09 Mayıs 2024 Perşembe

Keneye dikkat

Keneye dikkat

Isparta

İl Sağlık Müdürlüğü havaların ısınmaya başlaması ile kene ısırmalarına karşı uyarıda bulundu
Isparta Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü hazırladığı görsellerle halkı kenelere karşı uyardı. Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına neden olan ve sonucu önlem alınmadığı takdirde ölümle noktalanan kene ısırmalarının bu aylarda artabileceğine dikkat çeken yetkililer çıplak tenle otluk alanlarda dolaşılmamasını eğer böyle bir yerde oturulacaksa mutlaka açık renkli bir örtü serimesi gerektiğine dikkat çekti.

‘Zıplayamayan, uçamayan 6 ve 8 bacaklı sadece yürüyebilen kenelerden korunmak için çıplak ayakla kesinlikle kırsal alanlarda dolaşmayın. Vücudunuzun açık olan kısımlarını kapatmaya özen gösterin. Tarlada, bahçede çalışıyorsanız paçalarınızı çorabınızın içine katarak önlem alın’ uyarısında bulunuldu.

HAYVANLARLA TEMASA DİKKAT

Uzmanlar kenelerin hayvan kanı ile beslendiğine dikkat çekerek, ‘Keneler hayvanlarda bulunabilir. O nedenle hayvanlara çıplak elle temas etmemeye özen gösterin. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin özellikle çok dikkatli davranmaları gerekiyor. Kamp ve piknik alanlarında da kene bulunma olasılığı yüksektir bu nedenle bu alanları kullanan vatandaşlarımızın çok dikkatli davranması gerekmektedir. Tarladan bahçeden döndükten sonra vücudumuzun evde sıkı bir şekilde kontrol edilmesi faydalı olacaktır’ sözlerine yer verdi.

ENDEMİK BİR HASTALIK

Isparta Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Doktor Kemal Avşar, Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının endemik bir hastalık olduğunu özellikle Sivas ve Tokat bölgelerinde yaygın olarak görülmesine karşılık Isparta’da da ender olarak görüldüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Bakanlığımız bu hastalık hakkında halkımızı uyarmak amacıyla broşürler hazırlayarak halkımızı bilinçlendirmeye çalışmaktadır. Hastalık bazı şehirlerimizde yüksek oranda görlürken buralarda da görülebilmektedir. Özellikle mevsimsel olarak yaz dönemi. Bu hastalığı görmekteyiz. Temas olarak bulaşma kene teması yoluyla bulaştığını söyleyebilirim. Kene teması dışında enfekte olmuş bir kişiden bulaşabilir veya enfekte olmuş bir hayvandan da bulaşabilir. Enfekte olmuş hayvan dediğimizde özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız hayvanlarının üzerinde kene olup olmadığını kontrol etmelidir. Bu noktada kene ile mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığ teşkilatlarının çalışmaları bulunmaktadır. Hayvanlarımızda bu hastalık olsa bile belirtisiz olarak geçmektedir. Yani biz bunun farkına varamayabiliriz. O nedenle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz hayvanların doku ve kanlarına çıplak elle temas etmemeleri gerekmektedir.”

PİKNİK ALANLARINA DİKKAT EDİN

Uzman Doktor Kemal Avşar, piknik ve kamp alanlarını kullanan vatandaşların çok dikkatli davranmaları gerektiğine değinerek “Bu alanlarda oturup piknik yapmak ya da dinlenmek istiyorsak mutlaka üzerimizde açık renk kıyafetler olması ve yere serdiğimiz örtülerinde açık renk olmasına özen göstermeliyiz. Keneleri bu şekilde rahatça görebiliriz. Dönüşte evde vücudumuzu da dikkatli bir şekilde kontrol etmemiz gerekmektedir” sözlerine yer verdi.

KENEYİ KENDİNİZ ÇIKARMANIZ GEREKİRSE...

Vücudunda kene olduğunu tespit eden bir hastanın sağlık kuruluşu yakınsa oraya acilen gitmesi gerektiğini uzakta ise ve keneyi kendi eliyle çıkarması gerekiyorsa kesinlikle çıplak elle dokunmaması gerektiğini belirten Doktor Avşar, “Kendimiz çıkarmamız gerekiyora elimize mutlaka bir poşet geçirip dikkatlice çıkarmamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarında olduğu gibi gazyağı, alkol dökmek yada üzerine sigara basmak gibi yanlış uygulamaları esinlikle denememiler. Kene ile temas eden hastanın 2 hafta boyunca düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir’ diyerek sözlerini tamamladı.

HABER - NURETTİN ARKAN

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR