30 Nisan 2024 Salı

SDÜ Hastanesi'nden rehabilitasyonla tedavi

SDÜ Hastanesi'nden rehabilitasyonla tedavi

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi (KPR) ile kalp, damar ve akciğer hastalarının yaşam kalitesini arttırmaya yönelik kişiye özel iyileştirme programlarıyla hizmet veriyor. Rehabilitasyon programı ile hastaların günlük yaşantılarında daha aktif olmaları amaçlanıyor.

Akdeniz Bölgesi’nde tek merkez olma özelliğine sahip SDÜ Hastanesi KPR Ünitesi, SDÜ Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feray Cinevre Soyupek öncülüğünde şehrine ve bölgesine sağlık hizmeti sunuyor. 

Ünitenin tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Soyupek, kalp, damar ve akciğer rahatsızlığı bulunan kişilerin fiziksel, sosyal ve mesleki açıdan en üst düzeye ulaştırılması amacıyla kişiye özel tedavi uyguladıklarını belirtti. 

KPR programı multidisipliner bir yaklaşım

Prof. Dr. Feray Soyupek, ünitede uygulanan tedavi programlarından hangi hastaların faydalanacağını şu şekilde açıkladı: “Kalp krizi geçiren, kalp krizi riski taşıyan, kronik kalp yetmezliği bulunan, kalp pili takılan, kalp kapak hastalığı bulunan veya bu hastalık sebebiyle ameliyat olan, by-pass operasyonu geçiren, stenti olan, ritim bozukluğu olan, KOAH, astım, bronşektazi, kistik fibrozis gibi akciğer hastalığı olan, akciğer kanseri, akciğer transplantasyon adayı olan, omuriliği yaralanan, ALS, multiple skleroz (MS) gibi nörolojik nedenler ile akciğer ve kalbi etkilenen ya da etkilenme potansiyeli olan bireyler merkezimizde sunduğumuz programlardan faydalanabiliyor. SGK kapsamında olan programa hastalar, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’ne veya FTR polikliniğine başvurarak gelebiliyor. Şehir dışında ikamet eden hastalara da hastanede yatarak tedavi olma imkanı veriliyor.”

Hastaya özel egzersiz programı uygulanıyor

Rahatsızlığı olan bireylerin öncelikle değerlendirilmesinin yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Soyupek, “Öncelikle kişinin tıbbi ihtiyaçları belirlenip bu ihtiyaçlara yönelik bir program hazırlanıyor. Kişinin rahatsızlığına yönelik hangi cihaz nasıl ve ne kadar süre kullanacak onu belirliyoruz. Daha sonra monitör altında egzersiz yaptırıyoruz. Aerobik (kondüsyon), güçlendirme ve esneklik egzersizleri programda yer alıyor. Programın her seansında kalp ritmi, kan basıncı, oksijen saturasyonlarını ölçen son teknolojik cihazlar kullanılıyor.” dedi.

Hastanın hayat kalitesi artıyor

Merkezde uygulanan tedavi programı sonrasında kişinin yaşam kalitesinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Soyupek, şunları söyledi: “Temel amacımız hastaya egzersizi hangi şiddette yapacağını öğretmek, eğitim vermektir. Tedavi programı ile kalp koroner damarlarında yeniden plak oluşmaması, var olan plağın ise gerilemesi sağlanır. Bireyin tekrar kalp krizi geçirmemesi hedeflenir. Ayrıca takılan stendin veya yapılan by-pass operasyonun ömrünü uzatır, kalp ve akciğer dayanıklılığını artırır, solunum kaslarını güçlendirir.”

“Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi”, Denge Rehabilitasyon Ünitesi ile İzokinetik Ünitesi’ni de bünyesinde barındırıyor. Bu ünitelerde dengeyi sağlama, artırma ve kas gücünün geliştirilmesine yönelik tedavi programları uygulanıyor.

 

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR