28 Nisan 2024 Pazar

Sav Belediye Başkanlığı ile afetlere hazırlık konferansı yapıldı

Afader Afad Gönüllüleri Dağcılık Eğitim Turizm Spor Yardımlaşma Derneği ile Sav Belediye Başkanlığı arasında imzalanan ortaklık protokolü çerçevesinde çalışmalara başlandı.

Isparta

Konu hakkında konferans düzenlendi. Konferansa Sav Belediye Başkanı Şakir İpekçi, ITSO Başkan Yardımcısı Hüseyin Dede, MHP Sav Belediye Başkan Adayı Mustafa Avşar, Afader Denizli İl Başkanı Mustafa Karababa, Sav Belediye personeli, Sav Halkı, Afader üyeleri ve Arama Kurtarma Ekibi katıldı. 

Proje kapsamında AFADER ile Sav Belediye başkanlığı Zorunlu ortak paydaş olarak protokol imzaladı. SAV Belediye Başkanlığında hazırlanan protokol Afader Genel Başkanı  Mehmet Bilir ve Sav Belediye Başkanı Şakir İpekçi taraflarınca imzalanarak yürürlüğe girdi. Sav Belediyesi Düğün ve Konferans Salonunda yapılan Konferans, açılış konuşmasını Başkan İpekçi yaptı. İpekçi Afader ile yapılan protokol hakkında bilgiler vererek kasaba halkımıza hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Konferansın bir an önce başlayabilmesi için sözü diğer konuklara bıraktı.

Konferans, Karababa'nın konuşmasıyla devam etti. Karababa; "Afader ailemizin kuruluşundan itibaren birlik beraberlik içerisinde çalışmaktayız. Afader 13-Ağustos-2021'de kurulmuş tescillenmiştir. Bizlerde Denizli Şubesi olarak Afader tarafından 27.12.2021'de yetkilendirildik ve Türkiye'de kurulan ilk Şube olma unvanını aldık. Sivil toplum kuruluşları ile yerel yönetimlerin birlikte güzel hizmetler yaptıkları bilinmektedir. Afader 6 Şubat depreminde kendisini kamu yararına hizmet etmekte  ispatlamış bir sivil toplum kuruluşudur. Afaderin Türkiye'de yetkilendirilmiş ve sisteme kayıtları tamamlanan otuzdan fazla şubemiz oldu. En son Zonguldak İl Temsilciliğimiz ve Karabük  İl Şubemizin oluşturulması için yetkilendirme yapılmıştır. Ümid ederim ki Sayın Genel Başkanımızın çabalarını görmezden gelemeyiz. Çok kısa zaman içerisinde bu kadar gelişmek her insanın yapabileceği işler değildir. Kendilerine kuruluşumuz adına teşekkürlerimi huzurunuzda iletirim. Sav Belediyesi ile imzalanan protokolün hepimize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Program gereği Konferansı sunması için Afader Genel Başkanı Mehmet Bilir kürsüye davet edildi. Bilir, ‘her çalışma SAV Kasabasının geleceği ve halkı için olacaktır’ diyerek açıklamasında; “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin geliştirilmesi için sivil katılımın güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu hususta yayınlanan Sivil Katılım Hibe Programı IPA-II sivil toplum alt sektörü altında finanse edilen projelerden Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin geliştirilmesi için sivil katılımın güçlendirilmesi projesi kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanmaktadır. Sivil Toplum alt sektörünün liderliğini Dış işleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı üstlenmektedir. Başkanlık tarafından sektör planlama belgesinde sivil toplum alt sektörü için dört ana hedef bulunmaktadır. Kamu sivil toplum diyaloğunun güçlendirilmesi, STK’lara yönelik yasal çerçevenin iyileştirilmesi, STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesi ve sivil toplum diyaloğunun güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda sivil toplum, bilgi eksikliklerini kapatmak, karşılıklı kanaatleri iyileştirmek ve vatandaşlar ile farklı kültürleri, politik ve ekonomik sistemleri yakınlaştırmakta en önemli rol oynamaktadır. Projede lider faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği, eş faydalanıcısı İç İşleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’dür. Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, IPA-II Sivil toplum alt sektörünün lider kurumu olarak projenin etkin bir biçimde uygulanması ve izlenmesinden sorumludur. UNDP, projenin uygulanmasından sorumlu kurum olmasının yanı sıra uygulanacak olan hibe programında sözleşme makamı olarak görev alacaktır. Sivil Katılım Projesinin sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları arasındaki diyalog ve işbirliğini güçlendirmek ve Türkiye’de gönüllülük kültürüne ilişkin yasal çerçeveyi yerel ve ulusal düzeyde desteklemektir. Hibe programı lotlarında belediyeler zorunlu birinci proje ortağı, diğer resmi kurumlar zorunlu ikinci ortak olarak yer alacaktır. Bakanlıkların bölge ve il müdürlükleri, üniversiteler vb. kurumlar ortaklık yapısına başvuru sahibi Afadersivil toplum kuruluşu (STK), zorunlu birinci ortak SAV Belediye Başkanlığı ile zorunlu protokol yapılması karar altına alınmıştır.Projede ortaklar (Isparta Merkez Sav Kasabası Belediyesi ve Afad Gönüllüleri Dağcılık Eğitim Turizm Spor Yardımlaşma Derneği'dir). Belediye Başkanlığı başvuru sahibi ile birlikte projenin hazırlama uygulama ve yönetimine teknik bakımdan destek olan fakat mali sorumluluğu bulunmayan kurum/kuruluştur." dedi.

Bilir, sözlerine şöyle devam etti; “Afader ailemiz Kamu yararına hizmet için kurulmuştur. Kuruluşumuzdan bugüne kadar da yaptığımız her türlü çalışmalarımız Kamu yararına hizmet olmuştur. 6 Şubat Depreminde 43 gün boyunca "Gaziantep, Nurdağı, İslahiye, Hatay, İskenderun, Belen, Adana, Mersin, Kahramanmaraş il ve ilçelerinde görev yaptık. Hatay'a Türkiye'de bir ilk gerçekleştirdik ve 30 adet Susuz Tuvalet teslim ettik. Bölgede her türlü çalışmalara katıldık. Yüce Allah bizlere bir tanecik bile olsa Canlı kurtarma nasip etmedi. Psikolojimiz bozuldu. Tüm bunlara rağmen biz Afader ailesi olarak bölgeden elimizi hiç çekmedik. Yeni bir çalışmamız var Hatay için proje yaptık. Hatay Valiliği ile istişare ederek gerekli çalışmalara yine başlayacağız. AFADER Sav kasabası için elimizden gelen tüm çalışmaları yaparak sizlerin oluşabilecek afetlere karşı hazırlıklı olmanızı sağlamalıyız. Sav konum itibariyle Davraz dağı eteklerinde bulunmaktadır. Çığ tehlikesi olabilir. Aşırı yağış alan olması nedeniyle Sel taşkını olabilir. Sav kasabası Sel taşkınına uğradı. DSİ tarafından önlemler alınmış durumda ancak bu önlemler yetersiz düzeydedir. Bizler gerekli tespitlerimizi yaptık dosyamızı hazırlayıp Sayın Başkan ve şahsım ile imzalayarak arşivlerimizde yer alacak. Raporda gösterilen tavsiyelerimize göre ilgili kurumlarla irtibat halinde olunacak ve gerekli önlemlerin alınması sağlanacaktır. 1995 Nisan ayında Sütçüler'e felaket geliyor diye çağrıda bulundum. Kurumlar sessiz kaldı. Tedbirler alınmadı. Kasım 1995 ayında ise vahim olay meydana geldi. Sütçüler Belediyesine ait yolcu otobüsünü Sel sularına kapıldı ve ölümlü sonuçlar ortaya çıktı. 13.Temmuz Senirkent için kara bulutların olduğu gündür. Kapı dağından boşalan Su büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden olmuştur. Küçük büyük baş hayvanlar telef olmuştur. Tüm bu tür olayların olmaması için Afete karşı tedbirli olmalıyız. Gücümüzün yetmediği yerde ise az hasarla Afeti atlatmış olacağız. Deprem ile ilgili çalışmalarımızda Sav kasabasında acil toplanma yerleri belirledik. Bu toplanma yerlerinde oluşacak topluluğu acilen diğer en yakın toplanma ve barınma alanlarına taşımalıyız. Yapacağımız tatbikatlarla halkın toplanma alanlarına kaç dakikada ulaşabildiklerine bakacağız. Mahallelerdeki yerlere sizlere güvenli ulaşmanızı sağlayarak can kayıpları yaşanmadan koordinasyonu sağlamalıyız. Afetlere hazırlık için kasaba halkımızla ve Belediye Başkanlığı ile ortaklaşa çalışmalarımız olacaktır. Bizlere kapınızı açtınız. Bizlerde açılan bu kapıda elimizden gelen tüm kamusal hizmetleri sizlere sunacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Mehmet Bilir Afader Genel Başkan

02 Şubat 2024 Cuma 07:11

Gelişmiş ülkeler Sivil Toplum Kuruluşları ile anılmaktadır. Afader tabela olsun diye kurulmadı. Afader Tüzüğü gereği Kamu yararına hizmet vermektedir. Haberimizi değerlendirmeye aldığınız için teşekkür ederiz.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR