01 Mayıs 2024 Çarşamba

Savunma Sanayiinde Çığır Açacak Proje

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Plazma Araştırma Laboratuvarı'nda savunma sanayiinde kullanılabilecek bir sistem geliştirildi.

Isparta

 

Türkiye'de ilk kez bir üniversitede geliştirilen sistem sayesinde yüksek güçteki dalgaların transferiyle arada bir bağlantı olmadan uzaktaki enerji sistemleri tahrip edilebiliyor. Geliştirilen sistem hakkında bilgi veren SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Lütfi Öksüz, Türkiye'de ilk kez yüksek güçte, yüksek dalga mikrodalga sistemini Kanada ve ABD'li ortakların da desteğiyle geliştirdiklerini söyledi. Yüksek güç mikrodalga sistemlerinin savunma sanayiinde kullanıldığına dikkat çeken Doç.Dr. Öksüz, şöyle konuştu: "Geleceğin savaşları bombalarla, kimyasal sistemlerle değil elektromanyetik bombalarla olacaktır. Elektromanyetik silahlardan kastımız yüksek frekansta yüksek güçte bu dalgaların yönlendirilmesidir. Yönlendirilen dalgalar sayesinde uçak düşürülebilecek. Bir ülkenin nükleer hidrolik santrallerini tamamen göçertilebilecek. Gerekli destek verilmesi halinde biz de bu sistemi geliştirip ülkemizi bu tür sistemlerde dışa bağımlılıktan kurtarır, altyapımızı kurar, hem de bu

alanda eleman yetiştirebiliriz. Savunma sanayi için vazgeçilmez bir sistem. Uyduları, uçakları düşürmek, mayınları uzaktan patlatmak istiyorsak bu sistemler gelecekte önem arzedecek"

BİR METRE UZAKTAKİ LAMBALARI MANYETİK DALGALARLA YAKTILAR

Bu sistemler arasında 95 GHz'de insanların üzerinde yanma hissi uyandıran mikrodalga sisteminin yer aldığını belirten Doç.Dr. Öksüz, uyduların düşürülmesi, tankların durdurulması, telekomünikasyon sistemlerinin tahrip edilmesi, elektrik sisteminin göçertilmesi gibi bir çok uygulaması olduğunu söyledi.

Laboratuvarda yaptıkları deneylerde yaklaşık bir metreden neon lambaları arada hiçbir bağlantı olmadan yakabildiklerini belirten Doç.Dr. Öksüz, şöyle konuştu: "Bir metre uzaklıkta bilgisayar sistemini, bir aracı, herhangi bir sistemi tahrip edecek enerjiyi transfer edebiliyoruz. Asıl amacımız bunu daha uzaklara transfer edecek sistemleri geliştirmektir."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR