27 Nisan 2024 Cumartesi

Milletvekili Halıcı Isparta Müzesini TBMM'ye taşıdı

Milletvekili Halıcı Isparta Müzesini TBMM'ye taşıdı

Isparta

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı uzun süredir kapalı olan Isparta Müzesini TBMM Gündemine taşıdı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Yalım Halıcı “Isparta Merkez Müzesi neden kapalı durumdadır? Bunun gerekçesi nedir? Müze ne zaman açılacaktır?” diye sordu.

Önergesinde Isparta’da ikisi özel olmak üzere toplamda beş müzenin olduğunu ifade eden Halıcı “Bunlar Isparta merkez, Yalvaç ve Uluborlu’da bulunmaktadır. Ancak Isparta Merkez Müzesinin üç yıla yakın bir zamandır açık olmadığı kaydedilmektedir” dedi.

CHP’li Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şunlar; 

- Isparta Merkez Müzesi hangi tarihten bu yana kapalı durumdadır? Bunun gerekçesi nedir?

– Müze ne zaman açılacaktır? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; Isparta Merkez Müzesinde kaç tarihi ve kültürel eser yer almaktadır? Bunlar nelerdir? Müzenin kapalı olduğu dönemde bu eserler ne şekillerde muhafaza edilmiştir? 

– Isparta’da şu anda devam eden kaç arkeolojik kazı yapılmaktadır? Bunlar nerelerdedir? Kazılar hangi uzmanlar ve kurumlarca yapılmaktadır? Hazırlık aşamasında olan kazılar hangileridir? 

– Isparta müzelerinden ve Isparta bölgesine ait olduğu bilinen yurt dışına çıkarıldığı veya çalındığı tespit edilen kaç eser bulunmaktadır? Bunlar nelerdir? Bu eserler şu anda hangi ülkelerde bulunmaktadır? Bunların geri getirilmesi için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

– Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; Türkiye’de kaç müze bulunmaktadır? Bunların kaçı özel kaçı kamuya aittir? Bunlar nelerdir? Bunların kaçı kapalı durumdadır? 

– 2013 ila 2023 yılları arasında geçen sürede; Türkiye müzelerinden kaç eser çalınmıştır? Bunların akıbetleri ne olmuştur? Kaçı bulunmuş ve geri getirilmiştir?  

– Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; son on yılda müzeleri ziyaret eden kişi sayısı kaçtır? Bunların kaçı Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşıdır? Bu ziyaretlerden elde edilen gelir ne kadardır?

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

GEDİĞE KOYMAK

14 Ekim 2023 Cumartesi 09:45

ne alaka sen ömründe kaç kere gittin müzeye şovmen seni şu an ısparta müzesinde hangi eserler var biliyormusun yok.

Dömbekci

13 Ekim 2023 Cuma 20:56

Müze nin içeriği nerde diye sormak daha mantıklı olabilir...

ıspartalı

13 Ekim 2023 Cuma 11:39

Müdür Ali Göçer in gitmesini bekliyordur

Mustafa Kemal

13 Ekim 2023 Cuma 08:52

Bu halk pek anlamaz tarihi eserden. O eserleri taş, put vb olarak adlandırır. O yüzden Türkiye muasır medeniyetler seviyesine hiç bir zaman ulaşamayacak. Böyle kendi etrafında dönüp duracak.

Vatandaş

13 Ekim 2023 Cuma 08:07

Neye yarayacak müze şimdiye kadar vardı da milyardermi olduk olmadığı saha iyi sende bişey yapıyorum zannediyorsun kendini ama sende haklısın sizde heykel hastalığı varya o yüzden kurcalıyorsun iki-de bir müze müze diye

Ali

12 Ekim 2023 Perşembe 22:19

yorumsuza cevap: Sende mi o şebekenin (hırsızların) içindesin.

Gerçekler

12 Ekim 2023 Perşembe 22:17

İçini boşalttılar..

Ali ayyildiz

12 Ekim 2023 Perşembe 19:17

Fazla kurcalarsan seni vekillikten alırlar sn vekilim kimin yaptığı ne olduğu belli deilmi ???

vatandaş

12 Ekim 2023 Perşembe 15:59

müze bir yana atıl kültür merkezi de duruyor, ama müdür bey çok ilgili değil gibi.

eurymedon

12 Ekim 2023 Perşembe 15:58

3 yıldır değil, neredeyse 9 yıldır kapalı arkeoloji müzesi. 2014'de deprem güçlendirmesi adı altında pasifize edilip, 2021'de yeniden inşası kararlaştırıldı. ilgili süreçte elbette kültür ve turizm bakanlığı adı altındaki oluşum uyumaya ve bu toprakların güzide miraslarına sahip çıkmamaya devam ediyor.

yorumsuz

12 Ekim 2023 Perşembe 15:46

netcen açılsa tapılacak putmu areyon

Vatandaş32

12 Ekim 2023 Perşembe 15:44

Müze yıkılmış yahu geçen akşam fark ettim bende… vekilde neden açılmıyor diyor benmi yanlış gördüm yoksa

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR