28 Nisan 2024 Pazar

Siyaset kazanı-12

Bir Devi Görmezden Gelmek

Isparta

Yazının başlığına ‘Bir Devi Görmezden Gelmek’ dedik de. Nedir bu dev? 25 yıl bir köşede her gelen başkanın cak, ceklerle dönemini tamamlayıp bir çivi çakmadan bırakıp gittiği namı değer ITKM. 
Sahi nedir bu ITKM? Nasıl başladı, neler oldu? Neden yıllarca bekledi? Kim bekletti? Neden bekletti? Şöyle 25 yıllık bir yolculuğa çıkıp bir bakalım.
Yıl 1995-96. Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı eski Evlendirme Memurluğu binasından yani Cumhuriyet Caddesinden o zamanki Zeytincilerin olduğu yere kadar olan bölümü kaldırıp inşaata başlamak üzere hafriyat alındı. Bu bölümde betonarme yapılar yapılmaya başlamıştı ki seçimler geldi Aybatılı gitti Günaydın geldi.
Yıl 2000. Yer Belediye Meclisi. Başkan Günaydın meclise ve basın mensuplarına bir brifing verdi. Aybatılı’nın yaptığı projede tavan yükseklikleri yeterli değil. Esnaf bunu istemiyor. Dolayısı ile inşaat yapılan yerin güneyine biz yeni bir proje yapıyoruz. 
Yıl 2004. Günaydın gitti. Balaman geldi. Rahmetli seçim kampanyasında bu ölüyü kaldıracağız dedi. Göreve gelir gelmez de kolları sıvadı. Bir tarafta Aybatılı’dan kalma betonarme ile diğer tarafta Günaydın’dan kalma betonarme. Belediyede görevli mimarlar, Isparta Antalya Mimarlar Odası, İTÜ, SDÜ’den çok sayıda mimar davet edildi. Denildi ki; ‘Milletin parasına yazık olmasın. Şu 2 projeden yeni bir proje çıkarın bitirelim.’ İmkansızdı. Çünkü ikisi birbirine zıt 2 proje yanyana duruyordu. Komple yıkın sıfırdan başlayın dediler.
Tonlarca demir, beton, aylarca süren çalışma sonucunda yıkıldı alan temizlendi. Uluslararası proje yarışmasında günümüz ITKM’nin projesi birinci seçildi ve halka açık şeffaf bir şekilde Kültür Sarayı Sinema Salonunda noter huzurunda ihalesi yapıldı. Bizim anlayacağımız şekli ile kat karşılığı yapılacaktı ve malum firma ihaleyi kazandı.
Hızlı bir şekilde inşaat başladı. Rahmetli başkan Hasan Balaman’a yakın çalışmamdan biliyorum müteahhidi o kadar sıkıştırıyordu ki maksadı 2009 seçimlerine kadar burayı bitirtmekti. Olmadı. 
Günaydın yeniden koltuğu devir aldı. Kalan işi devam ettireceği beklenirken, şeffaf yapılan ihalede belediyenin çok zararı olduğu beytülmalın zarar gördüğü bu nedenle hukuki süreç başlatıldığını söyleyip bir nevi gidişatı durdurdu. 
5 yıl öylece geçip gitti. ITKM döngüsünde 5. Dönem başkanlığa yeniden Günaydın seçildi. Sadece şu an bir banka şubesinin olduğu yer dışında bir de alt katındaki otopark hizmete açıldı. Etrafı surlarla çevrili bir ucube öylece durdu.
Yıl 2019. Yıllarca Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı, yönetim kurulu üyeliği, belediye meclis üyeliği yapmış olan Şükrü Başdeğirmen ben bu işi bitirmeye bu ayıbı örtmeye geliyorum dedi.
TMSF ile masaya oturuldu. Isparta Belediyesi yönetiminin müteahhitten teminat karşılığı diye tedbir koyduğu 85 işyerinin tedbiri kaldırıldı, davalardan vazgeçildi. TMSF banka kredisi kullanarak işe başladı. Binlerce kamyon fayans kırıkları, patlayan betonlar, pislikler atıldı ve işe başlanıldı.
18 ay sonra ortaya mükemmel bir eser çıktı. Aşkımız ITKM gibi hiç bitmesin diye otomobilin arka camlarına yazılar yazdıran, 6 başkan değiştiren, Isparta’nın 25 yılını boşuna geçiren ITKM sonunda Meydan AVM olarak açılmıştı.
1800 Ispartalı gence ekmek kapısı olan, etrafta bulunan esnafların iş yapmasına neden olan, kültürel etkinlikler yapmaya uygun salonları ile sanatseverleri bir yokluktan kurtaran, konserler, eğlenceler yapmaya müsait meydanı ile gençlerin yeni eğlence mekanı olan bu dev eseri görmemek için sanırım kör olmak gerek. Kusura bakmayın 3 dönem boyunca sizin yapamadığınızı 18 ayda bitiren bir kişiye çıkıp da karne notu vermek etik olmuyor. İnsanlar madem bu kadar kısa sürede yapılma imkanı vardı 15 sene neden bekledin? Bu sürede Isparta Belediyesi’nin kaybının hesabını kim verecek? Diye soruyorlar haberiniz olsun.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Aykırı ses

14 Mart 2024 Perşembe 08:02

Sonuçta burası bir avm; kültür merkezi, opera salonu, okul binası değil; yapılması veya yapılmaması neden bu kadar önemli?

Sibop

14 Mart 2024 Perşembe 01:24

Sen git yalvaçı yaz.doldurmuşsın yazıyla pkuduysam Arap olem

Yesiller

13 Mart 2024 Çarşamba 17:20

Ziyaa yapamaz bı dönem kafa gitmis adamın dediğini kendi bile anlamiyir

vatandaş

13 Mart 2024 Çarşamba 14:46

İşiniz gücünüz algı yönetimi ömrüm o pazar yerinde geçti geçmişini de bilirim bu gününü de o zamanda peşkeş çektiniz şimdide peşkeş çekiyorsunuz. Yusuf Ziya Günaydın memleketin vatandaşın hakkını aramaktadır. HADİ ORDAN - HADİ ORDAN ALGICILAR SİZİ cahil koyun sürüsü.

21 li

13 Mart 2024 Çarşamba 14:30

milliteçiyim diyen .BENİM HAKKIMI HARAP ETMİŞTİR.RABBİME HAVALE ETTİM.LAF İLE MİLLİYETÇİ OLUNMAZ .

Gerçek Ispartalı

13 Mart 2024 Çarşamba 13:36

Oylarımız sonuna kadar Yusuf ziya günaydın başkanımıza evde ailecek şaşmaz başarılar büyük başkanım Yusuf ziya günaydın

ahmet kuran

13 Mart 2024 Çarşamba 13:32

Açıklanmayan protokolden,vazgeçilen 120 trilyon alacaktan,YZG'nin gayretleriyle alınan ilave dükkanlardan,Ziraat katılım bankasına verilen 20 milyon dolar ipotekten,belediyenin dükkanlarının ve 35bin m2 otoparkın bedava verilmesini de yazsana efendi

SAĞLIK PERSONELİ

13 Mart 2024 Çarşamba 13:02

S. ERYILMAZ ÇOK DOĞRU YAZMIŞSINIZ HAKLISINIZ ŞÜKRÜ BAŞKANLA YOLA DEVAM ISPARTAMIZ İÇİN

ıspartalı

13 Mart 2024 Çarşamba 13:00

kesinlikle doğru Nurettin Arkan yapılanları görmezden gelmek ısparta için ahmahlık olur. Ispartalıların çoğu da bunun farkında bu hizmetlere dur demeyecek inşallah memleketimiz daha fazla gelişip güzelleşecek

S.ERYILMAZ

13 Mart 2024 Çarşamba 12:46

Sayın Günaydın ne söylediğinin farkında değil. Onun icin yaşına hürmeten evet, evet değin geçin. Belki bizde bu yaşa gelince daha çok saçma sözler sarf edeceğiz. Onun içindir ki çok da dikkate almayın. Ispartalı kimin ne yaptığını ya da yapacağını çok iyi biliyor.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR