28 Nisan 2024 Pazar

Mesleğini babasından öğrendi

Mesleğini babasından öğrendi

Isparta

GİZEM SARIKAYA- Isparta Özkanlar Caddesi’nde Kemal Çetintürk, babasından öğrendiği camcılık mesleğini 25 yıldır devam ettiriyor. Camcılık mesleğinin, teknolojinin ilerlemesi ile evrildiğini söyledi.

Mesleğinin zorluklarından ve gidişatından bahseden Çetintürk, şöyle söyledi; ‘Camcılık mesleğini babamdan öğrendim. Çocukluktan beri bu mesleğin içindeyim. Babam 2008 yılında kaybettikten sonra da mesleğimi sürdürmeye devam ettim. Babamın da çalıştığı yıllar ile birlikte toplam 50 senedir Isparta’da camcılık ile uğraşıyoruz. Cam mesleği inşaat işi ile ilgili olduğu için zor meslek. Teknolojinin ilerlemesi ile sektör de evrildi. Bizim başladığımız zamanla şimdiki yaptığımız iş aynı değil. Eski ilkel camlar kalmadı. Eskiden basitti cam ve ayna tekti. Şu an çeşitler çoğaldı. Kimisi bu duruma ayak uydurdu ve şirketleşti. Kimisi ise eski usul camcı olarak kaldı. Bende eski usul cam işleri yapanlardan birisiyim. Aynı zamanda ayna satışı yapıp, çerçeve üretimi de gerçekleştiriyorum. Şirketleşmediğimiz için tabiri caizse çekirdek camcı olarak kaldık. Camcılık mesleğinin geleceği her zaman olur. Çerçeve, cam ve ayna her zaman kullanılır’ dedi.

VATANDAŞ 2, HATTA 3 KERE DÜŞÜNÜYOR

Cam, ayna ve çerçeve fiyatlarının arttığını ve müşterinin ürün alırken 2-3 kere düşündüğünü söyleyen Çetintürk; ‘Her şeyin fiyatı arttığı gibi cam, ayna ve çerçeve fiyatları da arttı. Vatandaş önceden geldiğinde fiyatı sorup, ürünü direkt alırdı. Şimdi ise fiyatı duyunca, insanların gözünde büyüyor ve 2 hatta 3 kez düşünüyor’.

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Çetintürk, camcılık mesleğinde çırak yetişmediğini ve gençlerin bu mesleğe yönelmediğini söyledi.

Çetintürk; ‘Bizim zamanımızda çıraklık vardı. Çocukları çırak olarak bir yerlere verirlerdi. Ben babamın yanında Şimdi gençler mesleğe yönelmiyor ve okumaya çalışıyor. Okumak güzel bir şey ama her okuyan iş sahibi olamıyor. 20 yaşındaki birisini de çırak olarak birisinin yanına veremezsiniz. Bu yüzden meslekte öğrenmeyince boşta kalıyorlar’ dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Bilal

27 Temmuz 2023 Perşembe 01:13

İyi güzel temiz esnaftır

Muhasip

26 Temmuz 2023 Çarşamba 20:46

Vergi levhasını merak ettik arkadaşın

Esnaf

26 Temmuz 2023 Çarşamba 11:29

Olsun memlekete okumuş işsizlerde lazım

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR