27 Nisan 2024 Cumartesi

Kilo kaybı bir yarış değildir

Kilo kaybı bir yarış değildir

Isparta

Isparta’da Uzman Diyetisyenlik yapan Yasin Ayyıldız, düşük kalorili şok diyetlerin sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi. Hızlı kilo kaybı için yapılan şok diyetlerin bilimsel bir dayanağı olmadığına dikkat çeken Ayyıldız, hızla verile kiloların geri alınabileceğini söyledi.

Beslenme programının kişiye özel olarak hazırlanması gerektiğini belirten Ayyıldız, açıklamasında; “Dünyada binlerce kişi kilo kaybetmek ve mevcut kilosunu korumak için diyet yöntemleri aramaktadır. Binlerce kişinin diyet yaptığı ortamda en çok sorulan ve aranan nasıl hızlı bir şekilde istediğim sonuca ulaşabilirim olmaktadır. Bireylerin bu istekleri sağlıklı olmayan ve bilimsel hiçbir dayanağı olmayan zayıflama yöntemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Beslenme programı bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite durumuna, sosyoekonomik durumuna, kan bulgularına ve ilaç kullanımı dikkate alınarak oluşturulmaktadır. Hızlı kilo kaybetmek için sağlığınızda olmayın. Bireyin haftalık 0,5-1 kg kaybetmesi bizim için yeterlidir. Haftalık 0,5-1 kg kaybedecek şekilde bireyin kalori açığı oluşturması gereklidir. Hızlı kilo kaybetmek adına yapılan düşük kalorili şok diyetler birçok sağlık problemini beraberinde getirmektedir. Düşük kalorili şok diyetler; Bazal metabolizma hızını düşürmektedir. Kalori alımınız arttığında metabolizmanız yavaşladığı için kilo artışı olmaktadır. Yapılan araştırmalarda bu şekilde diyet uygulayan bireylerin %80’i verdiği kiloyu hızlı bir şekilde aldığını göstermektedir. Besin yetersizliklerine yol açmaktadır. Hızlı vücut ağırlığı kaybı nedeniyle bireyin yağsız vücut dokusunun daha çok azaldığı görülür” dedi.

Diyetisyen Ayyıldız, şok diyetlerin verebileceği zararları şu şekilde sıraladı; “Sindirim problemlerine yol açmaktadır. Uzun süreli kabızlık problemleri bireyde huzursuzluğu ve hemoroit gibi rahatsızlıkların önünü açmaktadır. Ağız kokusuna neden olmaktadır. Saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt kuruluğuna neden olmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak bireyin sık sık hastalanmasına neden olur. Kadınlarda uzun dönemde adet düzensizliğine yol açmaktadır. Vücut sıvı ve elektrolit dengesinde bozulmalara neden olmaktadır. Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğuna neden olmaktadır. Hedefiniz yeterli ve dengeli beslenerek, uzun dönemde sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek şekilde kilo kaybetmek olmalıdır. Kilo kaybı bir yarış veya bir hedef değildir”.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR