05 Mayıs 2024 Pazar

Zeki Tarhan yazdı

Vali Baruş, Eğirdir Gölü’ne “neşter vurarak” radikal çözüme ulaşmayı düşünüyor!!!

Isparta

Eğirdir Gölü üzerine bugüne dek, çok şey söylendi / çok şey yazıldı – çizildi / farklı zaman ve zeminlerde çok çalıştaylar / çok sempozyumlar yapıldı. Yine farklı platformlarda konferanslar / Açıkoturumlar / Paneller düzenlendi… Tabii bu etkinlikler; Üniversitemiz, Isparta valiliğimiz, Sarem ve Marem  ile ISVAK paydaşlığında gerçekleştirilirken, sonunda sonuç bildirgeleri (=Manifesto) yayınlanarak kamuoyu ile de paylaşılmıştı.

Peki, “netice n’oldu?” diyeceksiniz doğal olarak. Eğirdir Gölünden yararlanıp, gölden bir şeyler alan sosyal kesimler, Göle hiçbir şey vermiyordu. Gölümüz; ötrofikasyon sürecini tamamlamış, yok olma sürecine girmiş, göl hacmi yarı yarıya azalmış, buna paralel olarak göl ekosistemi kara ekosistemine dönüşmüştü. Ve toplumdan “tık” yoktu.

***

Yakın zamanda, Isparta Belediye Başkanlığı, Ankara’da yaşayan Isparta’ lı ailelere ISVAK organizasyonuyla, HELVA- GABUNE etkinliği düzenlemişti. Bu etkinliğe, Isparta valimiz sayın Aydın BARUŞ eşiyle birlikte teşrif etmişlerdi.

…Ve TARHAN, bu etkinlikte sayın valimize; yakın zamanda yerel medyada yayınlanan ve kendisine hitaben yazdığı Eğirdir Gölüyle ilgili AÇIK MEKTUP ile 32 maddelik MANİFESTO’ yu bizzat elden takdim etmişti.

***

Dün sayın valimiz, Isparta’ dan saat 17.00’ de bu satırların yazarı TARHAN’ ı aramış ve Göl üzerine konuşmuşlardı… Konuşma talebimi valilik özel kalemine bildirmiş ve randevu talebimi iletmiştim. Çok olumlu ve güzel bir konuşma gerçekleştirmiştik. Geçtiğimiz günlerde “Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu” toplantısında EĞİRDİR GÖLÜ’ yle ilgili alınan “TASLAK KARAR” ın bir umut ışığı yaktığını dile getirdim ve bunun için de kendilerine teşekkür ettim.

***

Sayın valimiz, yukarıda dile getirdiğim hususları dinledikten sonra; “Bir – iki gün yoğun mesai içerisinde olduklarını” ve; bugün sizi arama fırsatı oldu diyordu. Ve çok önemli bulduğumuz, umut ışığı yaktığı bir söylemde bulunuyordu; “…Gölümüzü kurtarma çabasındayız…Çok yönlü, farklı seslerin çıktığı, Gölün bütün yönleriyle tartışıldığı, köktenci bir çözüm arayışında geçeceğini düşündüğümüz büyük bir ÇALIŞTAY hazırlığındayız.”

***

Hani derler ya; “Bıçak kemiğe dayandı” diye. Sayın valimizi RADİKAL ÇÖZÜM arayışında olduğunu gördüm ve buna çok sevindim. Bundan böyle YA ELMA, YA GÖL!!! Diyecek bir yola girmek zorundayız. Gölü kurtarmanın başka çaresi de ne yazık ki yok!!!

Haydi Fıstığı çevreleyen 81 yerleşim birimi insanları: Titre ve Kendine Dön!!!

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

mustafa mus

14 Kasım 2023 Salı 13:05

göle yoğut mayalama ...:) çünür kavşağına yapılası gereken battı çıktı alakasız altından hiç araç geçmeyen tön****e yapıldı..migros kavşağında battı çıktı yönü antalyaya verimesi gerekirken eğirdire verildi..orma her sabah bacasından ıspartayı zehirliyor millet pus sanıyor... çözüm yok...boş hepsi palavra bence

işsizdoktor

14 Kasım 2023 Salı 11:41

He atılacak bir neşter kalmıştı valla onu da sşz atıverin gari. Geçenki valiler de attılardı ne oldu onların neşterle?

Çiftçiye cevap olsun

14 Kasım 2023 Salı 11:31

Çiftçi rumuzlu bencil yaratık. Sen ve senin gibilerin cahilliği yüzünden göl bu halde. Suyu bahçeye salıp eve karınızın yanına veya okey oynamaya giderek bu gölü bitirdiniz. Otur oturduğun yerde cahilliğini bil sus.

Eğirdir-Beyşehir

14 Kasım 2023 Salı 11:08

Akdeniz e akan suların, suyun düştüğü yerden alınarak göllerimize akıtılması mümkünmüdür acaba? Evet çok masraflı bir iş ama söz konusu olan göllerin bölgelere olan katkısı tartışılmaz.

Vatandaş

14 Kasım 2023 Salı 02:57

Yarın sizi o paralarımız kurtaramaz. Şu biterse hayat biter. Öncelikli olarak gölden hiçbir şekilde sulama yapılmamalı. Göle akarı olan akarsuların önündeki barajlar elektrik üretim tesisleri kaldırılmalı. Hatta ve hatta gölde turizm bile yapılmamalı tamamen koruma altına alınmalı. Çiftçiler ne iş yapacak diyenler herkes biniş yapiyor gireceksin biryere herkes gibi çalışacaksın. Sen Parana para katacaksin diye millet susuz mu kalacak

çözüm

13 Kasım 2023 Pazartesi 23:32

Çözüm basit Vali Bey:--Vahşi sulama--Mermer ocakları--Kovada ya taahhüt olarak verilen suBunları halledin gerisi kolay.Bunun dışında konuşulan her şey ****dir problemin üzerini örtmektir.

Köylü

13 Kasım 2023 Pazartesi 22:05

Kaçak sontajlara dur denilsin her yer kaçak sontaj kuyularıyla dolu.hiçbir önlem alınmıyor.Elma üretimi yapılan bolgelerımzde kaçak vahşi sulama devam ediyor. Mermer ocakları tıkır tıkır işliyor.yer altı sulara zara veriyor.kovadaya şu akışi devam ediyor.Yağmur kar yagmıyor. Barajlar yapılıyor. Gölü kurutmak için hiçbir sebeb yok.Önlem falan yok. Kacsenedir stabil jlasık laflar. Hep sözde kalıyor. İcraat sıfır. Hepimiz ihanet ediyoruz doğamıza. Suçlu aramaya gerek yok.

Fatih çetin

13 Kasım 2023 Pazartesi 21:14

Bu göl bu gün mü eksildi kaç yıldır söyleniyor kara köydeki suyu aksu daki suları indirsinler diye birta pureje yok suyu kessinler deniyor bu çiftçiler ne iş yapacak o zaman

kaçak kuyular gölü kurutur

13 Kasım 2023 Pazartesi 20:47

Bütün sorumlu asli görevini sulama başkanlıklarına devreden DSİ 18 bölge Müdürlüğüdür.M.Ç isimli amir yapılan ihbarlara şikayetlere bile oturduğu yerden gerçeğe aykırı iki satır yazı yazarak günü ve koltuğunu kurtardığını sanmaktadır.Kaçak kuyuların hepsini bildikleri halde ceza kesmemektedirler.Gelendostta Ö.E ve C.E isimli kardeşler gece gündüz kaçak sondaj yapmaktadırlar "170 metreden su çıkarmaktadırlar.bu suçtur ama sondaj şube kulağının üstüne yatmaktadır.şikayet etseniz bile işlem yapmaz

BUR

13 Kasım 2023 Pazartesi 19:37

Suyı kovada bitirdi bunu tüm ısparta halkı biliyor

Gülden sayar

13 Kasım 2023 Pazartesi 18:51

Hasan Takir'a cevabım sen elma satacan diye koca gōl kuruyor sizin bahçeleriniz yüzünden kaybettik koca golu

Gülden sayar

13 Kasım 2023 Pazartesi 18:45

Hadi bakalım görelim

Hasan takır

13 Kasım 2023 Pazartesi 17:51

Tepelideki barajı yapın 7 köye yetiyor kardeşim bizim geçimimiz elma bundan sonra su yüzünden herkez birbirini vurur

Ispartslı

13 Kasım 2023 Pazartesi 17:45

Eğirdir gölünü kurtsrmanım tek yolu1. Kovadaya gönderilen suyu kesin.2. Eğirdir gölünü besleyen dereler ve akarsuları HES e gönderilmeyip göle akatın. Eğirdir gölü ozaman kurtulmuş olut

Ispartslı

13 Kasım 2023 Pazartesi 17:44

Eğirdir gölünü kurtsrmanım tek yolu1. Kovadaya gönderilen suyu kesin.2. Eğirdir gölünü besleyen dereler ve akarsuları HES e gönderilmeyip göle akatın. Eğirdir gölü ozaman kurtulmuş olut

Öfkeli

13 Kasım 2023 Pazartesi 17:28

Göl için bütün kurumlar 7.24 esasına göre çözüme kavusturmalilar. Hala damlama bile çok az yapıldı.

Gerçekler

13 Kasım 2023 Pazartesi 16:37

Sayın Zeki Tarhan gelsin baksın mermer ocaklarında kullanılan suyu.Eğirdir Gölünün çevresindeki mermer ocaklarına çed raporu verenler aleyhinde yazılar yazsın..

Kovada'ya ses çıkaramayan Tarhana bey'e

13 Kasım 2023 Pazartesi 15:35

Kovada kanalından giden sudan hiç bahsetme.aman ha, mazallah birilerinin ayağına falan basarsın. En kolayı çiftçiyi suçlamak. Böyle devam edin.

Çiftçi

13 Kasım 2023 Pazartesi 15:06

Ya elma ya göl mü?Bu ne cahillik?Gölün tek suçlusu elma mı?Kafanıza göre yazı yazmayın. Olayları tüm yönleriyle ortaya koyun!

AYAKTAKİ YOLCU

13 Kasım 2023 Pazartesi 14:44

sayın valim önce işini ve denetimini layık ı ile yapamayan devlet kurumları daha sonra sulama birlik ve kooperatiflerinden hesap sorulmaya başlansın. en sonunda çiftçi zaten kendi isteği ile gerekirse çiftçilikten de vazgeçer

Sinan Karahan

13 Kasım 2023 Pazartesi 14:38

Beton fabrikalarına gidin de harcanan suyu görün ağlarsınız..

Deli Dumrul

13 Kasım 2023 Pazartesi 14:13

Ule ben biliyon bu gölü kim bitirdi. Bu elmacılar varya bütün suç bunların demi başka suçlu yok

Ahmet

13 Kasım 2023 Pazartesi 13:46

Bir Sene gölden su almayalım.Atabey ve İslamköy Büyük sulama kanalına 2024 de su verilmesin.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR