27 Nisan 2024 Cumartesi

Melikler Yaylasında gökyüzü kendine hayran bıraktırdı

Melikler Yaylasında gökyüzü kendine hayran bıraktırdı

Isparta

Yenişarbademli ilçesinde bulunan Melikler Yaylası’nda 7. Gökyüzü Gözlem Şenliği düzenlendi. Türkiye’nin en karanlık noktalarından biri olan Melikler yaylasında havanın kararmasıyla birlikte başta Samanyolu Galaksisi olmak üzere milyonlarca yıldız çıplak gözle izlenebiliyor.

Şenlikte astronomi meraklıları, hem Melikler yaylasının güzellikleriyle buluştu hem de ışık kirliliğinin engel olduğu şehir ortamında görünmeyen gökyüzünün derinliklerinin tadını çıkardılar. Alanda bir çok astronomi uzmanı ve meraklısı da kurdukları teleskoplarla gözlem yapma şansı elde etti. Şenlik boyunca, uzmanlar gökyüzünün dikkat çekici cisimleri hakkında bilgi paylaşımı yaparak, meraklıların gözlem deneyimini daha anlamlı hale getirdi.

Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne katılan Vali Aydın Baruş yaptığı açıklamada Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin Isparta için geleneksel hale geldiğini belirterek şenlik alanında yaklaşık 2 bin kişinin bulunduğu söyledi.

Vali Baruş sözlerine şöyle devam etti: “ Burada gençlerimiz, çocuklarımız, öğrencilerimiz var. Hep birlikte gökyüzünü gerek çıplak gözle gerek teleskop vasıtasıyla en rahat şekilde temaşa etmenin mutluluğunu yaşayacağız. Diğer taraftan da bu gözlemi yaparken kainatın ne kadar muhteşem bir yaratılışta olduğunu ve dünyamızın bu kainatta hangi yeri teşkil ettiğini öğrenme, kavrama fırsatı da bulacağız. Bu deneyimi yaşamak, insanın en azından ömründe bir defa tavsiyeye değer. Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza bunu tavsiye ediyorum. Hakikaten çok güzel bir deneyim. Böyle karanlık bir ortamda gökyüzüne bakmak, milyonlarca belki milyarlarca yıldızı görebilmek bugünkü şehir hayatında mümkün değil. Yani ışıkların altında bu mümkün değil. Uluslararası standartlara göre karanlık değeri olarak en üst değer 22 kabul edilmiş. Şu anda içinde bulunduğumuz Melikler Yaylası 21.53 değerlerinde, bu çok yüksek bir standart. Yani buradaki karanlık düzeyi hakikaten gökyüzünü en rahat bir şekilde gözlemlemek ve teleskopla yıldızları, gezegenleri takip etmek için çok güzel bir ortam sunuyor. Bu ilgi de onu gösteriyor zaten. Bu güzelliği görmek isteyen tüm misafirlerimizi burada ağırlamaktan onur duyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalarda özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın astronomi ilmine olan ilgisini arttırmak için elimizden gelen bütün çabaları ortaya koyacağız. Bu ilgiyi sağlamak için de bu etkinlik önemli bir fırsat oluşturuyor. Tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Melikler Yaylası'nda düzenlenen 7. Gökyüzü Gözlem Şenliği, unutulmaz anıları ve gözlem deneyimleriyle katılımcıların hafızasında yer etti. Samanyolu'nun ışıltısı altında milyonlarca yıldızın dansı, katılımcıların gözlerine ışık saçarken, doğanın sükunetiyle iç içe geçen anlar, Melikler yaylasının eşsiz atmosferiyle buluştu. Gökyüzü Gözlem Şenliği, bilgiyi paylaşma ve genç nesilleri astronomiye teşvik etme amacıyla gerçekleştirilen bir etkinlik olarak, gelecek yıllarda da devam edecek.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ahmet

22 Ağustos 2023 Salı 06:52

Bınu daha önceden duyururlardı bizde giderdik. Bu yıl duyurmadılar iyi olmadı neyse bakalım ...

Müslüman

21 Ağustos 2023 Pazartesi 22:03

Cavur yeri olaydı herkes can atardı ama Müslüman yeri olunca haber yok

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR