28 Nisan 2024 Pazar

Pars Çalıştayı Antalya İli Termessos Milli Parkında gerçekleştirildi

Pars Çalıştayı Antalya İli Termessos Milli Parkında gerçekleştirildi

Isparta

DKMP 6. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Yöntem, içerisinde antik şehir, çeşitli endemik türlerin yer aldığı Antalya ilimizdeki en eski Milli Park olan Termessos Milli Parkında böylesine önemli ve güzel bir projenin gerçekleşmesi son derece önemlidir. 60 yıllarda kurumumuzun korumaya alması son derece çok kıymetli. 1975 yıllarında yapılan ilk ziyaretçi merkezi. Bu kadar özel ve güzel alan. Böylesi özel ve güzel bir alanda çeşitli hayvan türlerinin oldukça fazla olması da bize önemli görevleri beraberinde getiriyor. En iyi şekilde bu alanları korumak kollamak gözetmek bizim en önemli vazifemiz. Proje katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor, hoşgeldiniz diyorum” dedi.

ISUBÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Alkan, “Genel Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz protokolle 7+1 uygulamalı eğitim modeline geçmiş bulunmaktayız. Uygulamalı bilimler denince uygulamanın her türlüsü bizim etki alanımızın içerisine giriyor. Uygulamalı eğitimi gerçekten önem vererek yapıyoruz. Fakülte olarak bunun bilincindeyiz ve başarabildiğimizi görüyor ve söylüyorum. Bundan dolayı çalışma arkadaşlarımda gurur duyuyorum ve devamını bekliyorum. Projenin hayırlı olması temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

ISUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Bünyesinde Orman Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi ve Ziraat Fakültesini barındıran üniversitemiz her üç alandaki çalışmaları ve projeleri ile ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Bu projenin, Üniversitemiz ve diğer bazı üniversitelerden akademisyenler ile Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı bölge müdürlüklerinde çalışan Teknik personelin katılımı ile gerçekleştirilecek olması projenin konunun tüm yönleri ile ele alınacağının önemli bir göstergesidir. Proje ekibi bu projeleri ile ülkemizdeki yaban hayatı çalışmaları açısından önemli bir ilke imza attılar. Tüm proje ekibini başarıları için tebrik ediyorum. Umarım 3 yıllık proje süresi sonunda elde edilecek sonuçlar projede amaçları ve hedeflerini büyük oranda gerçekleştirebilir. Projenin temel amaçlarını 3 başlıkta toplayabiliriz, birey sayısının tespiti, türün habitat tercihlerinin belirlenmesi ve elde edilecek bulgular ile Parsın potansiyel dağılış haritasının yapılmasıdır. Orman amenajmanı anabilim dalında çalışan bir öğretim üyesi olarak, ekosistem tabanlı fonksiyonel planların yapımı konusundaki en temel gereksinimimiz plan yapımı için elde ekosistemi oluşturan tüm bileşenlere ilişkin güvenilir bilgilerin bulunmasıdır.  Bu bağlamda proje sonuçları, Akdeniz Bölgesi orman ekosistemlerinin önemli bir parçası olduğu düşünülen Parsın popülasyonunun korunması ve sürdürülebilir yönetimi açısından önemli bir altlık oluşturacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından TÜBİTAK 1001: Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen Pars (Panthera pardus)’ın Akdeniz ve Ege Bölgesindeki Yayılışının Araştırılması Çalıştayı’na katılan akademisyenler ve araştırmacılar ile bölge müdürlükleri yetkilileri karşılıklı fikir alışverişinde bulunduktan sonra toplantı sona erdi.

TÜBİTAK 1001: Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen Pars (Panthera pardus)’ın Akdeniz ve Ege Bölgesindeki Yayılışının Araştırılması Çalıştayı Projesi Yürütücü:

Dr. Yasin ÜNAL : Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Araştırmacılar:

Prof.Dr. Ebubekir Gündoğdu, Bursa Teknik Üniversitesi

Doç.Dr. Akif Keten, Doç.Dr. Hüseyin Ambarlı, Düzce Üniversitesi

Prof.Dr Mehmet KORKMAZ, Doç.Dr. Ahmet Mert, Doç.Dr. Halil Süel, Dr Öğr. Üyesi Ahmet Koca, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Dr.Öğr.Üyesi Yasin İlemin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Orm.Yük.Müh. Hasan Uysal, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

mustafa catırcı

28 Nisan 2023 Cuma 16:30

rektör değişti ISUBÜ akademik işlere yoğunlaştı helal olsun

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR