30 Nisan 2024 Salı

Kanser tedavi edilebilen bir hastalıktır

Kanser tedavi edilebilen bir hastalıktır

Isparta

Kanserin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ifade eden SDÜ Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Recep Çetin, herhangi bir bulgu olmasa bile, belirli yaşlardan itibaren tarama programlarına dahil olunması gerektiğinin altını çizdi. 

SDÜ Hastanesinin, gerek tanı gerekse tedavi anlamında tüm donanıma sahip olduğuna işaret eden Çetin, “Pek çok ileri tetkik hizmeti hastalarımıza sunulmaktadır. Tedavi anlamında dünyada uygulanan tüm tedavi yöntemleri eş zamanlı olarak hastanemizde deneyimli öğretim üyeleri tarafından uygulanmaktadır” dedi. 

Prof.Dr. Çetin, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı, “Kanser kelimesi ilk olarak, milattan önceki yıllarda yara anlamında kullanılmıştır. Kanser, vücudun temel yaşam ünitesi olan hücrelerimizden gelişir. Hücrelerin kontrolsüz çoğalması kanser kitlelerinin gelişmesine neden olmaktadır. Kanser çevresel ve genetik nedenlerle gelişmektedir. Çevresel etkenlerin bazılarını değiştirmek kişinin kendi elindedir. Bunların en önemlisi sigaradır. Sigara pek çok kanserin etiyolojisinde yer almaktadır.

Kanserin önemi, erken tanı konulduğunda tamamen tedavi edilebilmesidir. Bu açıdan bakarsak kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık problemidir. Kanserle mücadele edebilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve mücadele yollarını öğretmek gerekmektedir. Tıp dünyasının gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım talepleri, birçok insanı kanserden kurtarmaktadır.

Kanserin tedavi edilebilen bir hastalık olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Özellikle erken tanı konulduğunda kür sağlanabilmektedir. Erken tanı için dışkılama düzeni değişikliklerinde, ağız ve makat yoluyla kan gelmesi durumlarında veya vücutta ortaya çıkan şişliklerde mutlaka hekime müracaat edilmelidir. Herhangi bir bulgu olmasa bile, belirli yaşlardan itibaren tarama programlarına dahil olunmalıdır.

Kanser haftası münasebetiyle Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Cerrahi Onkoloji ailesi olarak halkımıza kanser hastalığı konusunda gerek korunma gerek tanı gerekse tedavi konusunda sonuna kadar yanlarında olduğumuzu bildirir, sağlıklı günler dileriz.

YALNIZ DEĞİLSİNİZ

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Boş muhabbet bence

12 Nisan 2024 Cuma 13:19

E madem tedavisi var babam sdü hastanesinde janser tedavisi gördü neden iyi olmadı vefat etti açık layın o zaman

Ahmet

03 Nisan 2024 Çarşamba 00:33

Hocam bravo. İlaç kartelleri ne ölsün ne onsun mantığıyla kanser hastalarını altın yumurtlayan tavuk olarak görüyorlar. İyileşmez demek koca bir yalan.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR