli mesaj verdiğini, bunlardan ilkinin köyden çıkan bir çobanın cumhuriyet gibi büyük birrejim sayesinde cumhurbaşkanı olabildiği, ikincisinin ise ülkenin son 50 yılda nereden nereye geldiği olduğunu vurguladı. Müzeye kısa süreli ziyaretlerin yetersiz olduğunu aktaran Siviloğlu, "Türkiye'nin 50 yılı burada anlatılıyor. Onun için bir ziyaretçi en az yarım gününü buraya ayırmak zorunda.Müzeyi gezdikten sonra Demirel'in doğup büyüdüğü evi geziyorlar. Her köşesinde bir tarih yatıyor. Onun için bu müzeye gelen ziyaretçilerimizin yarım gün ayırmaları gerekiyor" dedi.

 

BUNUN İÇİN İSLAMKÖY'DE

 

Kendilerine müzenin neden İslamköy'e kurulduğu sorusunun sıkça sorulduğunu vurgulayan Siviloğlu, "Türkiye Cumhuriyeti devleti demokrasiyle yönetilmiyor olsaydı bu köyde dünyaya gelen bir kimsenin gelip başbakan ve cumhurbaşkanı olması mümkün değildi. Cumhuriyet rejimi ve demokratik sistem korunur, kollanır ve ileriye taşınırsa Anadolu'da daha nice köylerden, nice başbakanlar ve cumhurbaşkanları çıkabilir. Müze bu nedenle İslamköy'e yapılmıştır" diye konuştu.

 

ZİYARETÇİLERİ GÜLDÜREN KARİKATÜR KÖŞESİ

 

İslamköy'de 100- 150 yaşında evler bulunduğuna dikkati çeken Siviloğlu, halen kullanılan bu evlerin Osmanlı dönemi köyü olduğunu, müze Ankara, İstanbul ya da İzmir'de olsaydı akılda kalıcı olamayacağını anlattı.Müzenin en kıymetli yerlerinden birinin 'Kültür ve Sanat Köşesi' olduğunu belirten Osman Siviloğlu, 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel'e ait karikatürlerin bulunduğu alanın hoşgörü ve tolerans bölümü olduğunu kaydetti. Burasının müzenin en son gezilecek bölümü olduğunu vurgulayan Osman Siviloğlu, şöyle dedi:"Ziyaretçiler buraya kadar gezerken yoruluyor. Ama bu bölüme gelip karikatürlere baktıklarında gülümseme, hatta kahkaha atabiliyorlar. O nedenle'müzenin son bölümü hoşgörü bölümü olsun ki gülümseyerek terk etsinler' dedik.Böylece müze akılda kalabilecekti. Burada sergilenen karikatürler kitap haline getirilmiştir. Sayın cumhurbaşkanımız, bilindiği üzre çok hoşgörülü ve toleranslı bir devlet adamıydı. Hiçbir karikatürist hakkında davacı olmamıştır.Dolayısıyla müzenin en ilgi çekici bölümüdür."

 

DEMİREL'LE ANISINI ANLATTI

 

Müzenin ziyaretçi yoğunluğuna değinen Siviloğlu, yakında yabancı ziyaretçiler için ayrıca çalışma yapacaklarını aktardı. Müze yapım aşamasındayken ziyarete gelen Süleyman Demirel ile yaşadığı anıyı da anlatan Siviloğlu, müze düzenleme aşamasındayken birtakım kitaplar bulunduğunu aktardı.Kitapları kütüphanede sergilemek için kaldırdıklarını, Demirel'in de müzeye geldiğinde kendisine kitapları sorduğunu belirten Siviloğlu, "Sayın cumhurbaşkanımız bana 'burada bizim kitaplarımız vardı. Nerede göremiyorum'dedi. 'Kütüphaneye götürdük' dedim. 'Koş hemen o kitapları getir' dedi. Aldık getirdik gözünün önünde vitrine koyduk. Tekrar seslendi. 'Bu kitaplar burada sergilenecek. Hiç kaldırılmayacak. Çünkü bu kitaplar GAP Projesi'nin orijinal nüshalarıdır. Bu kitaplar olmasaydı bu gördüğünüz GAP Projesi olmazdı' dedi. Ogünden bugüne bu kitaplar burada sergilenmektedir" diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

hakkı

02 Mayıs 2016 Pazartesi 13:58

BAKİ YEŞİL;SENİN MEMLEKETE YAZDA ORANIN MEŞHURU KİMSE ONU ÖVELİM ONU YAZALIM OKEY.(ISPARTALI OLARAK HER ZAMAN DEVLET BÜYÜMÜZ OLAN SÜLEYMAN DEMİRELiSEVER ONUNLA GURUR DUYARIZ,MEKANI CENNET OLSUN)SAYGILARIMLA ISPARTALI.....

Bojuware 201

30 Nisan 2016 Cumartesi 10:37

Rizeye gidin orda tesbihli sarıklı kıldan tüyden sallama çay içmiş bütün dallamaları toplayın aşılarını yaptırın toplumdan izole ederek şurda 3 gün tutup eğitin. TC ve rejim kurtulur.

Baki yeşil

30 Nisan 2016 Cumartesi 05:47

Türk tarihi onun yıllarını her bakımdan kaybedilmiş yıllar olarak tarihe geçti. Kör ölünce badem gözlü olurmuş. Tam bir zübük siyaset anlayışı onun dönemine mührünü vurdu. Merak ettim müzede Aziz Nesin in ZÜBÜK filmi gösterilse iyi olur.

:))

03 Mayıs 2016 Salı 09:26

Baki YEŞİL herşeyden önce senin alaya aldığın kadar hafif birisi olsa, 7 kez gidip 8 kez gelmezdi. Sanırım sende onunla ilgili bir acı var ne dersin. ACI VARMI ACI :))

ali

01 Mayıs 2016 Pazar 20:59

bak o doğru o zübük filmi tamda günümüzden birine çok uygun.demirele değil.demirelin bu ülkeye yaptıklarından haberin yok galiba şimdikiler onu taklit ediyo sadece o köprü yaptı köprü yapıyolar o gapı yaptı yol yaptı onlarda yol yapıyolar konuşurken dikkatli konuşta böyle komik durumlara düşme

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR