27 Nisan 2024 Cumartesi

JMO'DAN UYARI: HER AN YÜZLEŞEBİLİRİZ

JMO'DAN UYARI: HER AN YÜZLEŞEBİLİRİZ

Isparta

ISPARTA'nın güneyinde Kovada'dan başlayan ve Antalya'nın üst kısımlarını da içine alan Aksu fay hattında oluştuğu belirtilen ciddi enerji birikmesine dikkati çeken Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Antalya'nın her an depremle yüzleşebileceğini söyledi.

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıl dönümü nedeniyle TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş bir açıklama yaptı ve Antalya için ciddi bir uyarıda bulundu. Antalya'nın 1 ve 2'nci derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Keleş, kentin her an depremle yüzleşebileceğini söyledi. JMO Başkanı Keleş, “Kandilli'den gelen sismik hareketlere bakıldığı zaman Antalya körfezinde veya batısındaki Kaş ve Finike'de 1- 2 gün arayla depremler oluyor. Batıda 1, 2, 3 büyüklüğünde depremlerin olması daha büyük enerji birikmesini engelliyor. Bu bizim için şanstır" dedi.

İTEN HAREKETLİLİK VAR

Kıbrıs'ın batısından Antalya körfezine, buradan Gebiz veIsparta Aksu, oradan da Eğirdir'e uzanan kırık bir hattın olduğunu hatırlatan JMO Başkanı Ali Keleş, şöyle konuştu:

“Afrika kıtası her yıl kuzey doğuya doğru hareket halinde.Bu hareket Akdeniz'de Helenik Kıbrıs Yayı'nı oluşturuyor. Afrika kıtası yavaş yavaş Türkiye'nin altına doğru giriyor. Yani bizi iten bir hareketlilik var.Kaş'ın güneyinden başlayan ve Burdur gölüne kadar uzanan hat, depremlerin en etkin olduğu yerlerdir. Benim en büyük endişem yapılan bilimsel veriler doğrultusunda, Kıbrıs'ın batısından başlayıp, Isparta Aksu'ya, buradan da Eğirdir'e giden hatta çok fazla hareketlilik olması. Sıkıntım, bu bölgede oluşacak yeraltı hareketi, can ve mal kaybına neden olabilecek büyüklüktedir."

ADA DENİZE GÖMÜLDÜ

Isparta Aksu'daki fay hattının jelojide 'Kırkkavak fayı'olarak nitelendirildiğine vurgu yapan JMO Başkanı Ali Keleş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Isparta'nın güneyinde Kovada'dan başlayan ve Antalya'nın üst kısımlarını da içine alan Aksu fay hattında çok fazla enerji birikimi var.Oluşacak bir hareketlilik 7- 8 şiddetinde depreme yol açabilir. Antalya'da geçmişte 7 ve üzeri şiddetinde depremler görülmüştür. 1870'li yıllarda 'Sıçan Adası'nın olduğu yerde bir ada denize gömülmüş. Böyle bir şeyin olabilmesi için 7- 8 şiddetinde deprem olması gerekiyor. Antalya böyle bir depremi görmüştür. Bu Aksu hattı hareket ederse buna yakın bir deprem olabilir."

Marmara depreminden sonra zemin etüdlerinin zorunluluk haline getirildiğini hatırlatan Ali Keleş, Antalya'da gereğince hassas zemin etüdü yapılmadığını ileri sürdü.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

karton paşa

19 Ağustos 2016 Cuma 14:39

madenleri özellikle mermeleri ve kromu bölgeden yağmalayanlar izostatik den****i bozmakta buda gerilim gösteren fayın şiddetini artırmasına yardımcı olmaktadır. bu gidişle özellikle çinli şirketlerin hunharca yağmaladığı bölgede şiddetli hareketlilikle beraber çok sayıda can kaybı yaşanacak demektir. bunu görmek için kehanete gerek yok. fakat devlet bu hunharca doğa katliamına ses çıkarmamaktadır

Fetödür

19 Ağustos 2016 Cuma 11:28

Bi depremde olsa fetöye kalır o onların işidir

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR