29 Mart 2024 Cuma

ISPARTA BELEDİYE MECLİSİNDE BAŞKANLIK TARTIŞMASI

ISPARTA BELEDİYE MECLİSİNDE BAŞKANLIK TARTIŞMASI

Isparta Belediyesi

Belediye Meclisi’nin Nisan ayı son toplantısında başkanlık tartışması yaşandı. Belediye Başkanı Günaydın, il dışına çıktığı için başkanlık vekaletini MHP’li Oğuzhan Göker’e bıraktı. Göker Meclis Başkanlığı koltuğuna oturdu ancak Belediye Meclis Başkan 1. Vekili MHP’li Nedim Yürekli, bu durumun usule aykırı olduğunu savundu. Yürekli, “Demek ki benim meclis yönetimimden rahatsızlık duyanlar var” dedi.

Belediye Meclisi’nin Nisan ayı son toplantısı dün gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın il dışında olması nedeniyle Meclis Başkanlığını vekaletini bıraktığı Oğuzhan Göker yaptı. Bu durum Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Nedim Yürekli tarafından tepkiyle karşılandı. Tartışma meclis toplantısı süresi boyunca devam ederken, Yürekli, Göker’in meclise başkanlık etmesinin usule uygun olmadığını belirterek, tüm maddeler için çekimser oy kullanacağını söyledi. Belediye Başkanı Yardımcısı Recep Erdem’in daha önceki yıllarda da böyle bir durumun yaşandığını belirterek, “Daha önce Ahmet Görgülü mü yoksa Seyfettin Kalem mi başkanlık edecek diye içişleri bakanlığına yazı yazdık. Isparta Belediyesi’nde bu yazı mevcuttur” dedi.

EVCİLİK OYNAR GİBİ BİR ŞEY OLUYOR

Meclis toplantısının açılışında söz alan Nedim Yürekli,doğruları bilip susmanın, bilmediği halde konuşmaktan daha kötü olduğunu belirterek, “Ben bildiğimi söylemek istiyorum. Meclisin başkanın bulunmaması halinde başkan vekili tarafından yönetilmesi kanun hükmüdür. Aynı zamanda okanuna göre hazırlanmış olan yönetmelik hükmüdür. Böyle bir yanlışlığın düzeltilmesini ben istedim. Bu usul dışı bir işlemdir. Basite indirgenmiş oluyor. Evcilik oynar gibi bir şey oluyor” diye konuştu.

YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜM

Oğuzhan Göker ise bir olumsuzluğuna neden olmamak için sabah yetkililer ve özel kalem müdürüyle görüştüğünü ifade etti. Göker, “Meclisimizin en yaşlı ve en kıymetli üyelerinden birisi olmanız hasebiyle de kimseye rahatsızlık vermeden, kimseyi kırmadan ama sayın başkanın bıraktığı yetkiyi paylaşım noktasında sıkıntı yaşamamak için kendilerinden görüş aldım. Kimseyi üzmek, kırmak amacında değiliz. 3 yılda bir kez böyle bir göreve getiriliyoruz.Onun için işin uzmanlarından görüş alma ihtiyacı hissettim” dedi.

KANUN MADDESİNDE AÇIKÇA YAZIYOR

Göker’in konuşmasının üzerine Nedim Yürekli, “Belediye kanunun 19.maddesine bakarsak, o kanuna göre hazırlanmış olan belediye meclisi çalışma yönetmeliğinin 9.maddesinde durumun açık olduğu görülecektir” ifadelerini kullandı.

VALİLİĞE SORDUK                                   

Yazı İşleri Müdürü İsmail Uygun da bu konuyu kendi aralarında tartıştıklarını anlatarak, “Bilgi için Valilikteki Mahalli İdareler Müdürüyle de görüştük. 19. Madde de belediye başkanının mecliste olmaması halinde meclis birinci başkan vekilinin başkanlık yapabileceği yazıyor. Belediye başkanımız sayın Oğuzhan Göker’e vekalet bıraktı” dedi.

USULE UYGUN OLMAYAN BİR TOPLANTININ KARARINA KATILMADIĞINI BEYAN ETMEK İSTİYORUM

Uygun’un ardından tekrar söz alan Nedim Yürekli, “Vekalet resmen verilmiş olsa da bu belediye meclis başkan vekilliğidir. Başkanın yokluğunda birinci meclis başkan vekili başkanlık eder denildiği için bunun yoruma ihtiyacı yok. Ben yöneteyim gibi bir çaba içerisinde değilim, yanlışa mahal vermeyelim” şeklinde konuştu. İlk madde oylamasında el kaldırmayan Yürekli, “Usule uygun olmayan bir toplantının kararına katılmadığını beyan etmek istiyorum. Tüm maddeler için görüşüm budur” dedi.

2006’DA GÖRGÜLÜ VE KALEM ARASINDA BÖYLE BİR TARTIŞMA YAŞANMIŞTI

Tartışmalar üzerine meclis salonuna gelen Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem, 2006 yılında da böyle bir tartışma yaşandığını belirtti. Erdem, “Belediye kanununun 40.maddesine göre başkan vekili belediye başkanının yetkilerine sahip olduğundan vekilli süresince yapılan toplantılara meclis başkanlığı eder. Sadece faaliyet raporunun görüşüldüğü madde de yerini başkan vekiline bırakır. Başkan bey odasında, başkan bey şehirdeyken, kimseye vekillik bırakmamışken belediye birinci meclis vekili başkanlık eder. Bununla ilgili 2006’da Isparta Belediyesi’nde sorun yaşanmıştır. Ahmet Görgülü mü yoksa Seyfettin Kalem mi başkanlık edecek diye içişleri bakanlığına yazı yazdık.Isparta Belediyesi’nde bu yazı mevcuttur. Çekimser oy ret oyu olmadığı için kabul anlamındadır, dolayısıyla oy birliği oluyor. Kanunda böyle yazıyor” dedi.

NE DAĞDA BAĞIM VAR NE TİLKİYLE BAĞIM

Öte yandan 2016 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi için MHP’li Akif Aslan, Göker’in başkanlığa devam etmesini teklif etti. Bu teklif oybirliği ile kabul edildi. Bunun üzerine tekrar söz alan Nedim Yürekli,şunları söyledi: “Meclisin havasını bozduğumuz için sizlerden özür diliyorum.Ancak böyle bir yanlışlığa tepki göstermezsem şahsıma saygısızlık yapmış olurum ayrıca meclise karşı da saygısızlık yapılmış olur. Ben hayatım boyunca siyasetin ticaretini yapmadım, siyasetten mevki, makam kapmadım. Ne dağda bağım var ne tilkiyle bağım. Ancak bir yanlışın karşısında yanlışı görüp de müdahale etmemek, o yanlışlığa ortak olmak demektir. Siz değerli meclis üyelerimizin bu konuya sessiz kalmanıza üzüldüm. Genel hukuk kuralıdır. Eğer bir husus kanun,tüzük ve yönetmelikle hükme bağlanmış ise o konuda meclis kararı alınamaz.Geçen senelerde birkaç kez buna benzer şeyler oldu.

BEN ŞAHSIMI SAVUNMAZSAM KENDİME SAYGISIZLIK YAPMIŞ OLURUM

Müdahale oldu hem AK Parti grup sözcüsü hem MHP grup sözcüsü sayın başkanın toplantıyı yönetme konusunda mutabık kaldılar, ben de itiraz etmedim. Hem o arkadaşlarımızın yanlışını meydana vurmamak hem de meclisi yönetmeye hevesli durumuna düşmemek için. O hükmü okuyalım. Sayın belediye başkan yardımcımız Recep Erdem de açıkladı. Şu ayrımı güzel yapalım. Belediye başkanının olmadığı, resmen izinli olduğu zamanlar da başkanlık vekaletini kime verirse o başkan vekilidir ve başkanın yetkilerini aynen kullanır. Ama başkan vekilliği ifadesi ile meclis başkan vekilliği ifadesini birbirine karıştırmayalım.Seviyemize uygun düşmez. Meclis başkan vekilliği başkadır, belediye başkan vekilliği başkadır. Sayın belediye başkanı vekaleti değerli kardeşimize vermiş olabilir ama belediye meclis yönetimiyle ilgili başkanın yokluğunda tek sorumlu birinci meclis başkan vekilidir, o yoksa ikinci vekildir. Bu yanlışlığı ifade etmek istedim. Mesele basite indirgendi. Ama ben şahsımı savunmazsam kendime saygısızlık yapmış olurum.

DEMEK Kİ BENİM MECLİS YÖNETİMİMDEN RAHATSIZLIK DUYANLAR VAR

Arkadaşlar epey yorulmuşlar. Meclisi bana yönettirmemek için sabahtan itibaren araştırma içerisine girmişler. Demek ki benim meclis yönetimimden rahatsızlık duyanlar var. Bunun sebebini de bilmiyorum. Kimsenin tavuğuna kiş, köpeğine hoşt demedik. Bu oylamada sayın Akif Aslan arkadaşımızın teklifi de yanlıştır. Kanunun hükme bağlanmış faaliyet raporunun okunması konusunda meclis birinci başkan vekili tarafından yönetilir. Kişisel kaprise kapılmış değilim. Bu kadar köklü Isparta Belediyesi’ne bunu yakıştıramadığımı ifade etmek istiyorum.”

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR