27 Nisan 2024 Cumartesi

Kredi kullanımına sınırlama geliyor

Kredi kullanımına sınırlama geliyor

Isparta

Kredi kullanımında sınırlamaya gideceklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz. Birinci konutu kredilendirmede bir değişikliğe gitmeyeceğiz, ikinci, üçüncü, tatil yerlerindeki yazlıklara ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz. Hem fiyatlama hem de miktar olarak sınırlayacağız." dedi.

Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kredi kullanımında düzenlemeye gideceklerini belirten Bakan Şimşek yeni uygulamanın detaylarını anlattı. Buna göre ilk konut alımında herhangi bir değişiklik yapılmayacak ancak 2. ve 3. konut ya da yazlık alımında kredi musluğu kesilecek. Yeni dönemde zorunlu olmadıkça vatandaşın kredi borcunun altına girmesi engellenecek.

"KREDİ BÜYÜMESİNİ DÜŞÜRECEĞİZ"

Kredi büyümesini düşüreceklerini söyleyen Bakan Şimşek, "Birey olarak hayatım boyunca hep ayağımı yorganıma göre uzatmaya çalıştım. Kredi genişlemesinin makul olması OVP açısından çok önemli. Biz samimi bir şekilde enflasyonu 3 yılın sonunda tek haneye düşüreceksek onunla tutarlı tüketim ve iç talep büyümesini kurgulamamız gerekiyor. Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz." dedi.

"KREDİ KARTI ÜZERİNDEN KREDİ HACMİ YÜZDE 140 ARTTI"

Şimşek sözlerine şöyle devam etti: "En son baktığımda yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmış. Enflasyonun 2 katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden kredi hacmiyle siz enflasyonu kontrol altına alamazsınız. Biz para politikası dediğimiz zaman faiz boyutu var. Kademeli geçiş sürecindeyiz. KKM'de karşılık yoktu, karşılık getirdik yüzde 15. Taşıt kredilerinde çok net şekilde sınırlayıcı perspektife sahibiz.

"2. VE 3. KONUT ALIMLARINI KREDİYLE DESTEKLEMEYECEĞİZ"

Birinci konutu kredilendirmede bir değişikliğe gitmeyeceğiz, ikinci, üçüncü, tatil yerlerindeki yazlıklara ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz. Hem fiyatlama hem de miktar olarak sınırlayacağız. Bankalarda bu tür kredilerin risk ağırlığını artırdık, artırmaya devam edeceğiz, gerekirse miktarsal sınırlandırmaya gideceğiz. Sizin şu alanlarda kredi büyümeniz şu oranı aşarsa menkul kıymet senedi almanız gerekecek diyeceğiz. Enflasyonu ve cari açığı düşürmemiz lazım. Küresel şartları ben belirlemiyorum, varsayımlarımız var, onlarda yanılırsak sapmalar olabilir. Özellikle para politikasında tek boyutlu bakmamız lazım. Miktarsal sıkılaştırma seçici kredilerde sıkılaştırmayı çok önemsiyorum. Sonuçları önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren göreceğiz."
 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

tarafsız

12 Eylül 2023 Salı 10:12

ekonomi ben iflas ettim kasada para kalmadı diyemediği için böyle lo lo yapıyor işte zaten bankalar kaç aydır kredi vermiyordu şimdi temelli vermeyecekler izleyin görün artık iflasları cinnetleri intaharları

Halk

12 Eylül 2023 Salı 09:22

5 li cete yazan muhalefet tanju özcsnı dinle muhalefet belediyeleri nasıl yolsuzluk yapıyorlar kimlere kimler ihale vermişşş....

Gerçekler

11 Eylül 2023 Pazartesi 23:46

Zenginler 4 ve 5 den fazla konut aldı.Gidin bunların vergisini katmerli almaya çalışın.

M.K

11 Eylül 2023 Pazartesi 22:44

Bizim ödediğimiz vergilerle 5 li çetenizi kazandırmak için olur olmaz yerlere havaalanı,otoyol,şehir hastanesi yapmaktan vazgeçin bak ekonomi nasıl düzeliyor?

Gölge

11 Eylül 2023 Pazartesi 22:30

İktidar oyu yoksuldan aldı,paraları zengine verdi.Yoksula ne kaldı hep aynı nakarat beraber yürüdük biz bu yollarda.

suskun

11 Eylül 2023 Pazartesi 19:02

kredi kartılarını bir sınırlayın bakalım ne oluyor zaten insanlar kredi kartı ile yaşıyorlar. neyse beni ilgilendirmiyor Afiyet olsun Kader.

Yabanci sevici

11 Eylül 2023 Pazartesi 18:50

Ülkedeki mültecileri gönderin, yandaş muteahhidleri beslemeyin, devlet yönetiminde saltanatı lüksü bırakın ekonomi düzelir.

Garip

11 Eylül 2023 Pazartesi 18:32

Ülke bollukta zenginlerin yoklukta garibanlarin diyor

Alpago

11 Eylül 2023 Pazartesi 15:46

Yani bakan diyorki faiz sebeb enflasyon tezi ve kkm yüzünden ülkenin ekonomisinin içine ettik şimdi sıvama kısmına geçtik bunun acısını halk olarak siz çekeceksiniz

türkeş dayı

11 Eylül 2023 Pazartesi 15:31

7500 tl maaş, 10 bin kira, yok pazar, manav, kasap aylık 4 bin 5 bin lira. çocukların okul masrafları, kitabı, defteri.. henüz daha kol gibi gelmeyen doğalgaz faturaları falan filan.. sakın ola ağlamayın. ışıltılı hayatın ilk adımını 14 mayısta ikinci adımını 28 mayısta siz kendiniz seçtiniz. ağlamak yok, oyun daha yeni başlıyor.

Faso aga

11 Eylül 2023 Pazartesi 14:54

Demek ki neymiş faiz sebeb enflasyon sonuç değilmiş bu arada ben ekonomist değilim

vatandaş

11 Eylül 2023 Pazartesi 14:39

7500 tl maaş. Kredi kartı kısıtlanıyor, tüketici kredisi kısıtlanıyor. Peki bu insanlar nasıl çevirecek evi? Kiralar ateş pahası, daha yeni okullar açıldı bir ton masraf. Ne yapsın bu insanlar?

Musti

11 Eylül 2023 Pazartesi 14:22

Bi kafayla bu ülke en kısa sürede batar.Onu kıs bunu kıs ama sürekli zam ne yapacak insanlar bi kredi nefes oluyordu onunda içine ettiniz millet hırsızlık yağmacılık mi yapsın bu pahalılık ta kolaymı ev geciktirmesi oturduğun yerden yüksek maaş sallaması kolay.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR