27 Nisan 2024 Cumartesi

“22 Mart Dünya Su Günü” kutlandı

“22 Mart Dünya Su Günü” kutlandı

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi tarafından “22 Mart Dünya Su Günü” kapsamında bir panel düzenlendi.

ISUBÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şehnaz Şener, tüm dünyada kaliteli ve güvenli suya olan talebin artmasıyla su kaynaklarının daha da önem kazandığını söyledi. “Nüfus artışı”, “plansız kullanımlar”, “kirlenme”, “küresel ısınma” ve “iklim değişikliği”nin de etkisiyle sınırlı olan su kaynaklarının kullanma potansiyelinin her geçen gün daha da azaldığını vurgulayan Prof. Dr. Şener, “Ülkemiz küresel ısınmanın yoğun olarak görüldüğü Akdeniz kuşağında bulunmakta ve yüksek riskli ülkeler arasında yer almaktadır. Önümüzdeki dönemlerde su kaynaklarımızın yüzde 25 oranında azalacağı, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmadığı takdirde 2030 yılında su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında olacağı ön görülmektedir.” dedi. 

Türkiye’nin yirmi beş akarsu havzasının bulunduğunu belirterek sözlerine başlayan ISUBÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Küçük, ülkemizin 2 bin 753 km olan sınır uzunluğunun yüzde 22’sinin akarsulardan oluştuğunu söyledi. Suyun değerli madenler ve taşlardan çok daha değerli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Küçük, “Su tasarrufu birey ve hanede başlamalı, tüm özel ve kamu kurumları hane gibi davranmalıdır. Su tasarrufu konusundaki eylemler sadece afiş asmakla kalmamalı.” diye konuştu. 

 

ISUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Gösterit ise “Dünya Su Paneli”ne ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek “Su biterse herkes susar” sloganı ile suyun önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Gösterit, “Suyun değerini bilmeli ve korumalıyız.” mesajını verdi.

Açılış konuşmalarının ardından “Dünya Su Günü Paneli”ne geçildi. Üniversitemiz Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şehnaz Şener modaretörlüğünde gerçekleştirilen panele, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğreti Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, SDÜ Su Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Yunus Pamukoğlu, ISUBÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çetinkaya, SDÜ Genç TEMA Topluluğundan Buket Doran panelist olarak katıldı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR