27 Nisan 2024 Cumartesi

Kene kabusu geri döndü

Öldüren kene tedirgin ediyor. Ülke genelinde son üç gün de 5 kişi kene ısırması sonucu yaşamını yitirdi. Isparta'da kene ısırma şikayetiyle sağlık kuruluşlarına şikayetler başladı. Uzmanlar, vücuda yapışan kenenin koparılmaması konusunda uyarıyor.

Isparta

6 YILDA 5 VAKA

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre Isparta’da ilk kez 2006 yılında görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına bu güne kadar 5 kişi yakalandı. Hastaların hepsi sağlığına kavuştu. Kene ısırması şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvurular olmasına rağmen,  hastalık teşhisine rastlanılmaması sevindirdi. 

UZMANLAR UYARIYOR

Isparta Halk Sağlığı Müdürü  Dr. Meral Kişioğlu, kene ısırmalarından korunma yöntemlerini açıkladı. Vücuda yapışan kenenin, kesinlikle elle öldürülmemesi ve patlatılmaması gerektiğini  söyleyen Kişioğlu, keneyi vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, üzerine sigara basmak, kolonya ve gaz yağı dökmenin yanlış olduğunu belirtti. 

 

  

Ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan ve hastalığı insana bulaştıran kene,  havaların ısınmasıyla birlikte özellikle  tarımda çalışanları tehdit ediyor.   Ülke genelinde kene ısırması sonucu  ölüm haberleri gelmeye başladı. Isparta Halk Sağlığı İl Müdürlüğü gerekli tedbirleri alırken, il genelinde kene ısırması nedeniyle sağlık kuruluşlarına şikayetlerin geldiği öğrenildi

KENE OLDUĞUNU 

HASTANEDE ÖĞRENDİ

O şikayetlerden birine Demokrat  muhabiri tanık  oldu.  Sabah namazını kılmak için camiye giden 53 yaşındaki Mehmet Kırıcı,  cami çıkışında ensesinde bir kıpırtı hissetti.  Ne olduğunu bilmediği canlıyı yere fırlatan Kırıcı, keneden  şüphelenerek  Isparta Devlet Hastanesi’ne gitti. Poşete koyduğu o canlının kene olduğunu hastanede  öğrenen Kırıcı, tedbir amaçlı kan tahlili yaptırdı.   Keneyi, görüntülememize izin veren Kırıcı, “Namazdan geliyordum. Boynumda bir şey hissettim. Elimi attım kene yere düştü. Alıp hastaneye getirdim.  Nereden geldiğini anlamış değilim. Ama dikkat etmek gerekiyor. Sizler de  fotoğraflayın ki vatandaş bunun kene olduğunu bilsin.  Çok hızlı yürüyor, seri hareket ediyor” dedi. 

ISPARTA’DA  KKKA’DAN ÖLÜM YOK

Rahatlatan açıklama Isparta Halk Sağlığı Müdürü  Dr. Meral Kişioğlu’ndan geldi. Kişioğlu,  Isparta’da kene ısırması sonucu ölüm vakasına rastlanılmadığını söyledi. Ülkemizde havaların ısınmasına paralel olarak Nisan-Eylül ayları arasında önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığının, ülkemizde ilk kez 2002 yılında, ilimizde ise 2006 yılında görüldüğünü belirten Kişioğlu,  “ 2006 yılından bu yana ilimizde KKKA teşhisi konulup tedavisi yapılan vaka sayısı beş.  Isparta’da 2012 için KKKA  teşhisi konulmuş kimse yok” dedi. 

KESİNLİKLE KOPARMAYIN

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Kişioğlu, KKKA hastalığından korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Özellikle orman ve tarım arazilerinde çalışırken ya da piknik alanlarına giderken açık renkli elbiseler giyinmenin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Kişioğlu, pantolon paçalarının çorap içine alarak kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılabileceğini söyledi.  Tarım arazilerinde çalışanların  sık sık vücut kontrolü yapması, dönüşte mutlaka bütün vücudun kene yönünden kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Kişioğlu, “Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir. Vücuda tutunan kenelerin uzaklaştırılması işlemini kişiler kendileri yapabilirler. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, uygun bir malzemeyle (pens, eldiven gibi) vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır. Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır” dedi.

KENENİN ÜZERİNE 

SİGARA BASMAYIN

Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak, kolonya ve gaz yağı dökmenin yanlış olduğunu ifade eden Kişioğlu, “Eğer kişi keneyi kendi çıkaramayacaksa bu işlem için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirler. Kene çıkarıldıktan sonra kişi ortaya çıkabilecek bulgular hakkında bilgilendirilmeli ve 10 gün süre ile takip edilmesi sağlanmalıdır. 10 gün içerinde ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik, ishal ve kanama bulgularının görülmesi halinde mutlaka hastaneye başvurmalıdır” uyarısında bulundu. 

BÖCEK KOVUCU İLAÇ ÖNERİSİ

Riskli alanlara gidildiğinde, vücudun açıkta kalan yerlerine vücuda sürülebilen böcek kovucu ilaçlar (repellent) ile birlikte giysiler veya ayakkabılara sıkılarak kullanıldığında uzun süre keneleri öldürücü etkisi olan Sağlık Bakanlığından izinli ilaçların kullanılmasını öneren Kişioğlu, vücuda tutunan kenenin ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalabileceğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR